Dikiş Makinesini Kim İcat Etti? Dikiş Makinesinin Tarihi Gelişimi

0
Advertisement

Dikiş makinesinin ilk kullanımı ne zaman olmuştur? Dikiş makinesi kim tarafından nasıl icat edildi? Tarihi gelişimi nedir, hakkında bilgi.

Hep gözden kaçırırız ama insanlık tarihinin en önemli icatlarından biri dikiş makineleridir. Bu aletlerin hiç icat edilmediği bir dünyada yaşamak nasıl olurdu, hiç düşündünüz mü?

dikiş makinesi

Eğer dikiş makinesi icat edilmemiş olsaydı, tekstil sektörü denilen iş kolu neredeyse hiç var olmayacaktı. Giysiler hala el ile dikiliyor olacaktı. Singer Dikiş Makineleri’ni, overlok makinesini kimse bilmiyor olacaktı. Atölyeler ve kundura fabrikaları hiç olmayacak, konfeksiyon mağazaları küçücük birer dükkan olarak kalacaktı. Moda kavramı belki de hiç olmayacak veya bugünkü kadar alternatifi içinde barındırmayan, sabit bir moda anlayışından söz edilecekti. Dikiş nakış kursları açılmayacak, bu kurslara katılarak okuma yazma öğrenen binlerce insan olmayacaktı.

Dikiş Makinesinin Kullanımı ve Mucidi

İnsanlığın gelişiminde bu kadar önemli olan dikiş makinesi, mucidinin kesin olarak belli olmadığı bir icattır. Çünkü aynı dönemlere denk gelen farklı icatlar vardır. Fakat şunu söylemek gerekir ki; ilk dikiş makinesi patenti 1790 yılında Thomas Saint tarafından alınmıştır. Ancak Saint, Isaac Singer ve Elias Howe Jr. gibi diğer mucitlerin daha sonradan ekleyeceği birçok teknik özelliği başvurusunda belirtmesine rağmen, hiç birini hayata geçiremeden ölecekti.

Dikiş makinesi ile ilgili aynı dönemlerde başka patentler de alındı. Hiç biri ticari bir başarı elde edemeyen bu icatların mucitlerini bugün hiç kimse hatırlamıyor. 1830’da Fransa’da yaşayan Barthelemy Thimmonier ise teknik becerisini ticari başarıya dönüştürmeyi başarmıştı. Ürettiği makinenin patentini almakta gecikmeyen Thimmonier, zincir dikiş yapabilen bu makinelerden ilk olarak seksen adet yaptırdı. Fransız ordusuna kıyafet dikiminde kullandı. Ancak bu makinelerin işlerine zarar verdiğini düşünen bir grup tekstil işçisi, Thimmonier’in tüm emeklerini boşa çıkarmayı başardı. İşçiler tüm makineleri talan etti. Thimmonier ise bu olayın ardından hayatına yoksul biri olarak devam etti.

Advertisement

dikiş makinesi

Dikiş Makinesinin Tarihi Gelişimi

1833’deyse ABD’de Walter Hunt isimli bir mucit, çift dikiş yapabilen bir makine icat etti. Ancak Hunt, bu makinenin patentini almayı hiç düşünmedi. Hunt’tan on yıl kadar sonra, Elia Howe Jr., Hunt’ın buluşundan habersiz bir şekilde ama onunkiyle aynı mantıkta bir çift dikiş makinesi buldu. Elia, bu buluşun ardından patent başvurusunu yaptı.

Howe, kalabalık bir aileye sahipti ve geçimini, eşi ile birlikte zengin ailelere dikiş dikerek sağlıyordu. Patentini aldığı makineyi icat etmesi de, eşini iş yaparken izlediği sırada olmuştu. Fakat Howe’un da şanssızlıklar yakasını bırakmadı. O dönem Amerika’sında tasarladığı dikiş makinesini üretebilecek bir üretici bulamadı. İngiltere’ye giden kardeşi Amasa’dan yardım istedi. Amasa, William Thomas isimli bir korse üreticisiyle anlaştı. Ancak makineyi uyarlamak konusunda bir anlaşmazlık yaşandı ve Amerika’ya eli boş döndü. Howe, bir süre sonra fikrinin çalınmış olduğunu fark edip kopyacılara dava açtı. Mahkeme, elinde patenti bulunan muciti haklı buldu ve fikri çalanlar tarafından kendisine yüklü miktarda tazminat ödendi. Howe daha sonra aklındakileri bir bir gerçekleştirerek ABD’nin en zenginleri arasına girdi.


Leave A Reply