Dut Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı ve Dut Meyvesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dut ağacı nasıl yetiştirilir? Dut fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Dut ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme, dut meyvesi hakkında bilgi.

dut ağacı

Kaynak: pixabay.com

Dut (Morus spp.) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

İlkbaharda açan çiçekleri yazın başında meyvelere dönüşür. Dört mevsim dikim yapabilirsiniz. Ama ekim-nisan arası yapılan dikim onu daha bir sağlıklı yapar. Çukurunuz bitkinin bulunduğu kabın iki katı büyüklükte olsun. Fidanın üzerinde yaralı ya da ezik kısımlar varsa, onları kesmekle işe başlayın. Düzgün bir dikim için dayanak çıtası kullanın. Gübreli toprakla üzerini kapatın. Çevresine çanak şekli verin, ilk sulamanızı hemen yapın.

Yaz başından itibaren lezzetine doyamayacağınız meyveleriyle tanışacaksınız. Durmayın silkeleyin, yazın lezzeti artık bahçenizde. Türüne göre bazıları ekşi, bazıları baldan tatlı olacak Geçirgen ve yumuşak toprağı sevdiğini sakın unutmayın. Nemli kalmasına dikkat edin. Böylece sağlıklı gelişimini sürdürür. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirebilirsiniz. Ama en çok Zonguldak Erzurum ve Malatya’yı sever. Dutun en önemli özelliği, zararlı böcekleri barındırmamasıdır. Tarım ilacı kullanmaya gerek kalmaz. Bu özelliğiyle o, belki de dünyanın en ekolojik meyvesidir.

dut

Kaynak: pixabay.com

Dut Meyvesi

Dut; Baharın en sevilen yemişlerinden biridir. Yalnız, kabuğu olmadığı için, sıkı yıkanmaya gelmez. Bunun için, temiz olarak toplanması gerekir. Bahçelerinizde yetişen dutları, ağacın altına geniş bir yelken bezi tutarak, dalları sallamakla, bu bezin üzerinde, yere değmeden temiz temiz toplayabilirsiniz. Çarşıda satılan dutları ise, nasıl toplandığını bilemeyeceğimiz için, çok iyi yıkamalıdır. Dutları örselemeden yıkamanın en iyi usulü, bir kevgire koyup, uzun zaman, akan bir su altında bırakmaktır.

Dutun iki türü vardır: Beyaz dut; kara dut.

Beyaz Dut.

Tatlıdır. Kurutulup dut kurusu olarak da yenir. Beyaz dut ağacının yaprakları ipek böceği yetiştirmekte kullanılır.

Advertisement

Kara Dut.

Ekşidir. Az dayanır, kurusu olmaz. Daha çok şurup yapmada kullanılır. Dut şurubu hekimlik bakımından da değer taşır: Diş etlerindeki iltihaplara iyi gelir. Küçük çocukların ağız iltihaplarında çok kullanılan bir ev ilâcıdır. Yalnız, çocuklardaki pamukçuk hastalığına iyi gelmez, zararlı bile olabilir.

Dutun besin değeri pek yoktur. Beyaz dutta oldukça bol şeker varsa da kara dutta şeker ancak °/o2 kadardır. Yalnız, bütün meyvalar gibi dutta da çeşitli vitaminler bulunur.

Dut Nasıl Yetiştirilir?

Dut ağacı uzun zaman yaşayan ağaçlardandır. Yumuşak topraklarda iyi yetişir, çünkü kökleri çok derinlere gider. Sulak topraklarda kök çürüğü hastalığına, kireçli yerlerde de sarılık hastalığına uğrar.

Dut, fidanlıklarda, tohumdan yetiştirilir, sonra iyi cins dut ağaçlarından alınmış çeliklerle aşılanır. Aşılı fidanlar bahçeye, tarlaya dikilirken köklerin çevresine iyice çürümüş gübreyle karıştırılmış toprak doldurulur. Fidanlar birbirinden en aşağı 6-7 metre aralıkla dikilmelidir; yoksa, ağaçlar iyi güneş alamaz, soluk kalan yapraklarında böcekler baygınlık hastalığı meydana getirirler.

Dut ağaçlarının bulunduğu topraklar yazın bir-iki kere çapalanmalı, gene yazın şerbet halinde çiftlik gübresi verilmelidir. İpekböceklerine verilmek üzere yapraklar baharda toplanır. Bundan sonra, haziranda, ağaçları budanmalıdır. Budanmazsa, ağaç yeni yaprak vermekte zorluk çeker. Yalnız, dut ağacı çok budanırsa zayıf düşebilir. Onun için, ancak çok girift olan iç dallar budan-malı, kuru dallar kesilmelidir.

Kök çürüklüğüne uğramış ağaçlar topraktan çıkarılmalı, köklerindeki toprağın çevreye yayılmasına meydan vermemelidir. Hastalığın başka ağaçlara geçmesi böylece önlenmiş olur.

Advertisement


Leave A Reply