Deve Nasıl Bir Hayvandır? Nerede Yaşar? Develerin Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Deve nasıl bir hayvandır? Develerin özellikleri, yaşam koşulları, hakkında gerçekler, devegiller hakkında bilgi.

deve

Kaynak: pixabay.com

Deve

Deve; (Lat. Camelus). Devegiller familyasından geviş getiren memeli hayvandır. Afrika, Asya ve Amerika’nın çöllük bölgelerinde yaşar. Uzun yay biçimli boynu, yarık üst dudakları, öteki geviş getirenlerde görülmeyen üst kesici dişleri, sırt bölümündeki hörgüçleriyle geniş, yastıklı ve iki parmaklı ayakları en belirgin özellikleridir.

İki türü vardır. Hecin devesi de denilen tek hörgülü Afrika devesi ve çift hörgüçlü Asya devesi. Her iki tür de zorlu doğa koşullarına karşı dayanıklıdır. Yarık üst dudaklarıyla sert, dikenli ve bol su içeren çöl bitkilerini kolaylıkla yiyebilirler, kısa sürede ağırlıklarının üçte birine yakın oranda içtikleri suyu (150 kg kadar) üç bölümden oluşan midelerinde depolayıp uzun süre su içmeden yaşayabilirler. Ayrıca hörgüçlerini oluşturan yağ da besin almadan yaşamalarına olanak sağlar. Geniş ve yumuşak tabanlı ayakları kuma batmadan yürümelerini sağlarken, kapanabilen burun delikleri ve uzun kirpiklerinin koruduğu gözleriyle kum fırtınalarından etkilenmezler. Çöl halkının yaşamında önemli yerleri vardır; 300 kg’lık yükü saatte 5 km’lik hızla günde yaklaşık 100 km yol alarak taşıyabilirler; sütü, yünü ve eti de çöl göçerleri için önemlidir. 12 ay kadar süren gebelik dönemi sonunda doğan tek yavrusu hemen yürümeye başlar. Türkiye’ nin güney bölgelerinde ve Ege’de, Asya ve Afrika develerinin melezlemesinden sağlanrn deve cinsi yaygındır.

Devegiller,(Lat. Camelidae). Memelilerin Gevişgetirenler alt takımına giren, tek topuk tabanlılar familyasıdır. Susuzluğa dayanıklı bir yük taşıyıcısı ve binek hayvanıdırlar. Etinden, sütünden, yağından, postundan ve gübresinden yararlanılır. Sahra’da yaşarlar ve bu yöredeki Arapların yaşamında oldukça önemli yerleri vardır. Ağırlıkları yaklaşık olarak 300-500 kg tutar. Yükle birlikte uzun süre yürüyebilir; tuzlu, dikenli, sulu otlar ve hurma yerler. Devegiller, buzul çağından önce, Kuzey Amerika’dan Güney Amerika’ya (Guanako, Vikunya) ve Asya’ya göç ettiler. Asya ve Afrika’daki ataları bilinmemektedir. Tek hörgüçlü deve, iki hörgüçlü deve, lama, alpaka, guanako, vikunya iyi bilinen türleridir.

Deve

Kaynak : pixabay.com

Deve Hakkında Gerçekler

  • Develer 7 fit yüksekliğe (kamburda) ulaşabilir ve 1500 pound ağırlığa kadar çıkabilir.
  • Çöl yaşamına özel olarak uyarlanmıştır. Gözlerinde üç göz kapağı ve gözlerine kum girmesini engelleyen iki sıra kirpik vardır.
  • Devenin kulakları tüylüdür. Kıllar kum ve tozu kulaklarından uzak tutar. Kulakları ve gözleri dışında burun delikleri de iki nefes arasında kapanarak kumun içeri girmesini engeller.
  • Deve, özel tasarlanmış ayakları sayesinde kum üzerinde rahatlıkla hareket edebilir. Devenin ayağı, hayvanın yere değmesiyle açılan ve kuma batmasını engelleyen iki ayak parmağından oluşur.
  • Develer çoğunlukla hörgüçleriyle ünlüdür. Çoğu insan, hörgüçlerin su depoladığına inanır, ancak aslında yağ depolar; bu, diğer gıda kaynakları mevcut olmadığında hayvanın enerji kaynağı olarak kullandığı yağdır.
  • Develer uzun süre yemek ve su içmeden yaşayabilirler. Çoğu memeli, suyunun %15’ini kaybederse ölür (kritik su kaybına dehidrasyon denir), ancak develer susuz kalmadan %20-25 su kaybedebilir.
  • Su bulduklarında mümkün olduğunca çok su içerler. Bir seferde 40 galon su içebilirler.
  • Vücutlarının sıcaklığı 34 (gece) ile 41 (gündüz) Santigrat derece arasında değişir. Sıcaklık 41 santigrat derecenin üzerine çıktığında terlemeye başlayacaklar.
  • Deve sütü demir, vitamin ve mineral bakımından zengindir ve daha az yağ içerdiği için inek sütünden daha sağlıklıdır.
  • Develer saatte 40 mil koşabilirler.
  • Kışkırtıldıklarında midelerinden yeşilimsi bir madde tükürürler. Ayrıca nefsi müdafaa için dört ayağını da rakibine tekme atmak için kullanabilirler.
  • Devenin vücudunda mümkün olduğu kadar çok su tutması gerekir, bu nedenle şurup kadar yoğun idrar ve yakıt olarak kullanılabilecek kadar kuru dışkı üretir.
  • Develer, susuz ve yiyeceksiz uzun mesafeler kat edebilmeleri, erzak taşıyabilmeleri ve yaşlandıklarında veya zayıfladıklarında (deve eti kullanılır) tüketilebilmeleri nedeniyle geçmişte birçok savaşlarda (özellikle çöl bölgelerinde) kullanılmıştır. yiyecek ve giyim için kürk).
  • Develerde gebelik, gıdanın mevcudiyetine bağlı olarak 9-14 ay sürer. Bir buzağıları var ve doğduktan birkaç saat sonra koşabiliyor.
  • Develer 40-50 yıl yaşarlar.

Advertisement

Yorum yapılmamış

Leave A Reply