Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Düdüklü tencere nedir? Düdüklü tencerenin özellikleri, nasıl kullanılır? Düdüklü tencere kullanırken dikkat edilecek noktalar nelerdir?

duduklu-tencereDüdüklü Tencere; buharı basınç altında tutarak yemeğin daha çabuk pişmesini sağlar. Ev kadını bu tencereyle kısa zamanda çeşitli yemekler yapabilme imkânını kazanır. Yalnız, düdüklü tencerede pişen yemeklere, pişerken ara sıra bakılamayacağından bunların su miktarı önceden ayarlanmalıdır.

Düdüklü tencerede pişen yemeklerin biraz suluca kalmaları, susuz olup yanmalarından çok daha iyidir. Yanarsa çaresi bulunmaz ama, yemek biraz sulu olursa, tencerenin kapağı açıldıktan sonra, yemek alınıp tabağa konur. Suyu, tencereye başka bir kapak kapatılarak, kaynatılıp azaltılır. Su istenen miktarda kalınca, tabağa alınmış olan yemeğin üstüne dökülür.

Düdüklü tencere kullanılırken dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır. Bunlara dikkat edilmemesi, tencerenin bozulmasına, ya da patlayıp yemeği pişirenin elinin, yüzünün buharla haşlanmasına yol açabilir.

Gözetilecek noktaların başlıcaları şunlardır:

• Düdüklü tencerede yemek pişirileceği zaman, tencereye konacak malzeme de, su da hiçbir zaman tencereyi ağzına kadar doldurmamalı, 4 parmak kadar aşağıda kalmalıdır. Tencerenin kapağı yüksekse, içeride bırakılacak olan boşluk biraz daha az olabilir.

Advertisement

• Bu tencereyle ne çok sulu, ne de çok susuz yemek pişirmek doğru değildir. Her ikisi de tencerenin üstünde bulunan emniyet supabının atmasına, ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına yol açar.

• Yemek pişince, ateşten iner inmez, tencerenin kapağını açmayın, çünkü tencerenin içindeki basınçtan dolayı, kapağın açılması ile içindekilerin füze gibi dışarı fırlamaları bir olur. Kapağının muhakkak açılması gerekiyorsa, tencere ya soğuk suya oturtularak, ya da akan soğuk suyun altına tutularak fazla buharın çıkması sağlanır. İçteki basınç böylece azalınca, kapak kolayca açılır.

Düdüklü Tencerede Yemek Nasıl Pişirilir?

Düdüklü tencerelerde, çorba dahil, bütün yemekler pişirilir. İçine konan su miktarı, malzemenin, pişme sırasında bırakacağı su hesaplanarak ayarlanır. Pişirilecek yemeğin malzemesi hazırlanır. Hepsi birden tencereye konur. Kapak kapatılır. Yemeklerdeki soğanın hiç kavrulmadan pişirilmesi hoşunuza gitmiyorsa, tencereye, yemeğin tarifinde verilen miktarda yağ konur. Hafif kızınca çentilerek doğranmış soğanlar atılır, sararıncaya kadar kavrulur. Sonra bütün öteki malzeme ile su da konup tencerenin kapağı kapatılır. Yeşil sebzelerde tencereye konan su miktarı 1-2 kahve fincanını geçmez. Çorbalar, başka tenceredeki gibi, aynı miktarda (8 bardak) su konarak pişirilmelidir. Kuru sebzeler için 1,5-2 çay bardağı su yeter.

Düdüklü tencerelerde islimin toplanmasına kadar geçen zaman yemeğin pişme süresinden sayılmaz. Bu bakımdan, ateşe koyduğumuz tencerenin pişirme süresini hesaplamak için düdük sesine dikkat etmelidir. Düdüklü tencerelerin içinde gereken basıncı meydana getiren islimin fazlası, kapaktaki emniyet supabından kaçar. İşte islimin bu supaptan kaçarken çıkardığı ıslık sesi yemeğin pişmeye başlama süresinin başı olarak kabul edilir; çünkü, artık tencerenin içinde yemeğimizin çabuk pişmesini sağlıyacak basınç meydana gelmiş demektir. Düdük sesini duyunca saate bakılır. Basıncın lüzumundan fazla artmasını önlemek için de ateş kısılır, tenceredeki basıncın aynı ölçüde kalması sağlanır.

Advertisement


Yorum yapılmamış

Leave A Reply