Dilin Kemiği Yok Ne Demektir? Atasözünün Anlamı, Açıklaması, Kompozisyon

0
Advertisement

Dilin Kemiği Yok ne anlama gelir? Dilin kemiği yok atasözünün anlamı ve açıklaması. Dilin Kemiği Yok hakkında kompozisyon, yazı, anafikir.

dilin kemiği yok

Arka resim kaynak: pexels.com

Dilin Kemiği Yok:

ANAFİKİR: İnsanın ağzından her türlü söz çıkabilir.

Söz insandaki düşüncenin bir yansımasıdır. Düşünceleri sözlerle ortaya koyarız. Bizi diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik söz olduğu için, söylenen sözlerin düşüncelerimizle bağdaşması beklenir. Ancak kimileri, yalnızca söz söylemek için, düşünmeden konuşur; söylenmemesi gereken sözleri söyler. Söylenmemesi gereken sözler de mutlaka başkalarını kıracak veya bizi zor durumlarda bırakacak sözler oldukları için, kötü sonuçlar doğururlar. İyi insan dilinin ucuna gelen her sözü, yaratacağı iyi ve kötü sonuçları düşündükten sonra söyleyen insandır.

Dilin kemiği yok ama kemiği kırar derler. Bu demek oluyor ki dil aslında çok etkili ve kuvvetlidir. Kötü sözler insanı çok etkiler yada bazı sözler öyle bir etkilidir ki karşısındaki kişiyi harekete geçirir. Umulmayan şeyleri yaptırtabilir. Söz ö yüzden çok kuvvetlidir. Bu sebepten dolayı sözlerimiz ağzımızdan çıkmadan önce dikkatli olmalıyız. Sözün gideceği yada etkileyebileceği alanı tahmin bile etmek zordur. Sözlerimizin kötü sonuçlara sebep olmaması önemlidir. Böyle bir güç insanın elinde mevcutken söylediğimiz sözler sorumluluk taşır. Öylesine söyledim demek gibi bir lüksümüz yoktur düşünmeden konuşmamak gerekir.

DİLİN KEMİĞİ YOK AMA KEMİĞİ KIRAR

Konuşmasını, söz söylemesini bilmeyenler, hem kendilerine, hem de karşılarındakine zarar verirler.

Dil, ağzın içinde, her yana hareket edebilen, kemiksiz bir organdır. Ayrıca, başkalarıyla anlaşmamıza, konuşmamıza yarayan kelimelere de “dil” diyoruz. Kelimeleri değişik anlamlarda kullanmak; söylenilen bir sözün biraz sonra tam tersini söylemek; düşünmeden, gelişigüzel konuşmak, yani gevezelik etmek, ağzın içinde her yana dönebilen organa benzetilmiştir.

Advertisement

Yunus Emre’nin şu dizeleri, konuşma sırasında kullanılan kelimelerin ne kadar dikkatli seçilmesi gerektiğini anlatır:

“Söz ola, kese savaşı/Söz ola, kestire başı/Söz ola, ağulu aşı/Balıla yağ ede bir söz.”

Öyleyse, konuşurken, ağulu (zehirli) bir yemeği, bal ile yağ edecek kadar tatlı konuşmak gerek. Atalarımızın “Tatlı söz, yılanı deliğinden çıkarır” sözünü de unutmayalım.


Leave A Reply