Dumandan ve Gazdan Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

0
Advertisement

Duman ve gazdan kaynaklanan boğulmalarda, zehirlenmelerde ilk yardım müdahalesi nasıl olmalıdır? Koruyucu önlemler nelerdir?

Gaz Zehirlenmesi

Kaynak : pixabay.com

Ateş yandığı sürece havadaki oksijeni kullanarak tükettiğinden ve bu ortamda giderek oksijen düzeyi düşeceğinden boğulmalara neden olabilir. Böyle bir durum farkına varıldığında kazaya uğrayan kişinin bulunduğu yerin camları açılarak havalandırılmalı, durumu ağırsa yapay (suni) solunum uygulanmalı. Hasta kendinde değilse, fakat soluk alıyorsa düz bir yere boylu boyunca yatırarak iyileşme durumuna getiriniz.

Karbonmonoksit renksiz, kokusuz bir gazdır. Karbonmonoksit kandaki oksijenin yerini aldığı için bu gazı içeren dumanlar çok tehlikelidir. Yanmamış bir mangal ya da maltızdaki kömürlerden çıkan gaz ile motorlu taşıtların egzozlarından çıkan gazlar tehlike kaynağıdır. Kapalı yerlerde bu gazları solumak boğulma tehlikesi yaratır. Bu durumda ilk belirti baş ağrısıdır. Kişi böyle bir yerdeyken baş ağrısı hissettiğinde hemen oradan uzaklaşmalı ya da kapıyı, pencereyi açarak bulunduğu yeri havalandırmalıdır.

Karbonmonoksit gazıyla dolu bir ortamda yarı baygın bir hastayla karşılaştığınızda, ilk anda rengi normal olabilir. Ama kandaki karbonmonoksit düzeyi yükselmişse, hastanın rengi kiraz pembesine dönüşür, Kendisi şaşkın ve laftan anlamaz durumdadır. Kendinden iyice geçtiğinde tehlike artmış demektir. Yukarıda anlattığımız gibi temiz havalı bir yerde tekniğini iyi bilen bin tarafından yapay (suni) solunum uygulanmalı ve hemen doktora haber verilmelidir.

KORUYUCU ÖNLEMLER

Bu konuda da asıl önemlisi, kazaya şans tanımamak için önceden gerekli koruyucu önlemleri almaktır. Aşağıda başlıcaları sıralanan basit önlemleri almak ve kurallara uymak kazaları önemli ölçüde azaltacaktır.

  • Gece yattığınız kapalı odaya mangalda ateş almayın. İçeride özellikle botan gazı sobası yakmayın.
  • Odun, kömür sobası kullanıyorsanız, bacanın iyi çekmesine özen gösterin ve bacayı yılda bir kez temizletin. İyi çekmeyen bacadan eve yayılacak gazlar hoş olmayan durumlar yaratabilir.
  • Evinizde özellikle banyo ve mutfaklardaki havalandırma deliklerini kapatmayın.
  • Gaz ocağınızı sık sık denetleyin. Özellikle gaz tüpüyle ocağın bağlantısını sağlayan plastik hortumları en fazla 2 yılda bir değiştirin, arada sırada da sağlamlığını denetleyin.
  • Her akşam, özellikle evden uzun süre ayrı kalacağınız zaman gaz sayacının ya da bütün gazı tüpünün vanasını kapatın.
  • Ocakları söndürebilecek hava akımlarını önleyin. Ocakta kendi başına kaynayan yiyeceğin taşarak ocağı söndürebileceğini unutmayın ve buradan eve yayılacak gaza karşı duyarlı olun.
  • Gaz tesisatındaki herhangi bir arızayı kendiniz gidermeye kalkışmayın, yetkin bir tamirat çağırın. Tüp gazını kendiniz takmayın.

Advertisement

Leave A Reply