Düşük Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Düşük nasıl meydana gelir? Düşük belirtileri nelerdir? Düşük tehdidi taşıyan durumlar, düşük çeşitleri hakkında bilgi.

hamileDÜŞÜK NASIL OLUR?

Düşük genellikle, kanamayla başlar; ama hamileliğiniz sırasında karşılaşabileceğiniz bütün kanamalar, bebeğinizi kaybetmek üzere olduğunuz anlamına gelmez. Kan, genellikle dölyatağının (rahim, uterus) içinden gelir; ama dölyatağı boynunun (cervix) yüzeyinden ve idrar yollarında bir enfeksiyon (sistit) olması durumunda boşaltım sisteminizden de gelebilir. Kanama durumunda hemen yatağınıza yatmanız ve doktorunuzu çağırtmanız gerekir.

Doktorunuz, hamileliğinizin ayrıntılarını ve olağandışı belirtileri öğrenmek isteyecek, sözgelimi bir mide krampı, âdet sancısını andıran bir ağrı duyup duymadığınızı soracaktır: Düşüklerde, bu tür bir ağrıya çok sık rastlanır. Bu noktada, içeride olup bitenleri anlamak zor olabileceğinden, doktor ayrıca, dölyatağı boynunuzun açık mı, yoksa kapalı mı olduğunu görmek ve “dış gebelik*’ diye adlandırılan bir durumun bulunup bulunmadığını anlamak için, parmakla muayene etmek (tuşe yapmak) isteyebilir. Dış gebelikte, döllenmiş yumurta, dölyatağı borularından birine yerleşip, burada gerektiği gibi büyüyemediğinden, karnınızın bir yanında şiddetli biçimde sancılara neden olur.

DÜŞÜK ÇEŞİTLERİ

• Düşük tehdidi: Hamileliğin erken döneminde kanama; düşüğe yol açabilir ya da açmayabilir.

Advertisement

• Kaçınılmaz düşük: Dölyatağı boynu açılmış ve düşük başlamıştır.

•Tamamlanmamış ya da eksik düşük: Hamilelik devam etmektedir; buna karşılık dölyatağımn içindeki oluşumlar dışarı atılmamıştır. Dölyatağının büyümesi durur.

DÜŞÜK TEHDİDİ

Dölyatağı boynunuz kapalıysa (kapalı, olması gerekir) ve kanama dışında, ortada bir sorun bulunduğunu gösteren başka belirtiler yoksa, “düşük tehdidi” diye adlandırılan durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda size uygulanabilecek hiçbir hastane tedavisi bulunmadığı için, doktorunuz, evde kalıp yataktan kalkmadan dinlenmenizi (yani “tam yatak dinlenmesi”; dölyatağınızın kan sağlanımını artırır) önerecektir: Bu dinlenme sırasında, yeni bir belirti ortaya çıkması durumunda da, hemen yeniden doktorunuzu çağırtmanız gerekir. Doktor ayrıca kanamanız durur durmaz, her şeyin normal olup olmadığını anlamak için, bir ultrason taramasından geçirilmenizi isteyebilir.

Kanama durduktan sonra, çalışan bir kadınsanız yeniden işe dönmeden önce, iki-üç gün daha dinlenmeniz gerekir.

Dölyatağı boynunuz açılmışsa, kanama çoksa ya da herhangi bir kuşkusu varsa, doktorunuz, hastanede çok daha güvenli durumda olacağınıza karar verebilir. Hastaneye yattığınızda da, yeniden muayeneden ve belki bir ultrason incelemesinden geçirilirsiniz. İnceleme çocuğu kaybetmiş olduğunuzu ya da çocuğun ölmüş olduğunu gösterebilir. Her iki durumda da size, D ve K (dilatasyon: “Genişletme” ve kürtaj: Kazıma”) diye adlandırılan uygulamanın yapılması gerekir. D ve K, dölyatağında kalan herhangi bir dokunun çıkarılması için yapılan basit bir ameliyattır. Genel uyuşturma altında uygulanır ve hemen ertesi gün eve dönebilirsiniz; ama çalışıyorsanız, işinize bir hafta sonra başlamanız istenir. D ve K uygulanmazsa, kanamanız bir süre daha devam edebilir ve bir enfeksiyon yerleşmesi tehlikesi ortaya çıkabilir.

Advertisement

Ender karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, bebek hiçbir kanamaya yol açmadan ve düşük olmadan dölyatağı içinde ölebilir: Buna “eksik düşük” ya da “tamamlanmamış düşük” adı verilir. Bu durumda, dölyatağının büyümesinin durması dışında, kesin hiçbir belirti bulunmayabilir ve dölyatağınızın bu durumu, ancak ikinci bir hamilelik sırasında yapılan muayenelerde farkedilir: O zaman, bir D ve K geçirmenize, hattâ gebelik ilerlemişse, erken doğum yapmanızı sağlayacak uygulamalara karar verilebilir.


Leave A Reply