Dünya Cüzzam Günü Nedir? Ne Zamandır? Tarihçesi Önemi ve Etkinlikleri

0
Advertisement

Dünya Cüzzam Günü nedir, ne zamandır? Dünya Cüzzam Gününün önemi, tarihçesi, kutlanması ile ilgili etkinlikler, anlamı hakkında bilgi

Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü her yıl Ocak ayının son Pazar gününde dünya çapında kutlanmaktadır. Gün 1954’te Fransız hayırsever ve yazar Raoul Follereau tarafından bu ölümcül antik çağ hastalığın küresel farkındalığını arttırmanın ve önlenebileceği, tedavi edilebileceği ve iyileştirilebileceğine dikkat çekmenin bir yolu olarak başlatıldı.

Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü’nü Etkinlikleri

Bu gün, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları (STK’lar), insanlara hastalığın yayılmasını nasıl önleyecekleri hakkında bilgi verdikleri kamu ve eğitim sosyal yardım etkinlikleri düzenlemektedir. Doktorlar ve diğer tıp uzmanları, cüzzam belirtilerini nasıl tanıyacağı konusunda halkla konuşmak için zaman ayırırlar.

Kuruluşlar ayrıca araştırma ve tedavi için para toplamak ve hastalığa yakalananları iyileştirmek için mitingler ve maratonlar düzenler. Ayrıca, cüzzam hastalarının karşılaştıkları sorunları ele almak ve karşılaştıkları sosyal damgalamayı azaltmanın yollarını bulmak için dünya çapında seminerler ve çalıştaylar düzenlenmektedir.

Dünya Cüzam Günü Hakkında

Cüzam insanlığın bildiği en eski hastalıklardan biridir. Ayrıca, cüzzamın kalıtsal bir hastalık olduğu zamanın hakim fikrini çürüten Norveçli hekim Gerhard Henrik Armauer Hansen’in adını taşıyan Hansen’in hastalığı olarak da bilinir. Hastalığın bakteriyeldir. Binlerce yıldır cüzamlı insanlar damgalanmış ve toplum tarafından dışlanmıştır. Hatta filmlerde bile cüzzamlıların bir araya toplandığı yerlere ceza verilmek istenen kişi kilitlenir ve hasta olması sağlanmaya çalışılır. Oysa ki cüzam sağlam bir bünyeye sahip, sağlık bir insana bulaşmaz. Dünya Cüzam Günü’nün amacı, bu tutumu değiştirmek ve cüzzamın artık kolayca önlenip tedavi edilebileceğine dair kamu bilincini arttırmaktır.

Advertisement

Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzam Günü’nün tarihi, Hint özgürlük savaşçısı Mahatma Gandhi’nin 30 Ocak 1948’deki suikastının yıldönümüne denk gelecek şekilde seçilmiştir. Yaşamı boyunca Mahatma Gandhi, cüzamdan etkilenen insanların iyiliği için yorulmadan çalışmıştır. Türkiye’de de bu konuda Türkan Saylan’ın öncü çalışmaları mevcuttur. Türkan Saylan 1976 yılında Cüzamla Savaş Derneği’ni kurmuştur.

Cüzzam Hakkında

Hansen hastalığı olarak da bilinen cüzam, Mycobacterium leprae’nin neden olduğu kronik bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık esas olarak cildi, periferik sinirleri, üst solunum yollarının mukozal yüzeylerini ve gözleri etkiler. Cüzamın erken bebeklikten çok yaşlılığa kadar her yaşta meydana geldiği bilinmektedir. Cüzam tedavi edilebilir ve erken tedavi çoğu sakatlığı önler.


Leave A Reply