Dut İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, İçinde Dut Geçen

0
Advertisement

İçinde dut kelimesi geçen atasözleri ve deyimler nelerdir, bu atasözü ve deyimlerin  anlamları. Dut hakkında atasözleri deyimler ve açıklamaları.

Dut İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dut İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları

ATASÖZLERİ

  • “dut kurusu ile yâr sevilmez”
    ancak büyük fedakârlıklarla elde edilebilecek güzel bir şey, fedakârlık yapılmadan elde edilemez.
  • “dut yaprağı açtı, soyun; döktü giyin”
    dut ağacı yapraklanınca soğuklar biter, dut ağacı yaprağını döktüğü zaman soğuklar başlar; ona göre giyinmek lazımdır.
  • “koz gölgesi kız gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi, dut gölgesi it gölgesi”
    ağaçların gölgeleri bile doğal özelliklerini yansıtır, koz, yani ceviz ağacının altında insan, herkesin peşinde koştuğu bir kızın yanındaymışçasına mutluluk duyar; söğüdün gölgesi, boylu boslu bir yiğidin güvenini kazanır; dut ise altına meyvelerini döktüğü için gölgesi çıkarcıların üşüştüğü bir yerdir.
  • “sabırla koruk helva olur, dut yaprağı atlas”
    sabretmesini bilen kişi olmayacak gibi görünen işlerde bile başarı kazanır.

DEYİMLER

“dut gibi olmak”
1) çok sarhoş olmak; 2) utanmak, mahcup olmak.

dut yemiş bülbüle dönmek
neşe ve konuşkanlığını yitirmek, susmak: Sabahtan akşama kadar durmadan söyleyen geveze Çalıkuşu, dut yemiş bülbüle dönmüştü. -R. N. Güntekin. DEVAMI

DUT HAKKINDA BİLGİ

Meyvası ve ipekçilikte faydalanılan yaprakları için yetiştirilen bir ağaçtır. Taçyaprağı olmayan ikiçeneklilerin dutgiller familyasındandır. Orta iklim bölgesinde yetişir. Geniş yaprakları vardır. Erkek çiçekleri uzun salkımlar, dişi çiçekleri kısa salkımlar halindedir. Döllenme sonucunda dişi çiçekler etli, küçük, meyvalar haline gelir. Dutun beyaz, siyah ve mor renkli çeşitleri vardır. Bunların bazısı mayhoş, bazısı tatlıdır.

Beyaz Dut.

Anavatanı Çin’dir. Açık yeşil yaprakları vardır. Tahtası ince marangozluk işlerinde kullanılır. Yaprakları ipekböceklerine yedirilir.

Kara Dut.

Anavatanı Doğu ülkeleridir. Romalılar zamanında Avrupa’ya geçmiştir. Ağacın yüksekliği 12-13 m. yi bulur. Meyvaları önceleri yeşildir, olgunlaştıkça kararır. Tadı mayhoştur. Ağacının tahtası marangozlukta kullanılırsa da zamanla rengi değiştiğinden makbul sayılmaz.

Advertisement

Yurdumuzda iyi cins dut yetişir. Malatya, Bursa, İstanbul, İzmir dutları en tanınmış, tatlı dutlardandır. Kara dut, daha çok mayhoş olduğundan, şurup yapmakta kullanılır. Bu şuruplar içildiği gibi bazı hastalıklarda, bilhassa çocukların ağzında meydana gelen pamukçukları gidermekte kullanılır. Yabani dutlar aşılanarak iyi cins dut elde etmek mümkündür. Bursa ve civarında ipekböceklerini beslemek için çok miktarda dut yetiştirilir.

Dutgiller.

Bitkiler aleminin taçyaprağı olmayan ikiçeneklilerin bir familyasıdır. Dut, incir, lastik ağacı, maklora ağacı gibi bitkiler bu familyadandır.


Leave A Reply