Deve Dikeni Nasıl Kullanılır? Nasıl Yenir? Çayı Nasıl Yapılır? Besin Değeri

0
Advertisement

Deve dikeni tohumu, çiçeği, çayı nasıl yapılır, nasıl kullanılır? Deve dikeni nasıl tüketilir, nasıl demlenir, hakkında bilgi.

Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?

Günlük Beslenmenizde Deve dikeni Kullanma Yolları:

Devedikenin faydalarını bildiğinize göre, hangi formda en iyi şekilde kullanılabildiğine bakmak gerekir.
Devedikeni, faydalarından yararlanmak için birçok yönden tüketilebilen çok yönlü bir bitkidir. Tablet, kapsül, jel, toz ve tentür formunda bulunur. Birçok kişi, bu bitkinin takviyelerini, taze bitki formundan daha kolay elde edebildiğinden satın alır.
Devedikeni alıp günlük beslenmenizin bir parçası haline getirme yollarının bazıları şunlardır:

1. Çay:

Tablet veya kapsül takviyeleri ve tentürlerin yanı sıra, devedikeni paketlenmiş çay şeklinde bulunur. Her çay poşeti, bu mucizevi bitkinin tüm güzel özelliklerine sahiptir. Yani, günde bir bardak, size bütün sağlık yararlarını verebilir. Devedikeni taze yaprakları varsa, ayrıca ezilmiş yaprakları yaklaşık 5 dakika kadar sıcak suda bekletip demleyerek evde çayını yapabilirsiniz. Bal ile tatlandırabilirsiniz.

2. Seyreltilmiş Tentür:

Devedikeni tentür formunda ise, bir bardak suya ekleyip her sabah veya akşam içebilirsiniz. İhtiyacınız olan şey, bu bitkinin büyülü etkilerinden faydalanmak için birkaç küçük damla tentürdür.

3. Toz Formundaki Tohumlar:

Tohumları, devedikeninin en çok kullanılan kısmıdır. Bu bitki tohumlarını toz haliyle kullanabilirsiniz. Tozu, pişirdiğiniz her yemeğe serpebilirsiniz. Ayrıca, salata, soslar vb. için inanılmaz bir katkı maddesidir.

Advertisement

4. Devedikenli Smoothie:

Sabah kahvaltıda bir bardak meyve smoothie içiyor musunuz? Smoothienize devedikeni ekleyin! Tek yapmanız gereken bitki tohumlarını bir gece suda bekletin ve sabahları Smoothieye ekleyin.

5. Meyve suyuna:

Ezilmiş devedikeni tohumlarını veya tozunu günlük meyve sularına ekleyebilirsiniz!
Uzmanlar, günde yaklaşık 100 ila 250 miligram arasında devedikeni almanızı önermektedir. Bundan fazla tüketmek mide bulantısı, baş ağrısı, mide ağrısı, cilt tahrişi ve kaşıntı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle,
devedikenini diyetinize dahil etmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz. Çeşitli rahatsızlıklar için ilaç kullanıyorsanız bunu yapmak “özellikle” önemlidir.

Deve dikeninden Ne Zaman Kaçınılması Gerekiyor?

Deve dikeninin birçok sağlık yararı ve tıbbi özellikleri olsa bile, bazı durumlarda ve tıbbi koşullarda olumsuz etkilere sahip olabileceğini bilmeniz çok önemlidir.

1. Hamile veya emzikli olduğunuz zamanlarda kaçının:
Devedikeninin gebe kadınlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir ve emzikli kadınlar için de problem yaratır. Güçlü bir kanıt bulunmamasına rağmen doktor tavsiyesi, çocuk ve anne ya da her ikisi için de devedikeninden kaçınmak yönündedir.

2. Asteraceae’ye veya Bileşime alerjiniz varsa kaçının:
Deve dikeni Asteraceae veya Compositae ailesine aittir. Papatyalar, kadife çiçekleri, kanarya otu, krizantemler vb. bitkilerden herhangi birisine alerjiniz varsa, deve dikenlerinden kaçınmanız önerilir. Böyle bir durumda alerjik bir reaksiyon geliştirebilirsiniz.

3. Östrojen Azaltmanız Tavsiye Edildiği durumlarda Kaçının:
Üreme sistemi ile ilişkili herhangi bir hastalık durumunda, doktor vücudunuzdaki östrojen seviyesini izleyecektir. Bitki östrojeninin problem ve komplikasyonlara neden olabileceği bir durumda deve dikenlerinden kaçınmak en iyisidir.

Advertisement

DEVE DİKENİNİN SAĞLIĞINIZ, CİLDİNİZ VE SAÇLARINIZ İÇİN FAYDALARI

Deve Dikeninin Besin Değeri:

Devedikeni silymarin denilen bir biyo-flavanoid kompleksi içerir. Bitkinin ana maddesidir. Aynı zamanda, bitkiye tıbbi özelliklerini veren aktif bir bileşiktir. Silymarin 3 flavanoidden oluşur:

Silybin, aynı zamanda ‘silibinin’ adı ile bilinir. Silidianin; Silikchristin, ayrıca ‘silicristin’ adı ile bilinir. Silymarin’deki ana flavanoid silybin, devedikeninin en önemli ekstraktının yaklaşık % 50 ila % 70’ini oluşturur. Silybin klinik olarak araştırılmış ve silymarin’in en faydalı ve aktif bileşeni olarak bulunmuştur.

Devedikenlerinin meyveleri şunları içerir:

  • Silimarin
  • Silyhermin
  • Neo-silyhermin A ve B
  • Protein
  • E Vitamini
  • steroller
  • quercetin
  • Apigenin
  • kaemferol
  • Eriodyctiol
  • Chrysoeriol
  • naringin
  • Dihydroxychromone

Yapraklar şunları içerir:

  • luteolin
  • Luteolin’in 7-0-Glukosit
  • Triterpen asetat
  • Fumarik asit


Leave A Reply