Google’ın “Çift Tıklama” Cezası Nedir? Bundan nasıl kurtulabilirim?

0
Advertisement

Giderek artan sayıda AdSense ve Ad Exchange yayıncısı, sitelerine “Çift Tıklama” cezasından bahsediyor. Buna genellikle “Çift Tıklama Cezası”, “Tıklama Onayı”, “Onaylanmış Tıklamalar” veya “Siteyi Ziyaret Etme Cezası” da denir.

Bu “ceza”, “Siteyi Ziyaret Et” düğmesi aracılığıyla reklam verenin hedef URL’sine yeniden yönlendirme yapmadan önce, kullanıcının niyetini doğrulamak için, kullanıcıların bir reklamı bir kez yerine iki kez tıklamasını gerektirir. Bunun, etkilenen birimlerden elde edilen gelir üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir. Çünkü reklamı kasıtlı olarak tıklayan kullanıcıların, reklam verenin açılış sayfasına ulaşmadan önce bu ek engeli aşmaları gerekir. Onay tıklaması daha sonra onları devam etmekten caydırabilir. Bu durumda, tıklamaları kaydedilmez ve kullanıcı reklam verenin hedef URL’sine ulaşmadığı için yayıncılar herhangi bir gelir elde etmez. Bu yeni bir sorun değil. Sorunun ilk kez 2014 yılında ortaya çıktığı bir çok forum sitesindeki yardım başlıklarından anlaşılmaktadır.

Google'ın "Çift Tıklama" Cezası Nedir? Bundan nasıl kurtulabilirim?

Kaynak: pixabay.com

Onaylanmış Tıklamalar sorununun teknik olarak bir “ceza” olup olmadığı tartışmalıdır. Ancak, yayıncı kazançlarını etkileyen herhangi bir sorun ciddidir ve anlaşılması gerekir. Etkilenmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız. Çift Tık cezasının nasıl teşhis edileceği ve düzeltileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Google’ın İki Tıklama / Onaylanmış Tıklama cezası nedir?

Bazı durumlarda, Google, bu tıklamayı kaydettirmeden ve onaylamadan önce bir kullanıcının bir reklama kasıtlı olarak tıkladığını onaylamasını isteyecektir. Google, ziyaretçinin yaptığı ilk tıklamanın ardından reklamda görünecek bir geçiş reklamı “Siteyi Ziyaret Edin” mesajı ve düğmesi yerleştirerek bir kullanıcının bir reklama tıklamayı amaçladığını doğrular. Kullanıcı, yalnızca düğmeye tekrar tıkladığında hedef URL’ye yeniden yönlendirilir, dolayısıyla “Çift Tıklama” cezası adı verilir. Kullanıcı hem reklamı hem de doğrulama düğmesini tıklarsa, tıklama kaydedilecektir. Aksi takdirde, yayıncı etkilenen reklam birimlerinden doğrulanmamışlardan gelir elde etmeyecektir.

Bu nedenle, CPC ortamında bir AdSense yayıncısıysanız, yalnızca ikinci tıklama yapıldığında reklam geliri elde edersiniz. AdX’in BGBM ortamındaki gelir etkisi de benzer şekilde etkilenmiş gibi göründüğünden, reklam verenlerin yanlışlıkla yapılan tıklamalar için ödeme yapmaması için BGBM’lerin buna paralel olarak geri ödendiği / indirimli olduğu görünecektir.

Kendi Google Ad Manager hesabına sahip yayıncıların durum puanı olumsuz etkilenebilir. Bunun nedeni, İş Ortağı Sağlık Puanının bir kısmının, bir şekilde geçersiz tıklamalara dayanan bir kalite değerlendirmesini içermesidir.

Advertisement

Çift Tıklama cezasının yayıncının kazançları üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Doğrulamak için iki kez tıklama gereksinimi, bir reklamın tıklama oranında (TO) bir düşüşü tetikler ve bu da etkili BGBM’lerin düşmesine neden olarak toplam geliri beraberinde getirir. Buna rağmen, bu sorunu Google’ın yayıncıları cezalandırma amaçlı kasıtlı bir ceza olarak görmüyoruz. Bunun yerine, Çift Tıklama cezasını bir test olarak görüyoruz veya gelir üzerinde büyük bir etkiye sahip olan yanlışlıkla yapılan tıklamaları kontrol edilmesi olarak yorumluyoruz.

Google Adsense Reklam yerleşimleri

Kaynak: pixabay.com

Google yayıncılara ceza verdiğinde, bunlar e-posta ile duyurulur. AdSense yayıncıları için bu tür işlemler, hesaplarının Politika Merkezinde de görünecektir. Siteyi Ziyaret Et davranışı bunların hiçbirini tetiklemez. Bu nedenle, Google’ın bunu bir ceza olarak gördüğüne inanmıyoruz. Google’ın en büyük önceliği kullanıcılar ve kullanıcı deneyimidir. Bu nedenle, kullanıcı deneyiminin kazara yapılan tıklamalarla zedelenmesini istemezler. Tıklama onayı, sitenin genel kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve reklamverenin yanlışlıkla yapılan tıklamalar için ödeme yapmasını önlemek içindir.

Siteyi Ziyaret Et davranışının beni etkileyip etkilemediğini nasıl anlarım?

Bu bilgi isteminin yalnızca geçersiz tıklamalarla ilgili sorunları olan veya yanlışlıkla tıklama riski yüksek olan yayıncıları etkileyeceğini unutmamak önemlidir. Bir sitenin Siteyi Ziyaret Et davranışından etkilendiğine dair ilk göze çarpan işaret, genellikle siteye gelen trafikte buna karşılık gelen bir düşüş olmaksızın Google Ads’ten elde edilen kazançlardaki ani düşüştür. Bu modele neden olabilecek birkaç şey vardır. Ancak “Siteyi Ziyaret Et” davranışının dikkat edilmesi gereken belirli bir ayak izi vardır: Gösterimler normal seviyelerde olacak, ancak TO oranı önemli ölçüde düşmüş olacak.

Bu, bir sorunun çok güçlü bir göstergesi olsa da, bir Google Hesap Yöneticisine erişiminiz yoksa veya OKO gibi bir Sertifikalı İş Ortağı ile çalışmadığınız sürece% 100 emin olmak zor olabilir. Hesabınızda uyarı e-postaları veya mesajları bulunmadığından, emin olmanın diğer tek yolu, bir reklama tıklamadan mümkün olmayan davranışa kendiniz şahit olmaktır. Elbette, kendi reklamlarınızı tıklamanın Google politikasına aykırı olduğunu unutmamalısınız. Bazı eski kılavuzlar, sorunu teşhis etmek için reklamları güvenle tıklayabilmeniz için Google Yayıncı Araç Çubuğu’nun yüklenmesini önerir. Ne yazık ki, Google Yayıncı Araç Çubuğu kullanımdan kaldırıldığı için bu artık bir seçenek değil ve Google Yayıncı Konsolu tamamen aynı işlevselliğe sahip değil.

Mobil Web Arayüz

Kaynak: pixabay.com

Tıklama Onayı / Çift Tık cezasının farklı durumlarda farklı şekilde uygulandığı görülmektedir. Bazen tüm envanteri ve bazen de belirli cihaz türü ve reklam birimi kombinasyonlarını etkiler. Bu, etkilenip etkilenmediğinizden emin olmanızı daha da zorlaştırır.

Ne Yapmam Gerekiyor?

Aslında çözüm her zaman için basittir. Bu tarz bir uygulamaya maruz kalan web sitelerinin reklam sıklık ve aralıklarını mutlaka denetlemesi gerekmektedir. Eğer çok acemi değilseniz zaten reklam yerleşiminizdeki problemi hemen göreceksinizdir. Reklamların içerikten hemen önce gelmesi ya da bir bağlantı biriminin hemen dibine hiç bir boşluk bırakmadan konması özellikle mobil tarafta yanlışlıkla reklam tıklama oranlarını arttırır. Kendinizi normal bir kullanıcı yerine koyun.

Advertisement
SEO Çalışması

Kaynak: pixabay.com

Özellikle haber sitelerini gezerken yaşadığınız deneyimleri hatırlayın. İçeriğin hemen üstüne ve içerik aralarına insafsızca yerleştirilmiş aşırı reklamları düşünün. Bunlar sizi yanlışlıkla reklam tıklamaya iter. Bu yayıncı için ilk etapta iyi bir şey gibi gözükebilir. Ancak bir reklam verenin yanlışlıkla yapılacak olan tıklamalara para ödeyip ödememe konusunda ne düşüneceğini hayal edin. Reklam yerleşimlerinizi kontrol edin. İçerik ile aralarına mutlaka bir margin (boşluk) bırakın. Sık ve yoğun reklam kullanımından uzak durun. Ayrıca içerik önünüze geldikten sonra aniden açılan reklam yerleşimi yapmaktan kesinlikle uzak durun. Orta vadede bu sitenize çok büyük zarar verecektir.

Sonuç

Daha öncede dediğimiz gibi bu bir ceza değildir. Bu hem kullanıcı deneyimi hem de reklam verenlerin maddi haklarını koruyan oldukça mantıklı ve yapılması gereken bir davranış modelidir. Bu tarz bir deneyim yaşıyorsanız emin olun çözüm tam önünüzde duruyordur.


Leave A Reply