Dülger Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri, Yaşam Alanı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dülger Balığı nerelerde bulunur? Dülger Balığı nasıl bir balıktır, ne gibi özellikleri bulunmaktadır ve zehirli midir, hakkında bilgi.

Dülger balığı

Ilık denizlerde yaşayan yırtıcı bir balıktır. Vücudunu meydana getiren kemik ve yüzgeçlerin testere, keser, burgu, çekiç gibi dülger aletlerine benzemesi bakımından bu adla anılır.

Dülger balığının boyu 60 santimetreyi bulur. Sardalya, hamsi, uskumru gibi balıklarla beslenir. Dibe yakın derinliklerde yaşar, yumurtalarını mayıs-temmuz ayları arasında bırakır.

Dülger balığının sırt yüzgeçlerinde 7-9 diken bulunur. Baş ve sırt tarafları kahverengi, karın tarafı beyazdır. Eti lezzetlidir. Daha çok ığrıp ağlarına düşen sardalya, uskumru ve hamsilerle beraber yakalanırlar. Fırtınalı havalarda sersemleyerek suyun yüzüne çıkarlar. Bazı balıkçılar fırtınadan sonra denize açılarak bunları elle toplarlar. Sularımızda «dülger» ve «dikenli dülger» olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Üreme ve yaşam süresi

Dülger balığı 3 veya 4 yaşına geldiğinde üremeye hazırdır. Bu, kışın sonunda olur. Substrat saçıcılardır, yani döllemek için sperm ve yumurtaları suya bırakırlar. Tipik yaşam süresi vahşi doğada yaklaşık 12 yıldır.

Advertisement

Av ve yırtıcılar

Dülger balığı, avını takip ederek yakalar, ardından balığı bir miktar su ile emmek için çenesini tüp benzeri bir yapıda öne doğru uzatır. Su daha sonra solungaçlardan dışarı akar; Bu balıktaki tek diş taşıyan kemik olan ön çene kemiği, yiyeceği öğütmek için kullanılır.

Dülger balığı’nın yanal olarak sıkıştırılmış bir gövdesi var – gövdesi o kadar ince ki önden zor görülüyor. Başın ön kısmındaki iri gözler, ona avı yakalamak için ihtiyaç duyduğu binoküler görüş ve derinlik algısını sağlar. Tehlike yaklaşırsa “nazar” için kullandığı her iki tarafında büyük bir karanlık nokta vardır. Bu göz lekesi ayrıca avın kafasını karıştırır ve daha sonra ağzına emilebilir.

Öncelikle daha küçük balıkları, özellikle sardalya gibi sürü balıklarını yer. Bazen kalamar ve mürekkep balığı yer. Başlıca yırtıcıları, esmer köpekbalığı ve büyük kemikli balıklar gibi köpekbalıklarıdır.

Morfoloji

Dülger balığı, maksimum 65 cm (2 ft) boyuta ve 5 kg (12 lb) ağırlığa kadar büyür. Sırt yüzgecinde 10 uzun, anal yüzgeçte 4 diken bulunur. Vücudun etrafında dolaşan mikroskobik, keskin pullara sahiptir. Balık, gümüş beyaz bir göbeğe sahip zeytin yeşili bir renktedir ve yan tarafında koyu bir nokta vardır. Gözleri başının üst kısmına yakındır. Düz, yuvarlak bir vücut şekline sahiptir ve zayıf bir yüzücüdür.


Leave A Reply