Düşük Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler

0
Advertisement

Düşük nedir ve neden meydana gelir? Düşüğün nedenleri ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi.

cenin Düşük konusu, sanki içinde bir ayıp taşıyormuşçasına, çok eski dönemlerden bu yana, sözü edilmesi yasak bir konu, bir tabu haline gelmiş, sözü edilse bile kapalı kapılar ardında, fısıltıyla konuşulan bir şey olmuştur. Oysa, son derece yaygın bir olaydır.

Düşük, çocuğun “yaşayabilir”, yani doğup, yaşamını sürdürebilir duruma gelmesinden önce, hamileliğin sona ermesi anlamına gelir. Çoğunlukla 28 hafta olarak belirtilmekle birlikte, hastanelerin özel bebek bakım birimlerinin uzmanlık bilgileri ve becerileri sayesinde, 24 haftanın altına düşmüştür: 24. haftadan sonra hamileliğin sona ermesi, “düşük” diye değil, “ölü doğum” diye adlandırılır.

Birçokları bildirilmediği, hattâ bazılarının farkına bile varılmadığı için, kaç hamileliğin düşükle son bulduğunu söylemek olanaksızdır. En yaygın tahmin, beş hamilelikten yaklaşık birinin ilk 14 hafta içinde sona erdiği ve bu bebeklerin çoğunun, ilk on hafta içinde kaybedildiğidir. İlk 14 haftadan sonra, düşük olasılığı iyice azalır ve yaklaşık 300’de 1 ‘e iner.

NEDENLER VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Araştırmalar, döllenmiş yumurtanın herhangi bir biçimde kusurlu olduğunu düşündürmekle birlikte, düşüğün tam olarak neden kaynaklandığını belirlemek genellikle son derece güçtür. Olasılıklardan biri, bebeğin normal biçimde gelişmemiş olmasıdır: Düşük, doğanın bu sorunu çözüme bağlama biçimidir. Genellikle, anne ile babanın yapılarında, düşüğe yol açabilecek ya da normal doğum yapılmasını önleyecek bir durum yoktur. Çoğunlukla rastlantısal bir olaydır ve hamile kadınların çoğu, yalnızca bir kez düşük yaparlar.

Advertisement

Bununla birlikte, düşüğe yolaçan nedenlerden birkaçı belirlenmiştir.

Spiral (dölyatağı içine yerleştirilen doğum kontrol aracı) kullanırken istemeden hamile kalan kadınlarda, düşük olasılığı çok yüksektir.

35 yaşının üstündeki kadınlarda, büyük bir olasılıkla kadınların yaşları ilerledikçe yumurtaları da “yaşlandığından”, düşükler daha çok görülmektedir.

İkiz bebek bekleyen hamile kadınlarda -bazılarında ikizlerden biri düşüp, öbürü yerinde kalmakla birlikte- düşük yapma olasılığı daha yüksektir.

Stres ve güvensizlik, düşük olasılığını artırmaktadır: Hamileliğinizin özellikle ilk aylarında, her gün bir köşeye çekilip dinlenmeniz ve kafanızı dinlendirmeniz, çok iyi olur.

Hamilelikleri sırasında sigara ya da içki içen kadınlarda da, düşük yapma olasılığı daha yüksektir.

Advertisement


Leave A Reply