Doğubeyazıt Nerededir? Doğubeyazıt Hakkında Bilgi

1
Advertisement

Doğubeyazıt nerededir, hangi ile bağlıdır? Doğubeyazıt ilçesinin ekonomisi, iklimi önemli özellikleri. Doğubeyazıt hakkında bilgi.


Doğubeyazıt; Ağrı İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Suluçam), 85 köyü vardır. İlin doğusunda; batıdan Diyadin, kuzeyden Iğdır’ın Aralık,güneyden Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçeleri, doğudan İran ile çevrilidir.

İlçe toprakları; Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı’nın (5.137 m) bir bölümüyle, yükseklikleri 3.500 m’yi aşan Küçük Ağrı (3.896 m) ve Tendürek (3.660 m) dağlarının kuzey kesimlerini içerir. Çevresindeki yüksek dağlar arasında oldukça düz bir havza görünümünü taşıyan Doğubeyazıt, Aras Irmağı’nın kolarından Sarısu tarafından sulanır. Kuzeydoğuda, Balık Gölü’nden (34 km2, deniz düzeyinden 2.250 m yükseltide) doğan, güneydoğu doğrultusunda akarak İran’a geçen Balıklı Çayı, öteki başlıca ırmaktır. Sert bir kara iklimi gözlenmekle birlikte, kuzeye doğru alçak düzlüklerin bulunduğu kesimlerde sıcak, çevre dağlarda serin, kışlar bol kar yağışlı, serttir. Yıllık ortalama sıcaklık 9°C, yağış tutarı 490 mm’dir. Düzlükler bozkır bitkileri, çayırlar, dağların yüksek kesimleri küçük koruluklar biçiminde meşe, çam ormanlarıyla kaplıdır. Ekonomide hayvancılık, en önemli gelir kaynağıdır. Küçükbaş (özellikle koyun) ve nitelikli büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, hayvan yemi olarak ekilen fiğ ve doğal bitki örtüsünden sağlanan ot üretimi yaygın bir uğraşıdır. Hayvansal ürünler arasında et, süt, yağ, yün üretimi yüksek olduğundan, tüketim fazlası ürün çevre pazarlar da satılır. Tarım ürünleri arasında ilk sırayı buğday ve arpa alır; ayrıca, mercimek, özellikle son yıllarda şekerpancarı ve patates yetiştirimi hızla artmaktadır. Meyvecilik (elma, armut, zerdali) yeni gelişmektedir.

Ağrı Dağı eteklerinde, deniz düzeyinden 1.600 m yükseltide, hafif eğimli bir yamaç üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 93 km uzaklıktadır. Trabzon-Erzurum-İran Transit Yolu’nun son durağı olduğundan, eskiden beri gümrük merkezi olma özelliği taşır. Kasaba, özellikle, son yıllarda kentin ortasından geçen yolun iki yanında hızla gelişmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra il merkezi olan Doğubeyazıt, 1927’de ilçeye dönüştürüldü.

Doğubeyazıt’ta bulunan en önemli eser olan İshakpaşa Sarayı’nı 1685’te Sancakbeyi olan Çolak Abdi Paşa yaptırmaya başladı. 1784’te torunu Mehmet Paşa bitirdi. Günümüzde yıkık olmasına karşın, görkemli görünümünü korumaktadır.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply