Diş Çürüğü Nedir? Neden Olur? Acıtır Mı? Nasıl Önlenir? Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Diş çürüğü nedir? Dişlerimiz neden çürür, nasıl gerçekleşir? Diş çürümesini önlemek için ne yapmamız gerekir? Hakkında bilgi.

diş çürüğü

Kaynak: pixabay.com

Diş Çürüğü

Çürük Diş; kimsenin dişhekiminin ofisinde duymak istemediği bir kelimedir. Dişiniz çürürse bir boşluk oluşmaya başlar veya parçalanır. Boşluk, zamanla daha büyük ve derinleşebilen bir delik haline gelir. Eğer , onarılması önemlidir.

Peki dişlerimiz neden çürür? Diş plağı yüzünden… Çoğunlukla mikroplardan oluşan ve diş çürümesine neden olan yapışkan, süngerimsi bir maddedir. Diş plağı birçok bakterinin bir araya gelerek oluşturduğu bakterilerden oluşan bir tabakadır. Ağzınızdaki bakteriler asit oluşturur ve plaklar dişlerinize yapıştığında, asitler dişin en dış tabakasını yemeye başlar.

Diş hekimine gitmezseniz, asitler yoluna devam eder ve dişinizin içi parçalanabilir. Şimdiye kadar bir diş ağrısı yaşadıysanız, bunun sebebi muhtemelen bir dişin içinde, sinir uçlarının olduğu bir yere kadar ilerlemiş çürüktür.

Diş hekiminiz dişlerinizi dikkatli bir şekilde inceleyecek ve röntgen çekebilir. Diş hekiminiz bir çürük yada boşluk keşfederse, önce dişinizin çürümüş kısmını özel bir matkapla çıkararak onarır. Diş hekimi daha sonra diş deliğini özel bir malzeme ile doldurur. Bu işlem dolgu olarak adlandırılır.

Diş Nasıl Çürür?

Her dişin yapısında üç tabaka vardır: Mine, dentin ve öz ya da sinir oyuğu. Dişe yapışan tatlı besinler asitleri artıran ve mine tabakasını aşındıran bakterilerin çoğalmasına neden olurlar. Ayrıca bazı karbonhidratlar da dişler üstünde kalıntı oluştururlar. Bunlar zararlı bakterileri yakalar ve çürümeyi hızlandırır. Mine aşınıp dentin ya da öz tabakası ortaya çıktığı zaman diş ağrır ve dolgu ya da dişin çekilmesini gerektirir.

Advertisement

dis-curumesi

Acıtır mı?

Bazen, ancak diş hekimi anestezi yapacaktır. Bu, yeni dolgu yapılırken sorunlu dişin çevresini uyuşturacak türde bir ilaçtır.

diş hekimi

Kaynak: pixabay.com

Diş Çürümesini Nasıl Önleriz?

Çürükler onarılabilse de, dişlerinize dikkat ederek çürüklerden kaçınmak mümkündür.

  • ***Dişlerinizi her yemekten sonra diş macunu ile veya günde en az iki kez fırçalayın.
  • ***Dairesel bir hareketle yukarı ve aşağı fırçalayın.
  • ***Dişetlerinizi de hafifçe fırçalayın ve sağlıklı tutun.
  • ***Dişlerinizin arasına sıkışmış olan plağı ve gıdaları çıkarmak için dişlerinizi günde bir kez çalkalayın. Gerekirse diş ipi kullanın.
  • ***Limonlu tatlılar ve şekerli içecekler, soda veya meyve suyu gibi gıdaların alımını sınırlandırın.
  • ***Düzenli muayeneler için yılda iki kez diş hekiminize başvurun.

Geceleri Diş Ağrısından Kurtulmak İçin Evde Yapılabilecekler için buraya tıklayarak, yazımızı okuyabilirsiniz. Diş eti iltihabı nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, konulu yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Diş sağlığı boyama Sayfaları


Leave A Reply