Dülger Ne İş Yapar? Dülgerlik Nasıl Bir Meslektir, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dülgerlik mesleği nedir, dülgerlik nasıl bir meslektir? Dülger ne iş yapar, Dülgerlik mesleğinin özellikleri hakkında bilgi.

dülger

Kaynak: pexels.com

Dülger

Bugün hâlâ uygulanan ahşap binalarda, hattâ beton binaların çoğunda, yapının kat bölmesi, iskelet, merdiven gibi çeşitli parçalarını hazırlayıp birleştirecek dülgerlere ihtiyaç vardır.

Bugünün yapılarında genellikle ahşap iskelet yerine demir veya beton iskelet tercih ediliyor; fakat dülgerlik mesleğinin artık öldüğü ya da önemini yitirdiği anlamına gelmez bu. Gerçekten de geçici inşaatların çoğu, eski yapı ustalarından miras kalan gelenek ve usullere yeni teknikleri ekleyen usta dülgerlerin elinden çıkar. Bugün birer sanat eseri sayılan ve görenleri hayran bırakan beton yapılar içinde öyle örnekler vardır ki, önce yüzlerce dülgerin çalışmasıyla ağaçtan inşa edilmiş, sonra beton kalıplarla kesin biçimini almıştır. Bir insanın mesleğine karşı duyabileceği saygı ve sevgiyi anlayabilmek için, koca kerestelerden sağlam ve zarif bir çatı bağlaması yapıp birleştiren dülgerlerin yılmadan çalışmasını seyretmek gerekir.

dulger

Dülgerlik

Yapıların kaba ağaç ve tahta kısımlarını yapanlara “dülger”, bunların işine de “dülgerlik” denir. Ahşap binalarda çatmaların kurulması, bütün binalarda merdiven, döşeme, çatı, tavan gibi kısımların yapılması dülgerlik işidir. Dülgerliği marangozlukla karıştırmamak lazımdır. Marangoz çeşitli mobilyaları, evin pencere, kapı gibi kısımlarını yapar; bunları yerine koymak, kasaları takmak da dülgerin işidir.

Dülgerlik işlerinde kullanılan ağaçların başında meşe ve çam gelir. Bunların her iki-‘ sinin de kendine göre özellikleri vardır. Meşe dayanıklı ve ağırdır. Çam, meşe kadar dayanıklı olmamakla beraber, hafiftir. Bunlardan başka ağaçlar da dülgerlik işlerinde kullanılır. Bir dülger her şeyden önce kullanacağı ağacın budaksız, kuru, böceklenmemiş olmasına dikkat eder. Budaklar ağaçların en zayıf noktasıdır, çünkü asıl ağaçla bir parça halinde değildir. Ağaç, yaş olursa, sonradan kuruyacağından eğilip bükülür; bu bakımdan kurumuş ağaç seçilir. Böceklenme de ağaçların dayanıklılığını azaltır.

Dülgerlikte çeşitli aletler kullanılır. Bunların bir kısmı metre, cetvel, gönye, düzeç, çekül gibi ölçme; bir kısmı testere gibi kesme aletleridir. Çekiç ve keser dülgerlikte kullanılan aletlerin en önemlilerindendir.

Advertisement

Dülger Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Dülger”
    Yapıların kaba ağaç işlerini yapan kimse
    “Rumeli Hisarı’nda Fatih Sultan Mehmet’in duvarcı ve dülgerleri, Bizans üzerine açılacak büyük savaşın namlı hisarını ya bugün yükseltecek ya yarın.” – A. İlhan
  • “Dülgerlik ”
    Dülgerin işi
    “Geçimini dülgerlikle sağlardı.” – N. F. Kısakürek
  • “dülger balığı ”
    Kemikli balıklar takımından, başı büyük, ağzı geniş, vücudu yassı ve söbe, üstü dikenli pullarla kaplı bir balık, peygamber balığı (Zeus faber)


Leave A Reply