Doğu Karadeniz Dağları Ve Üzerindeki Geçitler

1
Advertisement

Doğu Karadeniz Dağları nerededir? Doğu Karadeniz Dağları hangi dağları kapsar, özellikleri, yükseklikleri, üzerinde bulunan geçitler hangileridir, hakkında bilgi.

Doğu Karadeniz Dağları Ve Üzerindeki Geçitler

Dogu karadeniz dagları resmı

Doğu Karadeniz Dağları; Karadeniz kıyısına koşut uzanan Kuzey Anadolu Dağları’nın, Doğu Karadeniz Bölümü’nde Ordu ile Hopa arasında kalan bölümüdür. Koşut iki sıra biçiminde uzanan dağlar, birbirlerinden Çoruh-Kelkit Vadisi ile ayrılırlar. Doğudan batıya Rize, Zigana, Gümüşhane ve Giresun dağları olarak adlandırılan kıyıdaki birinci sıra, doğudan batıya doğru alçalır. Bu sıradaki doruklar genelde 2.000 m’nin üzerindeyken doğuda 3.000 m’yi aşar. Doğu Karadeniz Dağları’nın en yüksek doruğu Üçdoruk Tepesi (Verçinin 3.709 m) ve ikincisi Kaçkar Tepesi (3.589 m) doğuda, Rize Dağları üzerindedir. Yalnızçam, Oltu, Mescit-Kop, Sipikör, Çimen, Kızıl Köse dağlarından oluşan ikinci sıranın (iç bölüm) ortalama yüksekliği 2.800 m’yi), üzerindeki doruklar ise doğuya doğru yer yer 3.000 m’yi aşar: Çiçek Dağı (3.194 m), Meccit Dağı (3.239 m), Deve Dağı (3-202 m), Kızıl Dağı (3.025 m). Birinci sıraya göre daha az yağış alan, bitki örtüsü daha cılız olan dağların bazı kesimleri çam ormanlarıyla kaplıdır.

Karadeniz kıyılarına ve Çoruh-Kelkit vadilerine dik yamaçlarla inen Doğu Karadeniz Dağları’nın özellikle kuzey yamaçları birbirine koşut çok sayıda vadiyle derin bir biçimde yarılmıştır. Bu dağların yüksek kesimlerinde dördüncü zaman buzullarının aşımın izlerine, çok sayıda buzul gölüne rastlamak olanaklıdır.

Kıyı dağlarının denize bakan yamaçları, ılık ve nemli deniz ikliminin etkisi altında bol yağış aldığından gür bir bitki örtüsüyle; çok dik, daha az yağışlı, içe bakan yamaçları ise daha seyrek bir orman örtüsüyle kaplıdır. Kıyı dağlarında 1.000-1.200 m’ye kadar meşe, kayın, gürgen, kestane, çınar vb yapraklarını döken ağaçlar 1.000-1.200 m yükseltiden sonra yerlerini çamlara, daha yükseklerde geniş çayırlıklara bırakır.

Doğu Karadeniz Dağları üzerinde az sayıdaki başlıca geçitler: İran transit yolunun geçtiği Kop Dağları’nda Kop Geçidi (2.390 m); aynıyol üzerinde Zigana Dağları’nda Zigana Geçidi (2.035 m); Bayburt-Of yolu üzerindeki Soğanlı Geçidi (2.675 m); Şebinkarahisar-Giresun Yolu üzerinde Eğribel Geçidi’dir (2.075 m).

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply