Düğün Çiçeği Nasıl Bir Çiçektir? Genel Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Düğün Çiçeği nasıl bir çiçektir? Latince adı Ranunculus olan Düğün Çiçeği özellikleri, bakımı, türleri hakkında bilgi.

Sürüngen Düğün Çiçeği

Sürüngen Düğün Çiçeği (Kaynak: wikipedia.org)

Düğün Çiçeği, (Lat. Ranunculus). İkiçenekliler sınıfının Ranales takımının Ranunculaceae familyasından bir bitkidir. Türkiye’de ve kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişir. Bir ya da çok yıllık otsu bitkiler olup bir bölümü su bitkisidir. Çoğunun kökleri yumrular halinde şişkindir. Çiçekler düzgün, çanak 3-5 parçalı, taç 5 ya da çok parçalı, çirek yaprağı genellikle sarı, bazen beyaz renklidir. Meyve çok sayıda nukstan oluşur. Türkiye’de 80’e yakın Ranunculus türü yetişir. Zehirli bitkilerdir. Yaprakları bütün ya da çok dilimli olup genellikle bitkinin tabanında toplanır ve cildi yakarak kaşındırırlar. Başlıca türleri: Basurotu, bataklık düğünçiçeği, yumrulu düğünçiçeği, yakıcı düğünçiçeği bahçe düğünçiçeği.

Düğünçiçeğigiller, (Lat. Ranunculaceae). ikiçenekliler sınıfının, Ranales takımından bir familya. Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişirler. Çoğunluğu bir ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. Bir bölümü çalı ya da tırmanıcı sarmaşık biçimindedir. Yapraklar birbirini izleyen yaprak ayası genellikle parçalı, beş damarlıdır. Çiçekler erkek ve dişi aynı bitki üzerinde (erdişi), dizilişi düzgün ya da düzgün olmayan, çiçek örtüsü tek örtü biçiminde, çanak ve taç parçalar halinde bölünmüş görünümündedir. Erkek organ çok sayıda, boyuncuk ve pataller bal özü taşır. Yumurtalık üç ya da çok karpelden yapılmıştır. Bir ya da çok tohumludur. 35 kadar cins ve 1.500 tür bulunur. Türkiye’de 17 cins ve 80 kadar türü vardır.

Toksisite

Tüm Düğünçiçeği türleri, taze yenildiğinde zehirlidir , ancak buruk tatları ve zehirlerinin neden olduğu ağızların kabarması, genellikle yenmeden kaldıkları anlamına gelir. Hayvancılıkta zehirlenme, diğer yenebilir bitki büyümesinin çok az kaldığı aşırı otlanmış tarlalarda düğünçiçeklerinin bol olduğu ve hayvanların çaresizlikten onları yediği durumlarda meydana gelebilir.

Zehirlenme belirtileri arasında kanlı ishal , aşırı tükürük salgısı , kolik ve ağızda, mukoz membranlarda ve gastrointestinal sistemde şiddetli kabarcıklar bulunur. Ranunculus bitkileri işlendiğinde, doğal olarak oluşan ranunculin parçalanarak protoanemonini oluşturur .İnsanlarda kontakt dermatite neden olduğu bilinen ve bu nedenle bitkilerin kapsamlı şekilde işlenmesinde özen gösterilmelidir. Toksinler kurutularak parçalanır, bu nedenle kuru düğünçiçekleri içeren samanlar güvenlidir.

Advertisement

Leave A Reply