Doğal Seleksiyon ve Biyolojik Evrim Kavramları Hakkında Temel Bilgiler

0

Evrim nedir? İlk kim tarafından ortaya atılmış bir kavramdır? Ne anlama gelir ve ne anlatır? Doğal seleksiyon ve biyolojik evrim kavramlarının açıklaması.

Evrim” kelimesi ilk olarak 1859 yılında Charles Darwin‘in “Türlerin Kökeni” adlı kitabında kullanılmıştır. Darwin, Galapagos Adaları’na yaptığı gezi sırasında evrim kavramını tanıttı. Tüm canlı türlerinin, gelişen çevreye daha iyi uyum sağlamak için uzun bir süre boyunca fiziksel ve anatomik yapılarını değiştirdiğini kaydetti. Aradaki fark, doğal süreç ve uyum sağlamayan türlerin hayatta kalması zor olacak. Bu, doğal seçilim kavramını ortaya çıkardı ve Darwin buna “en uygun olanın hayatta kalması” adını verdi.

Doğal Seleksiyon

Biyolojik Evrim

Evrim, öncelikle biyologlar tarafından, canlı türlerinin değişen çevreye daha iyi uyum sağlamaları nedeniyle özelliklerinin nasıl değiştiğini açıklamak için kullanılan bilimsel bir teoridir. Uzun bir süre boyunca, genellikle nesiller boyunca miras alınan özelliklerin ardışık olarak ayarlanmasıdır. Araştırmacılar bunu bir süreç ve bir sürecin sonucu olarak görüyorlar. Bir süreç olarak evrim, dünyanın nasıl var olduğunu açıklar. Bazen biyolojik çeşitlilikle sonuçlanan çeşitli süreçlerin sonucu olarak açıklanır. Doğal seçilim bunlardan biridir. Darwin’in evrim kavramı doğal seçilimdir. Darwinci evrim teorisi, evrimin doğal seçilimin sonucu olduğunu ve doğal seçilimin organizmaların kalıtsal karakterleri tarafından önyargılı olduğunu açıklar. Organizmaların adaptasyon kapasitesi, organizmaların doğal seçilim yoluyla evrimine yardımcı olan şeydir.

Fransız doğa bilimci Jean-Baptiste Lamarck‘a göre, evrimin organların kullanım ve kullanılmama yasasıyla ilgisi olduğunu açıkladı. Zürafalar, uzun boyunlar gibi bazı canlıların karakteristik özelliğinin, doğalarına uyum sağlamalarının bir sonucu olduğunu da açıkladı. Uzatılmış boyunlar, uzun ağaçlardaki yaprakları besleme girişimlerinin sonucudur. Bu karakter nesilden nesile geçti.

Doğal seçilim ve genetik sürüklenme

Darwin’in evrim teorisine göre, dallanmanın inişi ve doğal seçilim, evrimin iki faktörüdür. İklim, sıcaklık, kaynakların mevcudiyeti vb. gibi çevresel faktörler. evrimsel süreç üzerinde büyük etkileri oldu. Ortam A’da bir bakteri kolonisinin büyüdüğünü varsayalım. Beslenirler, çoğalırlar ve bu ortam A’ya uygundurlar. Orta A’nın bileşimini B’ye değiştirirseniz, hiçbir bakteri olmaz. Sadece yeni bir duruma uyum sağlayabilen bir kısım B ortamında hayatta kalacaktır. Sonunda ayrılarak yeni türler olarak ortaya çıkarlar. Burada çevrenin doğası en uygun olanı sınıflandırır ve evrim için bir başlangıcı işaret eder.

Doğal seçilime yol açabilecek bir diğer faktör de kalıtımdır. Aynı kaynak için iki organizma rekabet eder. Biri diğerinden çok daha hızlı çoğalabilirse, diğerine hükmedecektir. Dolayısıyla organizmalardaki kalıtsal gen, onların seçilmelerine ve evrimleşmelerine yardımcı olur. Başka bir deyişle, değişen çevreye ne kadar uyum sağlarsanız, doğa tarafından seçilme olasılığınız o kadar artar.

Doğal seçilim

Uygun olmayan iklim değişiklikleri, doğal kaynaklar, yırtıcı hayvanlar, rekabet vb., doğanın en uygun olanı seçmesi için verdiği inanılmaz zorluklardır. En çok kalıtsal uyarlamalara sahip olanın hayatta kalma şansı daha yüksek olacak ve diğerleri gelişmeyecektir. Doğa tarafından seçilen, büyür, çoğalır ve diğerlerinin pahasına yeni bir popülasyon ortaya çıkar. Bu nedenle, ‘hayatta kalmanın en uygun olduğu’ sonucuna varabiliriz.


Leave A Reply