Eadweard J. Muybridge Kimdir? Hareketli Görüntünün Babası Hayatı

0
Advertisement

Eadweard J. Muybridge Kimdir? Eadweard J. Muybridge hayatı, biyografisi, icatları, buluşları, fotoğrafçılığa katkıları ile ilgili bilgi.

Eadweard J. Muybridge

Eadweard J. Muybridge

1830’da doğdu. 1852’de New York’a gitti. 1855’te Kaliforniya’ya taşındı. 1860’ta bir kaza geçirdi. 1867’de ilk kamerasını edindi. 1878’de dörtnala koşan atları fotoğrafladı. Aynı yıl “zoopraxiscope” adını verdiği bir cihaz icat etti. 1904’te hayatını kaybetti. ‘Zoopraxiscope’ adı verilen cihazın mucididir.

Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Hareketli görüntünün babası olarak bilinen bilim insanı… İsmini fotoğrafçılık ve sinema tarihine yazdırmayı başardı.

İngiltere, Kingston’da 9 Nisan 1830’da dünyaya gelen Eadweard Muybridge, 22 yaşındayken ABD’ye göçüp New York’taki bir kitapçıda çalışmaya başladı. Birkaç yıl sonra Amerika’nın tarihini değiştirecek “Altına Hücum” döneminin de etkisiyle o da birçok insan gibi Kaliforniya, San Francisco’ya taşındı. Burada kendine ait bir kitapçı işletmeye başladı. 5 yıl sonra ise ani bir kararla, fotoğraf ekipmanları almak için, tekrar Doğu’ya oradan da anavatanına dönme kararı aldı. Fakat yolda ciddi bir kaza geçirdi. İyileşince seyahatine devam etti. İngiltere’de hem daha iyi bir tedavi bulacağına hem de “fotoğraf hayalinin” gerçek olacağına inanıyordu. Aradıklarını buldu. İyileşip yanında iyi fotoğraf ekipmanlarıyla birlikte Amerika’ya döndü. Hayali manzara fotoğrafları çekmekti.

Advertisement

Eadweard J. Muybridge Çalışmalarından Örnek

Yosemite Vadisi

1867 yılında bu hayalini de gerçekleştirmeye başladı. İlk olarak ünlü Yosemite Vadisi’nin başarılı bir fotoğrafını çekti. Muybridge o dönemin hantal makine ve cam plakalarını insan üstü bir azimle dağ zirveleri ve uçurum kenarlarına kendisini de tehlikeye atarak çıkarıyordu. Gözüpekliği mükafatlarını vermeye başladı.

Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Aynı yıl ABD, Alaska’yı Rusya’dan satın aldı. Muybridge, Alaska’ya giderek yeni Amerikan topraklarını fotoğraflayan ilk isim oldu. Alaska’dan döndükten sonra Muybridge hükümet tarafından Pasifik Demiryolları ve ülkenin deniz fenerlerini fotoğraflamakla görevlendirildi. 1868’de ise hükümet tarafından fotoğrafik araştırmalar yöneticisi olarak atandı. 1872 yılına gelindiğinde ise Muybridge fotoğraf makinelerinde kullanılacak “shutter’ların (örtücü) ilk örneğini icat etti. Bu ilerideki çalışmalarını kolaylaştıracaktı. Bu vesileyle hareketli nesneleri fotoğraflamak için gayretli çalışmalarına da başladı.

Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Kaliforniya Valisi Leland Stanford kendisinden yarış atlarının yürüyüşlerini fotoğraflamasını istedi. O zamana kadar atların yürüyüşü bir gizemdi; ressamlar at figürleri üzerine çalışırken bu asil hayvanların koştukları sırada ayaklarının hepsinin yerden kesilip kesilmediğinden emin değildi. Muybridge bu zor görevi kabul etti ama hayatında bazı problemler baş gösterdi. 1874’te karısının “sözde” âşığını öldürdü. Mahkeme kendisini suçsuz buldu ama o Orta Amerika’ya gitmeye karar verdi; Meksika, Panama ve Guatemala’da fotoğraflar çekti.

Advertisement


“Dörtnala At” fotoğrafıyla büyük ses getiren Muybridge in diğer önemli eserleri ise şunlardır:

1881’de “Engelden Atlayan Atlet”
1883’de “Bizonun Koşusu”
1887’de “Şemsiye Açan Kadın”
1887’de “Tenis Oynayan Kadın”
1887’de “İp Atlayan Kadın”
1887’de “Eskrimciler”
1887’de “Tabureden Atlayan Kadın”
1887’de “Dans Eden Kadın”
1887’de “Zıplayan Adam”

Ardından tekrar San Francisco’ya döndü ve şehrin panaromik fotoğrafını çekmeye karar verdi. Bunun için 16 ardışık fotoğraf çekti ve bunları mükemmel bir şekilde birleştirdi.

1877’de ise koşan bir atın fotoğraflarını çekme “mücadele”sine tekrar girişti, ilk denemesi fotoğrafların üstünde oynandığı için kabul görmedi. İkinci denemesinde ise 12 kamera kullandı. Bir aparat sayesinde bu kameralar atların dörtnala koştukları anda görüntüyü kaydedecekti. Bu deneme bir basın toplantısı sırasında gerçekleştirildi; böylece fotoğrafların orijinalliğinden kimse şüphe edemeyecekti. 19 Temmuz 1878’de gerçekleştirilen deneme büyük bir başarıyla sonuçlandı. Atların koşarken tüm nallarının yerden kesildiği böylece anlaşıldı. Muybridge, örtücülerin kapanış hızını 2 / 1000 saniyeye düşürmüştü…

Eadweard J. Muybridge Çalışmaları

Muybridge aynı yıl “zoopraxiscope” adını verdiği bir cihaz da icat etti. Bu cihaz üzerinde fotoğraflar bulunan bir diskin hızlıca hareket ettirilmesiyle çalışıyordu. Bu sayede fotoğraflar hareketli bir görüntüye dönüşüyordu. Bu buluş sinemanın ilk adımı olarak anılabilir. Film şeridinin oluşturulmasında bu tekniğin büyük bir etkisi olmuştur.

Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Edward Muybridge, 1883 ve 1886 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi çatısı altında çalıştı. 1894 yılında ise İngiltere’ye döndü. Londra’daki evinde 8 Mayıs 1904’te hayatını kaybetti.

Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Zoetrope, Yunanca’da “Hayat Çemberi” demektir. Sinema sanatında çok etkilidir ve bu sanatın doğmasına ilham vermiş denebilir. Aslında M.Ö 180 yılında Çinlilerin kullandığı bir tür fenerin üzerine oturtulan boru, zoetrope cihazına ilham vermiştir.
Eadweard J. Muybridge Fotoğrafları

Advertisement


Leave A Reply