Döner Kapılar Nasıl Bulundu? Tarihçesi, Döner Kapılar Neden Kullanılır?

0
Advertisement

Döner kapı nedir, nasıl ve neden kullanılır? Döner kapılar nasıl bulundu? Döner kapıların tarihçesi, özellikleri hakkında bilgi.

Döner Kapı

Eğer toplum içindeki davranışlarınızı fazla önemseyen biriyseniz, döner kapıların tam bir baş belası olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin, centilmen bir erkek, kadın arkadaşının kolay geçmesi için önden gidip kapıyı döndürmeli midir? Yoksa “önden kadınlar” kuralı burada da geçerli midir? Bu soruları soruyor oluşumuzun bir sebebi var. Döner kapılar gerçekten bu kararsızlığı yaşamamız için mi yapıldılar, Ne dersiniz?

Her şey gibi evrensel görgü kurallarının da meraklıları var. Onlara göre, bir adam kendisinden önce, bir kadının kapıdan girip çıkmasına müsaade etmelidir. Fakat söz konusu kapı, bir döner kapı olduğunda bu iş biraz karmaşık bir hal alır.

Banka, otel, Alışveriş merkezleri gibi binalarda sürekli karşımıza çıkar bu döner kapılar. Bu kapıların hayatımıza girmesi çok da yeni sayılmaz. Uzun süredir kullanılan döner kapılar, belirli amaçlarla tasarlanmıştır.

Enerji, yıllardır insanlığın kaderini belirlemiş, uğruna savaşlar verilmiştir. Hatta bugün bile, dünyadaki gerilimlerin çoğunun sebebi enerji kaynaklarının kullanımı ve dağılımı ile ilgilidir. Enerji, dünyanın gidişatına yön vermektedir, yön vermeye de devam edecektir. Bilimle uğraşan insanlar, böylesine bir gücün daha dikkatli kullanılması için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Enerjinin verimli kullanılması için her geçen gün yeni bir buluş hayatımıza girmektedir.İşte, döner kapılar da hayatımıza bu sebeple girdiler.

Advertisement

döner kapı

Döner Kapılar Nasıl Bulundu?

Amerikalı mucit Theophilus von Kannel, yüksek binalarda basıncı dengelemek üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarından murat ettiği şey, büyük miktarda enerji tasarrufu sağlamaktır. Yıllar boyu çalışmalarını sürdüren Von Kannel, çalışmalarını döner kapıyı tasarlayarak nihayetlendirmiştir. Büyük hacimli binaların iç kısımlarında dolaşan ısınmış havanın kaybını minimuma indirmek isteyen von Kannel, ısınan havanın sürekli yukarı doğru yükseldiğini düşünmüş, dışarıdaki soğuk havanın ise, kapının önünde içeri bir an önce girmek için beklediğini görmüştür.

Bina dışına açılan normal bir kapı, dışarıdaki soğuk havayı sert bir rüzgar şeklinde içeriye alır. Bu arada içeride yükselmeye çalışan sıcak hava, içeri girmeye çalışan soğuk havayla yer değiştirir ve ısı kaybı gerçekleşir. Binanın iç sıcaklığı sürekli düşer, bunu engellemek için ısıtma sistemleri (kazanlar veya klimalar) daha sık devreye girer. İdeal ısıya ulaşabilmek için kömür, elektrik, doğal gaz gibi yakıtların tüketilmesi gerekir. Ama döner kapılar bu durumu büyük ölçüde engeller ve enerjiden tasarruf sağlar.

Döner Kapı Çizimi

Döner kapılar dört kanattan oluşur. Bu dört kanattan ikisi, siz arasına girerken içeriye doğru sizi yönlendirir. Tam bu sırada, arkanızdaki kanat soğuk havanın girişini engelleyecek şekilde girişi kapatır. Aynı şekilde karşı taraftaki diğer iki kapı da sıcak havanın dışarı çıkmasını engeller. Böylelikle bina içinin sıcaklığı azalmamış olur. Aslında çok basit ve sistemsiz duran bu kapı, gün içinde çok kolay bir şekilde büyük bir enerji tasarrufu sağlamış olur.


Leave A Reply