Dost Başa Düşman Ayağa Bakar Ne demektir? Atasözünün Anlamı, Açıklaması

1
Advertisement

Dost Başa Düşman Ayağa Bakar atasözü ile ne anlatılmaktadır? Dost Başa Düşman Ayağa Bakar ne demektir, atasözünün açıklaması ve örnekli anlatımı.

Dost Başa Düşman Ayağa Bakar

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dost Başa Düşman Ayağa Bakar:

ANAFİKİR : Dostlar iyiliğimizi, düşmanlar kötülüğümüzü görmek ister.
Açıklaması : İyi niyetli kişiler, arkadaşlarına hoşgörülü ve anlayışlı davranırlar. Kötü niyetli kişilerse, arkadaşlarının hatalarını açığa vurmaya çalışırlar.

Dost insanın bir parçası sayılır. Kendisine neyi uygun görürse, dostuna da onu ister. Çünkü dostunun karşılaşacağı kötü bir durum, alacağı bir leke, kendisini de üzecek, kendisini de lekeleyecektir. Kurduğu dostluğun sürmesi için elinden gelen her şeyi yapar ve onun yüzünün gülmesini ister. Oysa düşman, pusuda bekler. Düşmanının iyiliğini istemediği gibi, ayağının kayacağı kötü zamanı da sabırsızlıkla bekler. Düşmanı tanımak bu gibi durumlara hazırlıklı olmamızı sağlar.

Bu söz temiz giyinip kuşanmanın önemini anlatır. Dostumuz yükselmemizi istediği için başımıza, düşmanımız kaymasını istediği için ayağımıza bakarlar.

Açıklama

Maalesef bazı insanlar bazı kimselere düşmanlık yapmayı tercih ederler ve düşmanlık yaptıkları kişilerin iyi olmaması için ellerinden gelenleri yaparlar. Örneğin iş yerlerinde bu duruma sıklıkla rastlanır. Kimisi kıskançlıktan kimisi de kendi çıkarları uğruna iş arkadaşlarının ayağını kaydırmayı hedefler. Ayağını kaydırmak iş yeri için kullanıldığında işinden yada pozisyonundan etmek anlamına gelir. Böyle düşmanlıklarda kullanılan bu deyim, düşmanın ayağa baktığı şeklinde atasözünde de kullanılmıştır. Düşman ayağının kaymasını ister. Düşmesini tökezlemesini, kayıp yaşamasını, zor duruma düşmesini ister. O yüzden ayağını gözler ki kaysın diye bekler. Atasözünde de düşmanın ayağa baktığından bahsedilmiştir.

Dostluklarda ise durum farklıdır. Dost dostunun iyi durumda olmasını yükselmesini ister. Dostunun değil mevkisini kaybetmesini daha iyi mevkilerde olmasını ister. O yüzden ayağının kaymasını beklemez, yükselmesi için başa bakar şeklinde atasözünde bahsedilmiştir. Bu atasözündeki anlatım tamamen mecazdır. Yoksa ayaklarımıza bakan kimsenin düşman, başımıza bakan kimsenin gerçek anlamları ile dost olması söz konusu değildir. Sadece dostların ve düşmanların bize yaklaşım tarzlarının ne olduğuna dikkat çekmek için böyle söylenmiştir. O halde düşmanlarımızı üzmek ve dostlarımızı sevindirmek için yere sağlam basmalı ve yükselmeli, daha iyi konuma gelmeliyiz.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply