Dugong Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dugong nedir? Dugong nasıl bir hayvandır? özellikleri, yaşam koşulları hakkında bilgi. Dugong resimleri, fotoğrafları.

Dugong

Dugong; Sirenia altsınıfından bir otçul deniz memelisidir. Fok balığıyla ilgisi olmayıp daha çok bir kara memelisi olan fille benzerliği vardır. Ufak, ancak hareketli gövdesi ve ufak dişleri bir filinkini andırır. Olgun dugonglar 2-3 m uzunluğundadır. Kafaları oldukça büyüktür. Ağızları alt ve üst çenelerin her iki yanında altışar azı dişiyle kaplıdır. Bu dişlerin ezici bölümleri düz olup mineden yoksundur. Bu nedenle yaşamları boyunca büyümeyi sürdürürler. Yetişkin erkek dugongların kesici dişleri, genellikle ağızdan dışarı fildişi gibi çıkıntı gösterirler. Dugongun vücudu görünüşte bir balığınkine benzer. Kürek gibi yüzgeçleri vardır, kuyruğu hilal biçiminde ve yassıdır. Gözleri oldukça ufaktır ve çevresinde yanlara hareket eden oynak bir zar vardır.

Dugong

Tropikal denizlerin sığ sularındaki deniz otlarıyla beslenirler. Gösterdiği annelik şefkatiyle tanınan dişisi tek bir yavru doğurur. En belli başlı tür olan Dugong dugong olasılıkla birkaç alt gruptan oluşur ve en çok Büyük Okyanus’ta, özellikle Solomon ve Marshall adaları çevresinde ve Kuzey Avustralya kıyılarında; ayrıca Kızıldeniz ve Madagaskar çevresinde de bulunur. Günümüzde cilt altından elde edilen yağı ve çok lezzetli olan eti için avlandığı sayıları gittikçe azalmaktadır.

Dugong

Advertisement

Dugong Habitatı

Dugonglar, batı Pasifik Okyanusu’ndan Afrika’nın doğu kıyılarına kadar kıyı sularında bulunabilir. Dugonglar, yaşam döngüleri boyunca tatlı su fazlarına ihtiyaç duyan manatların aksine, kesinlikle deniz memelileridir. Dugonglar, yiyecek için deniz otu habitatına büyük ölçüde güvenir, bu da menzillerini deniz yosunlarının bulunabileceği kıyı bölgeleriyle sınırlar.

DUGONG

Dugonglar ne yer?

‘Deniz inekleri’ adı, Dugongların deniz yosunu yemeyi sevmesinden gelir. Dugongların, tıpkı bir elektrikli süpürge gibi, deniz otu yataklarıyla beslenmelerini sağlayan güçlü, aşağı dönük, kıllı, hassas burunları vardır. Yosunlar kıt olduğunda, algleri ve hatta denizanası, deniz fışkırtma ve kabuklu deniz ürünleri gibi omurgasızları yiyebilirler. Besleme, sadece 1 ila 5 metrelik çok sığ derinliklerde meydana gelme eğilimindedir.

dugong

Dugong aileleri

Dugonglar 8 ila 18 yaşları arasında olgunlaşır. Erkekler olgunlaştığında dişler görünür hale gelecektir. Kadınlar hayatlarında sadece birkaç kez doğum yapacak ve bebekleri için uzun süreli ebeveyn bakımı sağlayacaktır.

Bir dişinin tek bir bebek (bir buzağı) üretmesi 13 ila 15 ay sürer ve gebelikler arasında 3 ila 7 yıl olabilir. Deniz otu çayırları büyük grupları destekleyemediğinden, dugonglar genellikle yalnızdır veya çiftler halinde yaşar, ancak ‘sürüler’ olarak adlandırılan büyük gruplar bazen kısa sürelerle görülür.

Advertisement


Leave A Reply