Dünya Osteoporoz Günü Nedir? Ne Zaman? Anlam Ve Önemi Hakkında

0
Advertisement

Dünya Osteoporoz Günü Nedir? Dünya Osteoporoz Günü Ne Zaman ne amaçla kutlanır? 20 Ekim Dünya Osteoporoz Gününün anlamı, önemi hakkında bilgi.

osteoporoz

Dünya Osteoporoz Günü

Dünya Osteoporoz Günü (WOD) her yıl 20 Ekim’de gerçekleşmektedir. Osteoporozun ve metabolik kemik hastalığının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda küresel farkındalığı arttırmaya yönelik yılda bir yapılan bir etkinliktir. Her yıl Uluslararası Osteoporoz Vakfı (IOF) tarafından düzenlenen Dünya Osteoporoz Günü, 90’dan fazla ülkedeki etkinlikleri ile dünyanın dört bir yanından gelen ulusal osteoporoz hasta topluluklarının kampanyalarını içermektedir. Etkinlikler ve kampanyalar, Dünya Osteoporoz Gününü takip eden aylar boyunca gerçekleştirilir.

Tarihçesi

Dünya Osteoporoz Günü, 20 Ekim 1996’da İngiltere Ulusal Osteoporoz Derneği tarafından başlatıldı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklendi. 1997’den bu yana, bu farkındalık günü Uluslararası Osteoporoz Vakfı tarafından organize edildi. 1998 ve 1999’da, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Osteoporoz Günü’ne sponsor oldu. Gün ayrıca, osteoporoz ve metabolik kemik hastalığı konusunda farkındalığı arttırmayı hedeflemektedir. 1999’dan beri bu kampanyalar belirli bir temaya sahiplerdir.

Osteoporoz

Temalar

1996: Farkındalık
1997: Farkındalık
1998: Farkındalık
1999: Erken Teşhis
2000: Kemik Sağlığını Geliştirme
2001: Gençlikte Kemik Gelişimi
2002: İlk Kırılmayı Önleme
2003: Yaşam Kalitesi
2004: Erkeklerde Osteoporoz
2005: Egzersiz
2006: Beslenme
2007: Risk Faktörleri
2008: Politika Değişikliğini savunma
2009: Politika Değişikliğini savunma
2010: Omurga Kırıklarının Belirtileri
2011: Korunması Gereken Adımlar: Kalsiyum, D Vitamini ve Egzersiz
2012: Birincide Durun: İlk Kırılmanız Son Olsun
2013: Güçlü Kadınları Daha Güçlü Kadın Yapın
2014: Gerçek Adamlar Gücünü İçeriden Yaratıyor
2015: Kemik Gücünü Arttırın
2016: Kemiklerinizi Sevin – Geleceğinizi Koruyun
2017: Kemiklerinizi Sevin – Geleceğinizi Koruyun

Advertisement

Osteoporoz Nedir ve Neden Olur?

Osteoporoz, vücut çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik yaptığında veya her ikisinde birden ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Sonuç olarak, kemikler zayıflar ve ufak darbelerde kırılabilir.

Osteoporoz

Osteoporoz “gözenekli kemik” anlamına gelir. Mikroskop altında incelendiğinde sağlıklı kemik bal peteğine benzemektedir. Osteoporoz ortaya çıktığında, bal peteğindeki delikler ve boşluklar sağlıklı kemikten çok daha büyüktür. Osteoporotik kemikler yoğunluğu veya kütlesini kaybeder ve anormal doku yapısını içerir. Kemikler daha az yoğunlaştıkça zayıflarlar ve kırılma olasılıkları artar. 50 yaşından büyükseniz ve bir kemiğiniz kırıldıysa, bir kemik yoğunluğu testi yaptırın.

Osteoporoz Yaygındır

Çalışmalar, yaklaşık iki kadından birinin ve 50 yaş ve üzerindeki dört erkekten bir tanesinin osteoporoz nedeniyle kemik kırığı yaşadığını göstermektedir.

Osteoporoz Ciddidir

Kemik kırılması, özellikle yaşlı hastalarda osteoporozun ciddi bir komplikasyonudur. Osteoporotik kemik kırılmasının kalça, omurga veya el bileğinde görülmesi muhtemeldir, ancak diğer kemikler de kırılabilir. Kalıcı ağrıya neden olmasının yanı sıra, osteoporoz bazı hastaların boylarının kısalmasına neden olur. Osteoporoz, omurları veya omurganın kemiklerini etkilediğinde, genellikle kambur bir duruşa neden olur.

Osteoporoz, hareket kabiliyetini sınırlayarak depresyon gibi ruhsal sıkıntılara sebep olabilir. Buna ek olarak, kalça kemiklerini kıran yaşlıların yüzde yirmisi bir yıl içinde kemiğin tamiri için geç,irdiği ameliyatın komplikasyonlarına bağlı olarak hayatlarını kaybetmektedirler. Birçok hasta uzun süreli evde bakıma ihtiyaç duyar.

Advertisement

Osteoporoz size sinsice yaklaşabilir

Osteoporoz genellikle sessiz bir hastalık olarak adlandırılır, çünkü kemik zayıfladığını hissedemezsiniz. Kemik kırmak çoğu zaman osteoporozun ilk belirtisidir veya hasta kısaldığını veya sırtının öne doğru kıvrıldığını fark edebilir. Boy kaybı yaşıyorsanız veya omurganız kıvrılıyorsa, derhal doktorunuza danışın.

Osteoporoz

Sağlıklı Kemiklere Sahip Olmak ve Osteoporozu Önlemek İçin Yapılabilecekler

1. Düzenli egzersiz yapın
Ağırlık kaldırma, kas güçlendirme ve denge eğitimi egzersizleri en iyisidir.

2. Kemik sağlığı açısından zengin bir diyetle beslenin
Kemik sağlığı için kalsiyum, D vitamini ve protein en önemlileridir. Güneş ışığına güvenli şekilde maruz kalmak, yeterli miktarda D vitamini almanıza yardımcı olur.

3. Olumsuz yaşam tarzı alışkanlıklarından kaçının
Sağlıklı bir vücut ağırlığı koruyun, sigara içmeyin ve aşırı içmekten kaçının.

4. Risk faktörleriniz olup olmadığını öğrenin
Özellikle önceden bir kırık geçirdiyseniz veya kemik sağlığını etkileyen belirli hastalıklar ve ilaçlar kullanıyorsanız, bunları doktorunuzun dikkatine sunun.

5. Gerekirse test yaptırın ve tedavi olun
Yüksek risk altındaysanız, kırılmaya karşı en iyi korumayı sağlamak için ilaca ihtiyacınız olacaktır.


Leave A Reply