Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan) Nedir? Amacı Önemi ve Anlamı

0
Advertisement

Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan) nedir, ne amaçla kutlanır? Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri ve önemi hakkında bilgi.

Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü 2 Nisan’da kutlanır. Bu, dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların otizme fon sağlamak ve farkındalık yaratmak için özel etkinlikler düzenlediği bir gündür.

Dünya Otizm Farkındalık Günü, sağlığa özel yedi resmi BM Gününden biridir. Günün kendisi, otizmden etkilenen gelişimsel yolu olanlar için araştırma, teşhis, tedavi ve kabul gibi şeylere yardımcı olmak için dünyanın her yerindeki bireysel otizm organizasyonlarını bir araya getiriyor.

otizm mavi ışık

Mavi Işık Yak

Birçok kuruluşun Otizm Günü’nü tanımasının yollarından biri, binalarını mavi ışıkla aydınlatmaktır. Bu, “Otizme mavi ışık yak” kampanyasının bir parçasıdır. Otizme “ışık tutmanın” yoludur. Mavi Işık Yak kampanyası kapsamında New York City’deki Empire State Binası, Avustralya’daki Sidney Opera binası, Niagara Şelaleleri’ndeki şelaleler, Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa heykeli, Toronto’daki CN Kulesi ve Japonya’da Büyük Buda Heykeli mavi ışıkla aydınlatılır.

Otizm nedir?

Otizm, beynin gelişimi ile ilgili bir dizi farklı bozukluk için genel bir terimdir. Otizmin etkileri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Bazı insanlar öğrenmede sorun yaşar, bazıları fiziksel zorluklar yaşar ve bazıları iletişim kurmakta güçlük çekebilir. Hatta bazı insanlar müzik, sanat veya matematik gibi belirli bir alanda özellikle yetenekli olabilir.

Advertisement

Otizm genellikle bir çocuk üç yaşına gelmeden teşhis edilir. Teşhis ne kadar erken olursa, doktorlar çocuğun gelişmesine yardımcı olmak için o kadar erken çalışmaya başlayabilir. Bu yüzden farkındalık çok önemlidir. Ne kadar çok şey bilirsek ve çocuklar ne kadar erken yardım alırsa o kadar iyidir.

Kaç çocuğun otizmi var?

Ne yazık ki otizm giderek daha yaygın hale geliyor. CDC’nin güncel istatistikleri, 88 çocuktan 1’inin bir tür otizme sahip olduğunu göstermektedir. Erkek çocuklarının otistik teşhisi kızlardan çok daha fazladır. Bu kadar yaygın hale geldikçe, çoğu insanın otizmden muzdarip bir arkadaşı, komşusu veya akrabası vardır.

Ne yapabiliriz?

Bilim, otizmin çeşitli nedenlerini ve aynı zamanda insanları tedavi etme ve onlara yardım etme yollarını belirleme yolunda adımlar atıyor. Ancak yine de gidecekleri uzun bir yol var. Bu konuyu okuyarak ve neye bakmanız gerektiğinin daha fazla farkına vararak, zamanınızı ve paranızı araştırma için bağışlayarak ve okullarınızda ve mahallelerinizde elinizden geldiğince, yardım etmek için çok şey yapabilirsiniz.


Leave A Reply