Ebenezer Howard Kimdir? Ne Yapmıştır?

0
Advertisement

Ebenezer Howard kimdir, ne yapmıştır? Ebenezer Howard hayatı, biyografisi, kent planlaması üzerine çalışmaları hakkında bilgi.

Ebenezer Howard

Ebenezer Howard; (d. 29 Ocak 1850, Londra – ö. 1 Mayıs 1928, Welwyn Bahçe Kenti, Hertfordshire, İngiltere), bütün dünyada kent planlamasını etkileyen İngiliz bahçe kent hareketinin kurucusudur. Düşüncelerinin bazı ayrıntılarını Edward Gibbon Wakefield’in View of the Art of Colonization (1849; Sömürgeleştirme Sanatına Bakış) adlı yapıtından çıkarmıştır.

1880’lerde Tomorrow: A Peaceful Path to Social Reform (Yarın: Toplumsal Reforma Barışçı Bir Yol) adlı bir kitap yazdı. 1898’e değin yayımlanmayan bu yapıt 1902’de Garden Cities of Tomorrow (Geleceğin Bahçe Kentleri) adıyla yeniden basıldı. Howard, çok sayıda insanın kırsal alanlardan ve kasabalardan göçü nedeniyle kentlerde nüfus yoğunluğunun artma sürecini tersine çevirmeye çalışıyordu. “Yatakhane banliyöleri” yerine, her biri kendi içinde yeterli bir birim olan bahçe kentler kurulmasını önerdi. Otuz bin nüfuslu bu kentlerin her biri bir tarım kuşağıyla çevrelenecek, burada yapı yapmak yasak olacaktı. Bu tür bir kentin, daha önce kırsal nitelik taşıyan bölgelere, büyük sanayi kentlerinde bulunan ekonomik olanaklarla yaşam kolaylıklarını getirmesi amaçlanmıştı. Bir grup bahçe kente bir metropolün bütün olanakları sağlanacak ve böylece hem kırsal, hem de kentsel yaşamın olumlu yönleri bir araya getirilecekti. Kiracıların yaptıkları yatırımlar sonucunda arsa değerleri yükselecek, bununla oranlı olarak kira gelirleri artacak ve böylece kentlerin özel yönetim birimleri kâr sağlayacaktı.

Howard düşüncesinin maddi açıdan geçerli ve toplumsal bakımdan çekici olduğuna işadamlarını inandırdı. Böylece Hertfordshire’da Letchworth (1903) ve Welwyn (1920) bahçe kentleri kuruldu. Bu iki bahçe kent, İngiliz hükümetinin II. Dünya Savaşı’ndan sonra kurduğu yeni kentlere örnek alındı. Ama bunlar Howard’in öngördüğü gibi bir tarım bölgesiyle çevrilmemişti. Howard’a 1927’de “sir” unvanı verildi.

Advertisement

Leave A Reply