Rusça Dili Tarihi ve Özellikleri , Rus Dili, Tarih, Özellikler, Alfabe, Fonoloji ve Fiiller

0
Advertisement

Rus dili olan Rusça’nın özellikleri nelerdir? Rusça nasıl bir dildir, tarihçesi, tarihi gelişimi nasıldır? Rus dilinin tarihi, kaynağı, özellikleri, alfabesi, fonolojisi ve dil yapısı hakkında bilgiler.

Rusça

Rusça, Hint-Avrupa (Hint-Ari) dil ailesinin Slav dilleri grubundan dil Rusya Federasyonu’nun ve Birleşmiş Milletler’in tanıdığı beş resmi dilden biridir. Olağanüstü güç dilbilgisi ve değişik alfabesine karşın, basit, doğrudan anlatımı ve her amaca yönelik yapmasıyla uluslararası önem taşır.

Rusça; Güney Slav grubunu oluşturan Bulgarca, Sırpça, Hırvatça ve Slovence gibi dillerin çözümlenmesinde uygun bir anahtar görevi yapar (Batı Slav grubundan Çek ve Polonya dilleri ise, Latinceden fazlaca etkilenerek özgünlüklerini yitirmişlerdir). Rus dilinin tarihsel yönden incelenmesinin güçlüğü, Volga Irmağı boylarınca konuşulan eski Bulgarcanın din ve edebiyat dili olarak 17. yüzyıla kadar süre gelmesinden kaynaklanır. Kilise Slavcası öğelerinin, çağdaş Rusçanın sesbilgisi ve yapımbiliminde etken olduğu gözlemlenir. Gerçekte kilise Slavcası, Rus Ortodoks Kilisesi’nin dili olagelmiştir. Bu yüzden Kilise Slavcasının tarihi birçok yönlerden Roma katolik Kilisesi’ndeki Latince etkinliğinin akışına benzer.

14. yüzyılda Moskova, Kiev’in yerine kültür merkezi oldu ve güney-kuzey ağızlarının bir bileşimi sayılan Moskova’nın yöresel dili, yazı dilini de etkiledi. 18. yüzyılda büyük bir bilimadamı, filolog ve şair Mikhail Lomonosov, edebiyat dilinin, Kilise Slavcasına kesin bağımlılığını kanıtladı. 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başlarında Niko-lai Karamzin ile Aleksandr Puşkin’in çabalarıyla Rus dilinin gerçek edebi normu gelişti.

Rusça, îvan Turgenev’in deyişiyle, ancak büyük bir ulusun dili olabilir. Yapısı yönünden Latince ve Yunancaya benzer. Rusça ve Kilise Slavcası aynı alfabeyi kullanır. 1708’de Çar Büyük Petro, Rus dili alfabesinin harflerini basitleştirdi. 1917 Devrimi’nden sonra Halk alfabesi daha da basitleştirildi. Önceleri 36 harfli alfabe, 1918′ den sonra 4 harf azaltılarak, 32 harfe indirildi.

Advertisement

Fiil çekimi, adlar, sıfat yönünden Batı dillerine göre oldukça değişkendir ve sıfatlarıyla zengin bir dildir. Eylem anlatımı ufukları da güçlüdür. Öte yandan Tatar dili; silah, giysi, takılarla ilgili sözcükleriyle; Polonya ve Fin dilleri de avam sözcükleriyle dile girmiştir. Ülkeyi Batıya açan Büyük Petro döneminde Almanca ve Hollanda dilinden sözcükler alındı. 18. yüzyıldan sonra da bol miktarda Fransızca ve İngilizce sözcük girdi.

ÖZELLİKLER

Rusça son derece zengin bir dildir ve yapısı gereği düşüncenin en ince nüanslarını ifade etmeye muktedirdir. İvan S. Turgenev, ancak büyük bir halk böyle bir dile sahip olabilir, dedi. Hint-Avrupa ailesinin bir üyesi olarak Rusça, bu ailenin diğer üyeleriyle hemen hemen aynı şekilde gelişmiştir. Çekimli bir dil olarak morfolojik olarak Latince ve Yunancaya benzer.

Alfabe ve Dil Reformu.

Rus veya Kiril alfabesi bir derste öğrenilebilir. Hem Rus hem de Kilise Slavcası aynı alfabeyi kullanır, ancak Büyük Petro’nun 1708’de Rus harflerini Batı’nın daha kolay Latin harflerine daha yakın hale getirerek basitleştirmesi dışında. Böylece “sivil alfabe” ve Kirilitsa adı verilen Kilise Slav alfabesi olarak bilinen güncel bir form var.

Sivil alfabe 1917 Devrimi’nden sonra daha da sadeleştirildi. O zamandan önce, ayrı bir harf olmayan ve yabancılara yönelik dilbilgisi ve metinler dışında bu biçimde nadiren görülen e hariç 36 harf vardı. 1918’de Sovyet hükümeti, eski alfabenin gereksiz dört harfini reddeden “Yeni İmlanın Tanıtımı Hakkında Kararname” yayınladı. Dolayısıyla mevcut alfabe 32 harften oluşmaktadır. Kararname daha da basitleştirmeyi sağladı: kelimelerin sonundaki sert işaret kaldırıldı; bazı öneklerin sessiz ünsüzlerden önce yazılması için açıklayıcı bir farklılaşma getirildi; sıfatların, zamirlerin ve ortaçların tamlama sonlarındaki yararsız varyasyonlar kaldırıldı; her üç cinsiyetin iki yalın ve suçlayıcı çoğul ekine tek biçimlilik verildi; üçüncü çoğul şahıs zamirlerinin eril ve nötr halleri eski dişil formun yerini almıştır; “bir” kelimesinin eril ve nötr formu, eski dişil formun yerini aldı; dişil şahıs zamirinin tamlayan tekil hali, ismin ile aynı hale geldi. Bütün bu değişiklikler tartışmasız bir şekilde sadeleştirme için yapılmış ve bu değişikliklerin bir sonucu olarak Rusça, Avrupa’nın en fonetik dillerinden biri haline gelmiştir.

Rus Dili

Kaynak : wikipedia.org

fonoloji.

Rusça’nın telaffuzu zor değil. Batı Avrupa dilini konuşan bir kişinin önündeki en büyük engel, yumuşak kombinasyonları zorlaştırma eğilimidir. e ve i’den önce ve ya, ye ve yo gibi y ile başlayan sesli harflerden önce, tüm ünsüzler, özellikle dişler, damak tadındadır. Bu, dilin üst kısmı dişlerin arkasına bastırılarak değil, dil yukarıdayken damağa dokunarak seslendirildikleri anlamına gelir. Başka bir zorluk, a, o ve u’dan önceki zor l’dir. Bu, İngilizce’de olduğu gibi, dilin ucu dişlerin kökünde olacak şekilde değil, dilin ucu sadece dişlere değecek şekilde telaffuz edilir. Küçük dil daha sonra titreşir ve bir gırtlak r’ye benzer bir tür gırtlak l üretir. Diğer sesler özel bir zorluk yaratmaz.

Bununla birlikte, Rus olmayanların dili öğrenmesi için gerçek bir engel, Rusça kelimelerdeki vurgudaki çeşitliliktir. Lehçe ve Çekçe gibi diğer Slav dillerinde olduğu gibi vurguyu yerleştirmek için kesin bir kural yoktur. Vurgu, tek bir kelimenin çekimli biçimlerinde her zaman aynı konuma yerleştirilmez. Stresle ilgili birkaç yararlı genellemeden söz edilebilir:

Advertisement
  • (1) Bir sıfatın uzun (nitelikli) biçimlerindeki vurgu, yalın tekildeki vurgudur.
  • (2) Zamirler genellikle durum epdinglerinde vurgulanır.
  • (3) İsimlerin çoğu, yalın tekilde olduğu gibi vurgulanır.

Yanlış vurgulama bazen yanlış anlaşılmaya neden olabilir, özellikle de aynı şekilde yazılan ancak farklı vurgulanan kelime çiftlerinde. Rusça kelimelerde vurgunun doğru bir şekilde ele alınması, ancak bir kişinin dili konuşma konusunda uzun bir deneyime sahip olmasından sonra gelebilir.

Rusça, İngilizce’de olmayan nispeten az sese sahiptir ve her harfin temsil ettiği sesteki farklılıklar genellikle düzenlidir. Ses sisteminin bir özelliği, iki sesli harf grubu olmasıdır: sert ünlüler ve yumuşak veya “jotated” ünlüler. Sert sesli harfin telaffuzu, vurgulu veya vurgusuz olmasına ve vurgulanmamışsa, sözcükteki vurgulu sesli harfe göre konumuna göre değişir. Bir yumuşak sesli harf, ister başlangıçta ister başka bir sesli harfi takip ediyor olsun, karşılık gelen sert sesli harfle aynı ses aralığına sahiptir, ancak her durumda “jot” sesinin önüne geçer. Belirli kurallarla yönetilen bir ünlü mutasyon sistemi ve aynı şekilde kendi kuralları olan düzenli bir ünsüz mutasyon sistemi vardır.

Morfoloji.

Rusça ismin üç cinsiyeti, iki sayısı ve altı durumu vardır (yedinci, vokatif, yalnızca birkaç hayatta kalmadır). Cinsiyetler farklı şekilde reddedilir, ancak çoğul halleri dışında neredeyse aynıdır. Nötr tekil erilden çok az farklıdır, ancak dişil çekim biçimleri tamamen farklıdır. Bükümdeki bir özellik, yumuşak sonları olan kelimelerin baştan sona yumuşak bir şekilde reddedilmesidir. Ve esas olarak tarihsel o ve u çekimlerinin karıştırılmasından dolayı, tamlama ve edat durumlarında birçok varyasyon vardır. Tarihsel zamanlarda Rusça, Slavca Kilisesi’nde hala incelenebilen birçok gramer biçimini kaybetti. Bunlardan biri, isim tamlama tekil olduğunda “iki”, “üç” ve “dört” rakamlarından sonra hala bir anlamda var olan ikilidir.

Rusça’da nitelik, karşılık gelen sıfat veya katılımcıya dönüştürülür. Dolayısıyla Rusça, sıfat biçimleri bakımından Batı dillerinden daha zengindir. Rakamlar tamamen reddedilir ve oldukça zordur. Nominal çekim karmaşık olmasına rağmen, sözdizimsel uygulaması oldukça basittir, çünkü her biri farklı bir işleve sahip çok sayıda durum, dilbilgisi sonları olmayan bir dilde mevcut olan belirli zorlukları ortadan kaldırır.

Fiiller.

Fiil sistemi, basitleştirme ve karmaşıklığın ilginç bir birleşimidir. Slavca Kilisesi’ndeki fiil sisteminin karmaşık yapısından, geniş ve geçmiş zamanların çokluğu ile çok az şey hayatta kaldı. Sadece bir konjuge olmayan geçmiş kaldı. Sıradan gelecek, 1 will ve mastarın bir bileşimidir, ancak büyük bir fiil sınıfında, şimdiki zaman gelecek için görev yapar.

Eski eril yalın tekilden iki çekim, çok sayıda katılımcı form ve ulaç vardır. Oldukça çekimli bir dilde çekim sistemindeki bu göreli basitliği telafi etmek için, bu birkaç fiil biçiminin, İngilizce’de ifade edilen anlam tonlarının çoğunu, gergin yapı aracılığıyla veçheler aracılığıyla ifade edebildiği tuhaf bir mekanizma vardır.

Rusça fiilin beş kipi, kusurlu ve tamlayıcı yönler olarak adlandırılan iki gruba ayrılır. Kusurlu yönün üç zamanı vardır: geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek. Mükemmeliyetçi yönün yalnızca bir geçmişi ve bir geleceği vardır. Her fiilin iki mastar hali vardır, bunlardan birinden kusurlu yön, diğerinden de tamlama hali türetilmiştir. İki mastar yakından ilişkilidir. Biri diğerinden bir önek eklenmesiyle, bir mastarın bir hece eklenmesiyle genişletilmesiyle veya mastar sonundan önce gelen bir ünlünün değiştirilmesiyle oluşturulabilir. Birkaç fiil için iki mastar farklı köklerden gelir. Kusurlu zamanlar, yinelemeli ve kalıcı eylemleri gösterir. Perfective zamanlar, anlık eylemleri veya tek ve eksiksiz eylemleri belirtir. Tamamlayıcı yön, bazen eylemin kısa bir süre için icra edilmesini veya kendisi anlık bir eylem olan eylemin başlangıcını da gösterir. Anlamda güzel bir ayrım yapmak için böyle bir araçla, Rusça’nın diğer birçok dilin kapasitesinin ötesinde düşünce tonlarını ayırt etme yeteneğine sahip olduğu kolayca görülebilir. Fiillerin çeşitli yönlerinden elde edilen ince ayrımlardan tam olarak yararlanmak için elbette uzun eğitim gereklidir.

Rusça normalde edilgen sesi kullanmaz ve dilek kipinin çekimsiz bir geçmiş zamanla ve bir parçacık eklenmesiyle ifade edilmesinin çok basit bir yolu vardır. Değişmeyen dönüşlü sonun eklenmesi dışında, fiillerin geri kalanından farklı olmayan bir dönüşlü de kullanılır.

Alıntılar

Kilise Slavcasının (Eski Bulgarca) sözlü ve yazılı Rusça üzerindeki etkisine daha önce işaret edilmişti. Diğer yabancı etkiler not edilebilir. Tatar, silahlar, giysiler, mücevherler ve hükümetle ilgili bazı terimler gibi birçok Doğu nesnesine isim verdi. Fince’den birkaç kelime geldi ve görgü ile ilgili birçok kelime daha rafine edebi Lehçe’den geldi.

Pek çok Felemenkçe ve Almanca kelime, Büyük Peter “Avrupa’ya penceresini açtıktan” sonra ithal edildi. Batı ile tam bir kültürel yakınlaşmanın görüldüğü 18. yüzyıla gelindiğinde, çok sayıda kelime tanıtıldı. Çoğu Fransızdı, ancak bazıları İngiliz veya Almandı. O zamandan beri, uluslararası bilimsel terminolojiden alıntılar da Rus diline girdi. 1917’den beri, çarlık rejiminin devrilmesiyle birlikte, Sovyetler, pek azı argo değil, Amerikan sözlerine karşı bir yanlılık gösterdiler.

Advertisement


Leave A Reply