Dünyada Gezip Görmeniz Gereken “Doğal Dünyanın Yedi Harikası” Nelerdir?

0
Advertisement

Dünyanın Yedi Doğal Harikası, dünyanın en şaşırtıcı doğal cazibe merkezlerinin bir listesidir.

Dünyanın Yedi Harikası, Tac Mahal ve Kurtarıcı İsa heykeli gibi insanlığın en etkileyici eserlerini gösterir. Eski Dünyanın Yedi Harikası’nda, Artemis Tapınağı ve Babil’in Asma Bahçeleri gibi eski şaheserler hatırlanır. Bununla birlikte, Doğal Dünyanın Yedi Harikası, gerekirse Doğa Ana’nın bir mimar kadar yetenekli olduğunun kanıtıdır. 1997’de derlenen bu liste 7 kıtanın tamamını kaplıyor ve dünyanın en yüksek yüksekliklerinden bazılarını ve okyanusların derinliklerini, daha az bilinen yerleri ve daha önce ziyaret etmiş olabileceğiniz bazı iyi bilinen özellikleri içeriyor olabilir. Dünyanın en nefes kesen harikalarının yerleri genellikle tartışmalı olsa da, bu yedi yer genellikle dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi doğal yerler arasında kabul edilir.

Büyük Kanyon

Büyük Kanyon

ABD’de Arizona’da bulunan 277 mil uzunluğundaki Büyük Kanyon gerçekten hayranlık uyandırıcıdır. Bir mil derinliğe ve en geniş 18 mil genişliğe kadar olan kanyon, zamanla Colorado Nehri’nin durdurulamaz gücü tarafından oluşturuldu. Bilim adamları, nehrin ilk önce 17 milyon yıl önce bu kanyonu açtığını tahmin ediyorlar. Son yıllarda artan güvenlik önlemleri, ziyaretçilerin kanyonun kenarına yaklaşmasını engellemiştir. Yine de, Büyük Kanyon popüler bir turizm merkezi olmaya devam ediyor. Bu güçlü ve görkemli kanyona uzak bir bakış bir ömür boyu hatıralar vermek için yeterlidir.

Parícutin

Parícutin

Bu listedeki daha az bilinen yerlerden biri olan Parícutin, daha iyi bilinen simge yapılar kadar etkileyici. Meksika, Michoacán’da bulunan mükemmele yakın bir kül konisi volkanının bir örneğidir. Bir şey Parícutin’i dünyadaki türünün diğerlerinden ayırır. Modern bilim adamları, hayatın her aşamasını – yaratılıştan nesli tükenmeye –  bu bölgede gözlemlediler ve belgelediler. 1940’lar ve 1950’ler boyunca, ziyaretçi uzmanları ve bölge sakinleri, bir mısır tarlasındaki bir çatlaktan dağlık bir yüksekliğe kadar 1.391 ft’ye yükselen yanardağa tanık oldu. 19 yıl patladıktan sonra, volkan 1952’de sessizleşti. tekrar patlaması bekleniyor.

Advertisement

Kuzey ışıkları

İzlanda'da Kuzey Işıkları Böyle Gözükür...

İzlanda’da Kuzey Işıkları Böyle Gözükür…

Gezegenin her iki kutup bölgesinde de görülen bu göz kamaştırıcı ışık gösterisi, uygun bir şekilde Kuzey (veya Güney) Işıkları olarak adlandırılır. Bu listedeki girişlerin çoğundan farklı olarak, dünyanın birçok farklı yerinden bir aurora görüntüleyebilirsiniz. Enlem ne kadar yüksek olursa, onları görme olasılığınız o kadar yüksek olur. Kuzey Işıkları etkisi, Dünya atmosferine giren ve onunla etkileşime giren yüklü kozmik parçacıklarla ortaya çıkar. Gece gökyüzünde canlı renklerin boyanmasına neden olur.

Yüzyıllar boyunca insanlar bu gece renk gösteriminin nedeni hakkında sonsuzca spekülasyon yaptılar. Işıklara referanslar Antik Yunanistan’dan metinler, İskandinav Mitolojisinden hikayeler ve Ortaçağ İngiltere kaynaklarından bulunmuştur.

Victoria Şelalesi

Victoria Şelaleleri

Victoria Şelaleleri

Zambezi Nehri Zambiya ve Zimbabve arasındaki sınırı geçtikçe, suları şaşırtıcı Victoria Şelalelerini oluşturmak için 355 feet iniyor. Şelale, 1855 yılında, İngiliz hükümdarı olan Kraliçe Victoria’dan sonra İskoç kaşif David Livingstone tarafından seçildi. Yerli adı Mosi-oa-Tunya veya “Gök Gürültüsü Duman” hala yerel olarak kullanılıyor. 2013 yılında, Zimbabve hükümeti düşmeleri resmen yeniden adlandırmayı planladığını açıkladı. Victoria Şelaleleri gezegendeki en yüksek veya en geniş şelale değildir, ancak her iki özelliği de dikkate alarak en büyük şelale olarak nitelendirilir.

Afrika’da yaşayan halkların bu tarz doğa harikalarına hala sömürgeci toplumun şahsiyetlerinin verdiği isimler ile anması akıl alır gibi değildir. Umarız bir gün Afrika’da bir aydınlanma yaşanır ve bu tarz isimleri bu şekilde sömürgeci toplulukların verdikleri isimlerden arındırırlar.

Rio de Janeiro Limanı

Rio de Janeiro

Kaynak: pixabay.com

Guanabara Körfezi, Brezilya’nın en büyük ikinci şehri olan Rio de Janeiro’nun doğusunda 19 kilometrelik bir arazidir. Körfez çevresinde araçsız Paquetá Adası ve Brezilya Denizcilik Okulu bölgesi Villegagnon Adası da dahil olmak üzere 100’den fazla ada bulunmaktadır.

Geçmişte, koy canlı ve çeşitli bir ekosisteme ev sahipliği yapıyordu. Ancak son yıllarda kentleşmenin tehlikeleri bir zamanlar bu güzel çevreye zarar verdi. Neyse ki, Rio’daki 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın önünde yürürlüğe konan mevzuat, ülke hükümetinin körfezi eski ihtişamına geri döndürme girişimlerini canlandırma zorunluluğunu şart koşuyor. Bu planların beklendiği gibi yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda şüpheler olsa da, dünyadaki yerli halk ve ekologlar bu özel harikayı kurtarmak için çok geç olmadığından umutlu kalıyor

Advertisement

Büyük Set Resifi

Büyük set resifi

Kaynak: pixabay.com

Büyük Set Resifi de gezegenimizin doğal harikasıdır. İnanmak için onu görmelisin. Yaklaşık 3.000 bireysel resif ve 1.400 kilometreden fazla uzanan yaklaşık 1000 adaya sahipken, Çin Seddi genellikle yanlışlıkla uzaydan görünür olarak tanımlanırken, astronotlar ve uydular Bariyer Resifi’nin görüntülerini yakalamayı başardı.

Resif, Avustralya’nın dünya çapında tanınan bir simgesi ve dünyadaki Avustralyalılar için bir gurur noktasıdır. Mercan polipleri olarak adlandırılan milyarlarca minik organizmadan oluşur. Resifin hassas ekosisteminin gelecek nesiller için korunmasını sağlamak için her yıl birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çabanın merkezinde, 1975 yılında kurulmuş ve resifi ve içindeki türleri korumak amacıyla kurulmuş koruyucu bir isim olan Great Barrier Reef Deniz Parkı bulunmaktadır.

Everest Dağı

Everest

Son olarak, ama kesinlikle en önemlisi, dünyanın en yüksek noktasıdır. Nepal’de Sagarmāthā ve Tibet’te Chomolungma olarak bilinen Everest Dağı, dünyanın en ikonik doğal özelliklerinden biridir. 29.029 feet boyunda, hem yükseklik hem de önem bakımından dağlar arasında ilk sıradadır.

Everest’i ölçmek için ilk kaydedilen girişimler 1920’lerde İngiliz dağcılar tarafından yapıldı. Ancak, Sherpa Tenzing Norgay ve Yeni Zelandalı Edmund Hilary 1953’te zirveye ulaşmayı başarabilmek otuz yılı aşkın bir süre alacaktı.

Bugün, Everest’e tırmanmak artık bir zamanlar olduğu kadar tartışılamaz bir hedef değil. Bununla birlikte, bunu yapmayı dört gözle bekleyenlerin hala en yüksek fiziksel durumda olmaları ve girişimden geçmeleri için büyük riskler almaları gerekir. Dağa tırmanmak insanın en büyük özelliklerinden biri olmaya devam ediyor ve büyüklüğünü test etmek isteyen herkes için oldukça popüler bir meydan okuma.


Leave A Reply