Dünya İntiharı Önleme Günü (10 Eylül) Nedir? Anlamı Amacı ve Tarihçesi

0
Advertisement

Dünya İntiharı Önleme Günü nedir, ne zaman kutlanır? Dünya İntiharı Önleme Gününün anlamı, amacı, tarihçesi ve yapılan etkinlikler.

Dünya İntiharı Önleme Günü

Dünya İntiharı Önleme Günü, intiharı önlemek için dünya çapında eylemi teşvik etmek için her yıl 10 Eylül’de kutlanmaktadır. Bu vesileyle intiharın önlenebilir erken ölümlerin başlıca nedeni olduğu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenlenmektedir.

Dünya İntiharı Önleme Günü
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde ortalama 3000 kişi intihar nedeniyle ölüyor. Her yıl yaklaşık bir milyon insan intihar nedeniyle ölüyor. İntihar, psikososyal, kültürel ve çevresel risk faktörlerinden etkilenen ve bu ana risk faktörlerini ele alan dünya çapındaki tepkilerle önlenebilecek erken ölümün önemli bir önlenebilir nedenidir. Yeterli önlemenin intihar oranlarını azaltabileceğine dair güçlü kanıtlar vardır.

İlk olarak 2003 yılında başlayan Dünya İntiharı Önleme Günü, IASP (Uluslararası İntiharı Önleme Derneği) girişimi olarak her yıl 10 Eylül’de düzenlenmektedir. DSÖ bu etkinliğin sponsorluğunu yapmaktadır. Dünya İntiharı Önleme Günü şunları hedefliyor:

  • İntiharın önlenebilir olduğu konusunda farkındalık yaratın.
  • İntiharla ilgili eğitimi iyileştirin.
  • İntihar bilinci hakkında bilgi yayın.
  • İntiharla ilgili damgalanmayı azaltın.

DSÖ ve IASP (Uluslararası İntiharı Önleme Derneği), intiharın artık damgalanmamasını, suç sayılmasını veya cezalandırılmasını önlemek için hükümetler ve diğer ortaklarla birlikte çalışır. DSÖ’nün rolü intiharı önlemek için ulusal tepkiler geliştirmek için siyasi eylem ve liderlik oluşturmak, bu tür bir ulusal müdahalenin temel yapı taşlarını oluşturmak için ulusal planlama kapasitesini güçlendirmek ve bu tepkileri uygulamak için ulusal kapasiteleri oluşturmaktır.

İnsanlar ne yapar?

Dünya İntiharı Önleme Günü, kuruluşlara, devlet kurumlarına ve bireylere intihar, intiharla ilişkili akıl hastalıkları ve intiharı önleme konusunda farkındalık yaratma şansı veriyor. Uluslararası İntiharı Önleme Derneği (IASP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kuruluşlar, bu olayın tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır.

Advertisement

Dünya İntiharı Önleme Günü etkinlikleri ve etkinlikleri şunları içerir:

  • İntiharı önlemek için yeni hükümet girişimlerinin başlatılması.
  • Konferanslar, açık günler, eğitim seminerleri veya halka açık konferanslar.
  • İntihar bilincini ve önlemeyi destekleyen medya programları.
  • İntihardan ölenleri hatırlamak için anma törenleri.
  • Kültürel veya ruhani etkinlikler, fuarlar veya sergiler düzenlemek.
  • İntihar bilinci ve önleme ile ilgili yayınların lansmanı.
  • İntihar ve depresyon farkındalığı hakkında eğitim kursları.

Bu girişimlerin çoğu dünya çapında çeşitli ülkelerde kutlanmaktadır. Bu etkinliklerin ve faaliyetlerin bazıları yerel düzeyde yapılırken diğerleri ülke çapında yapılır. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok topluluk, Dünya İntiharı Önleme Günü’nde intiharı önleme taahhütlerini yeniden teyit ediyor.


Leave A Reply