Diğer Gezegenler Üzerinde de Buz Varmı?

0
Advertisement

Güneş sisteminde bulunan diğer gezegenler ya da uydularda buz bulunur mu? Sadece dünyamızda mı buz bulunur? Buzu bulunan gezegen ve uydular hangileridir?

Diğer Gezegenlerde Buz Var mı?

Dünya üzerinde, birçok yerde buz bulabilirsiniz – örneğin, Kuzey ve Güney kutupları. Ama Dünya bildiğimiz tek buzlu gezegen değil. Güneş sistemimizin birçok yerinde buz bulunabilir: gezegenler, aylar, kuyruklu yıldızlar – ve hatta Satürn gibi dev gezegenlerin halkalarında. Güneş sistemimizdeki bu güzel yerlerden birkaçı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz…

Diğer Gezegenler Üzerinde de Buz Varmı?

Merkür

Merkür, Güneş’e en yakın gezegendir. Ancak, bu buz oluşumu için fazla sıcak olduğu anlamına gelmez. Aslında, Merkür asla güneş ışığını görmeyen ve her zaman soğuk olan çok derin kraterlere sahiptir.

NASA’nın Messenger misyonu, Merkür’ün kuzey ve güney kutuplarında parlak noktalar gördü. Bilim adamları, parlak noktaların aslında kraterlerin içinde derin su buzu olabileceğini düşündürdü. Bu buz Merkür’e gezegenin yüzeyine çarpan kuyruklu yıldızlardan ve göktaşlarından gelmiş olabilir.

Mars

Mars’taki her iki kutupta da mevsim ile birlikte büyüyen ve küçülen buzullar vardır. Bu buz şapkaları esas olarak su buzundan meydana gelmiştir. Kutuplara yakın kış aylarında, atmosferdeki karbondioksit donar ve yüzeye düşer.

Advertisement

2017’de NASA’nın Mars Keşif aracı olan Orbiteri, Mars’ın kuzey kutbundaki kum tepelerinin fotoğraflarını çekti. Bu kum tepeciklerinin yüzeyleri karbondioksit karı ve buzla kaplıydı – Dünyada “kuru buz” dediğimiz şey-

Uranüs ve Neptün

Uranüs ve Neptün’ün her ikisi de atmosferlerinde metan denilen bir kimyasaldan yapılmış buz kristalleri içeriyor. Bu gezegenlerin içinde ayrıca metan, amonyak ve su buzu var. Bu nedenle, Uranüs ve Neptün’e “buz devleri” denir.

Pluto

Güneş sistemimizin uzağında, cüce gezegen Pluto yatıyor. Pluto’daki zemin aslında donmuş oksijen ve azottan oluşur. Ve 2016’da NASA’nın New Horizons gemisi, Pluto’da metan karı ve buz ile kaplı bir dağ zinciri keşfetti.

Ay (Dünyanın Uydusu)

Kendi Ay’ımız, güney kutbuna yakın derin kraterlerde su buzu olduğuna dair kanıtlar gösteriyor. Bu kraterler kalıcı olarak karanlık ve soğuktur. Lunar Reconnaissance Orbiter gibi birkaç NASA uzay aracı su buzu kanıtı bulmuştur.

Europa

Europa, Jüpiter’in birçok uydusundan biridir. Bilim adamları, Europa’nın tüm uyduyu kapsayan bir tuzlu su okyanusunda yüzen bir su buzu kabuğunun olduğunu düşünüyor.

NASA, buzlu uydunun yaşam için uygun koşullara sahip olup olmadığını araştırmak için Europa Clipper adlı Europa’yı ziyaret etmek için bir uzay aracı inşa ediyor.

Advertisement

Ganimedes

Ganymedes, Jüpiter’in başka bir buzlu uydusu. Ganymede çoğunlukla su buzu ile kaplı fakat aynı zamanda kayalık bir çekirdeği vardır.

Callisto

Jüpiter’in uydularından bir diğeri olan Callisto, çoğunlukla kaya ve su buzundan oluşuyor. Ayrıca amonyak buzu ve karbondioksit buzu gibi başka buzlara da sahip olabilir.

Enseladus

Satürn, çoğunlukla su buzundan yapılmış 60’dan fazla uyduya sahiptir. Satürn’ün uydusu Enceladus, bir tuzlu su okyanusu üzerinde bir su buzu kabuğuna sahiptir. Enceladus’taki okyanus suyu buzlu kabuğundaki çatlaklardan uzaya sıçrar. Tüm bu buz, Enceladus’u güneş sistemimizdeki en parlak nesnelerden biri yapar!


Leave A Reply