Güneşin İnsan Vücuduna Olumlu ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Güneş ışınlarının insan vücudu üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir? Güneşin vücudumuza yararları ve zararları hakkında bilgi.

Güneşin İnsan Vücuduna Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Güneşin insan vücudu üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Uygun güneşlenme ile olumsuz etkilerinden korunup, yararlarından faydalanabiliriz. Ağrılı güneş yanığı, sıcak döküntüleri, kırışıklıklar ve cilt kanserinden kaçınmak için güneş ışığının ılımlı bir şekilde kullanılması gerekiyor.

Güneşin Olumlu Etkileri

güneş ışığı

Kaynak: pixabay.com

Ruhunuza iyi gelir

Güneşin altında olmak insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve daha fazla enerjiye sahip olmalarını sağlıyor. Güneş ışığı beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve bu durum ruh halini iyileştirir. Beklendiği gibi, serotonin seviyeleri yaz aylarında daha yüksektir.

Bazı insanlarda, kışın güneş ışığı eksikliği, depresyonu tetikliyor. Belirtileri arasında kötü ruh halleri, arkadaş edinme ve arkadaşlık kurmakta zorluk, fazla yeme, yorgunluk ve çok fazla uyuma sayılabilir. Bu mevsimsel depresyon, sıcak aylarda nadirdir.

Stresi azaltır

Herkes aile, iş, sağlık sorunları ve beraberinde stres yaşar. Stres, egzersiz yapmak, hobiler, köpek gezdirmek veya biraz güneş ışığına maruz kalmak için temiz havaya çıkmak gibi çeşitli yollarla azaltılabilir.

Uyku Geliştirir

Güneş ışığına maruz kalma, beyninizin ne kadar melatonin ürettiğini etkiler; bu, beyninizi uyku vakti geldiğinde üretilir. Hava karardığında melatonin üretmeye başlarsınız, böylece yaklaşık iki saat içinde uyumaya hazır olursunuz. Yaz aylarında daha fazla güneş ışığı ile daha uyanık hissetmek olasıdır. Modern teknolojiyle , TV ekranları ve bilgisayar ekranları (tabletler ve cep telefonları dahil) ile melatonin üretimi yapay olarak değişebilir. Sonuç olarak, uykusuzluk, bu cihazların icat edilmesinden öncekinden çok daha yüksektir.

Advertisement
d vitamini

Kaynak: pixabay.com

D vitamini

D vitamini, sağlıklı kemik yapısını korumada etkili olan bir vitamindir. Bu vitamini almanın bir yolu da güneşe maruz kalmaktır. Bununla birlikte, güneşin bu etkisinden yararlanmak için güneş altında çok fazla zaman geçirmemize gerek yoktur. İhtiyacımız olan tüm D Vitamini için sadece 15 dakikalık güneş ışığına maruz kalmak yeterli olacaktır..

Güneşin Zararlı Etkileri

Gözlerde Güneş Hasarı

Güneşten gelen ultraviyole ışığa uzun süre korunmasız maruz kalmak retinaya zarar verebilir. Güneş ışığına maruz kalmadan kaynaklanan hasar korneanın kenarı boyunca bulutlu çıkıntıların oluşmasına neden olabilir, bu da korneanın üzerinde büyür ve net görüşü önler. UV ışığı, katarakt gelişiminde bir faktördür.

güneşlenme

Kaynak: pixabay.com

Isı Bitkinliği

Isı Bitkinliği vücudun genellikle aşırı terleme yoluyla aşırı su ve tuz kaybına verdiği tepkidir. Sıcak bir ortamda çalışan insanlar, ısı bitkinliği riski altındadır.

Isı bitkinliği belirtileri şunlardır:

Baş ağrısı
Mide bulantısı
Baş dönmesi
zayıflık
sinirlilik
Susuzluk
Aşırı terleme
Yüksek vücut sıcaklığı
Azalan idrar çıkışı

Sıcak çarpması

Isı bitkinliği tedavi edilmezse, sıcak çarpmasına neden olabilir. Sıcak çarpması, sıcaklığa bağlı en ciddi hastalıktır ve hayatı tehdit edici olabilir. Sıcak çarpması vücudun sıcaklığının hızla yükselmesine neden olur ve 10 ila 15 dakika içinde 41 – 42 dereceye ulaşabilir. Sıcak çarpması acil tıbbi yardım gerektirir çünkü tedavi edilmezse ölüme veya kalıcı sakatlığa neden olabilir.

Advertisement
Sıcak çarpması belirtileri şunlardır:

Karışıklık, değişmiş zihinsel durum, konuşma bozukluğu
Bilinç kaybı (koma)
Sıcak, kuru cilt veya bol terleme
Nöbetler

güneşlenme

Kaynak: pexels.com

Güneş yanığı

Güneş yanığı, çok fazla güneş ışığına maruz kalmanın en yaygın olumsuz etkilerinden biri olarak kabul edilir. Güneş yanığı semptomları genellikle güneş ışığına maruz kaldıktan yaklaşık dört veya beş saat sonra ortaya çıkar. Ultraviyole ışınlar güneş yanığının nedenidir.

Güneş yanığı genel belirtileri şunlardır:

kırmızılık
Ağrı / hassasiyet
Şişme
Kabarcıklar
Mide bulantısı, ateş, üşüme veya baş ağrısı gibi grip benzeri semptomlar
Güneş yanığı ateşi fark ederseniz, bir uzmandan yardım almanın tam zamanıdır. Ateşin yanı sıra şiddetli yanıklar da ciddi ağrı ve yoğun sıvı dolu kabarcıklar içerir.

İsilik

İsilik (ısı döküntüleri), ter kanalları cilt altındaki terlemeyi hapsettiğinde ortaya çıkan bir deri döküntüsüdür. Isı döküntüleri genellikle sıcak ve nemli havalarda meydana gelir ve sık sık kırmızı sivilce kümeleri veya küçük kabarcıklar gibi görünür. İsilik deri kıvrımlarında, dirsek kırışıklıklarında, kasıklarda veya boyun ve üst göğüste gelişir.

İsilik, terlemeyi önlemek için serin bir ortamda kalarak ve cildin etkilenen bölgesini kuru tutarak tedavi edilebilir.

Cilt kanseri

Uzun süre güneşe maruz kalmanın en kötü sonucu cilt kanseridir. Cildin güneşe verdiği zarar yıllar içinde geliştiği için, siz yaşlandıkça, cilt kanseri gelişme riski de artar.

Kırışıklıklar / Yaşlanma

Kırışıklıkları yaşlanma ile ilişkilendiririz, ancak güneşe fazla maruz kalma durumunda erken ortaya çıkarlar. UV ışığı ciltteki kolajen ve elastik dokuya zarar verir, böylece tekrar şekillenmez, sarkmaya neden olur. UV ışığına maruz kalma, cilt hücrelerine zarar verdiğinden ciltte beyaz ve koyu lekelere de neden olur.


Leave A Reply