Ebu Simbel Tapınağı Hakkında Bilgi, Tarihçesi, Taşınması, Özellikleri

0
Advertisement

Ebu Simbel Tapınağı nerededir? Ebu Simbel Tapınağı’nın özellikleri, tarihteki yeri, taşınması, özellikleri, içinde bulunan tapıankalar, Ebu Simbel hakkında her şey.

Ebu Simbel Tapınağı Hakkında Bilgi – Tarihçesi – Taşınması – Özellikleri

Ebu Simbel tapınakları Ebu Simbel’deki iki büyük kaya tapınağıdır. Burası Mısır’ın güneyinde, Nubia’da, Sudan sınırına yakın bir köydür. Tapınaklar, Aswan’ın yaklaşık 230 km güneybatısında, Nasır Gölü’nün batı kıyısındadır. Bunlar “Nubian Anıtları” olarak bilinen UNESCO Dünya Miras Listesi’nin bir parçasıdır. Tapınaklar, M.Ö. 13. yüzyılda Firavun II. Ramazanlar döneminde bir uçurumun kenarında sağlam bir kayaya kurulmuştur. Kadeş Savaşı’ndaki zaferi hatırlamak, kendisi ve kraliçesi Nefertari için yaptırılmış bir anıttır.

Ebu-Simbel-Tapinagi-3

Tapınakların tamamı 1968’de Aswan Yüksek Baraj gölünün üstünde bir yere taşındı.

İnşaat

Tapınaklar üzerindeki çalışmalar M.Ö. 1264 yılında başlamış ve yaklaşık 20 yıl sürmüştür. “Amun tarafından sevilen Ramses Tapınağı” olarak adlandırıldı. Nubia’da Ramesses II tarafından yaptırılan altı tapınaktan biriydi. Tapınağın Mısır’ın güneydeki komşularını etkilemesi amaçlanıyordu. Ayrıca bölgedeki Mısır dinini güçlendirmeye yardımcı oldu. Tarihçiler, Ebu Simbel’in tasarımının Ramesses II’nin egosunu ve gururunu gösterdiğini söylüyor.

Ebu Simbel Tapınağı

Advertisement

Yeniden Keşfi

Zamanla insanlar kumla kaplı tapınakları kullanmayı bıraktılar. MÖ 6. yy’da kum ana tapınağın heykellerini dizlerine kadar kapladı. Tapınak, 1813 yılına kadar unutulmuştu. 1813’de Jean-Louis Burckhardt’ın ana tapınağın en üst frizini gördü ve bu bilgiyi bölgeye giden, ancak tapınağa bir giriş yapamayan İtalyan kaşif Giovanni Belzoni’ye söyledi. Belzoni 1817’de geri döndü ve tapınaklara girebildi. Tapınakların çizimleri ile birlikte detayları Edward William Lane’in Mısır Tanımı (1825-1828) ‘da bulunmaktadır.

Ebu Simbel Tapınağı

Tapınağın Taşınması

1959’da, tapınakların yeni Aswan Yüksek Barajı’ndan su basmasını önlemek için uluslararası bir kampanya başlatıldı.

Sunulan planlardan biri, suyu nehirle aynı seviyede tutmak için tapınaklara bir baraj inşa etmekti. Tapınakları yükseltmenin onları rüzgarın aşındırması tehlikesi altına sokacağı düşünülüyordu. Bu plan reddedildi.

Tapınağın taşınması 1964 yılında UNESCO projesi olarak dünyanın dört bir yanından gelen arkeologlar, mühendisler ve işçilerle başladı. O zaman 40 milyon dolara mal oldu. 1964 ve 1968 arasında, tüm bölge dikkatlice büyük bloklar halinde kesildi. Bazı blokların ağırlığı 30 tona yakındı. Bu bloklar kaldırıldı ve 65 metre yüksekliğinde ve nehirden 200 metre daha ilerideki yeni bir bölgede bir araya getirildi.

Bu taşıma işlemi, arkeoloji mühendisliğinin en büyük zorluklarından biriydi. Bazı kısımların Nasser Gölü’nün sularının altından kurtarılması gerekiyordu. Bugün her gün yüzlerce ziyaretçi tapınağa geliyor. Otobüsler ve arabalar, en yakın şehir olan Aswan’dan günde iki kez hareket ediyor. Pek çok ziyaretçi, uçakla, özellikle tapınakların yakınında inşa edilmiş bir hava alanına geliyor.

Advertisement

İki tapınak var. Büyük olan, tanrılar Ra-Harakhty, Ptah ve Amun için yapıldı. Cephede dört büyük Ramesses II heykeli bulunmaktadır. Küçük tapınak, tanrıça Hathor için yapıldı. Tapınak halka açıktır.

Ebu-Simbel-Tapinagi-6

Büyük Tapınak

Ebu Simbel’deki Büyük Tapınağın yapımı yaklaşık 20 yıl sürdü. Büyük Ramesses hükümdarlığının 24. yılında tamamlandı (M.Ö. 1265). Amun, Ra-Horakhty ve Ptah tanrılarının yanı sıra tanrı olarak kabul edilen Rameses’in kendisi için inşa edilmiştir. Rameses II’nin en büyük ve en güzel tapınaklarından, Mısır’daki en güzel tapınaklardan biridir.

Tapınağın cephesinde, Yukarı ve Aşağı Mısır’ın çift Atef tacı bulunan firavunun 20 metre yüksekliğinde dört heykeli bulunmaktadır. Cephe 35 metre genişliğindedir. Üstünde 22 babun friz var. Maymunlar, yükselen güneşi şafakta karşılamak için ellerini kaldırmıştır. Bu dev heykeller sağlam kayaya oyulmuştur. Bütün heykeller taht üzerine oturan ve Yukarı ve Aşağı Mısır’ın çift taçını giyen Ramesses II’yi göstermektedir. Girişin solundaki heykel inşa edildikten hemen sonra bir depremde hasar görmüştür.

Büyük heykelin bacaklarının yanında, firavunun dizlerinden daha yüksek olmayan diğerleri vardır. Bunlar Rames’in baş karısı Nefertari ve kraliçe annesi Mut-Tuy’un ilk iki oğlu Amun-herhehehe, Ramesses ve ilk altı kızı Bintanath, Baketmut, Nefertari, Meritamen, Nebettawy ve Isetnofret’i gösteriyor.

Ebu Simbel Tapınağı

Tapınakta, Mısır tapınaklarının çoğu gibi içinde üçgen şeklinde bir düzen vardır. Tapınak, birçok yan oda ile karmaşık ve sıradışı bir yapıya sahiptir. Hipostil salonu (bazen pronaos da denir) 18 metre uzunluğunda ve 16.7 metre genişliğindedir. Sekiz dev Osirid ayağı ile desteklenmiştir. Bunlar Ramesses’i bir tanrı olarak, Yeraltı Dünyası’nın tanrısı Osiris ile gösterir. Bu firavunun bitmeyen doğasını gösterir. Sol duvardaki büyük heykellerde Yukarı Mısır’ın beyaz tacı bulunurken, karşı taraftakiler Yukarı ve Aşağı Mısır’ın (pschent) çift taçını giyiyor. Pronaların duvarlarındaki kısmında, Ramesses’in birçok savaşından savaş sahneleri yer alır. Ramseslerin Hititlere karşı savaştıkları Suriye’de, Orontes nehrinde Kadeş Savaşı resmedilmiştir. En ünlü resimde, savaş arabasındaki kralı esir alınan düşmanlarına karşı ok atması gösterilmektedir. Diğer sahneler Libya ve Nubia’da Mısır zaferlerini göstermektedir.

Ebu Simbel Tapınağı

Hipostil salonundan, ikinci sütun salona girilir. Burada tanrılara sunduklarının güzel sahneleriyle kaplı dört sütun vardır. Ramun ve Nefertari, Amun ve Ra-Harakhti’nin kutsal teknelerinde görülür. Bu salon sığınağa açılan başka bir odaya açılmaktadır. Arka duvarda dört oturma figürünün kayaya oyulmuş heykelleri vardır: Ra-Horakhty, Ramesses (tanrı olarak) ve tanrılar Amun Ra ve Ptah. Bu dönemde Ra-Horakhty, Amun Ra ve Ptah ana tanrılardı ve inanç merkezleri sırasıyla Heliopolis, Thebes ve Memphis’teydi.

Ebu Simbel Tapınağı

Güneşin rolü

Tapınağın, 22 Ekim ve 22 Şubat tarihlerinde güneşten gelen ışığın tapınağa ulaşacağı şekilde konumlandırıldığına inanılıyor. Bu, her zaman karanlıkta kalan Yeraltı Dünyası ile bağlantılı tanrı Ptah heykeli hariç, arka duvardaki heykelleri aydınlatacaktı.

Advertisement

Bu tarihler kralın doğum günü ve taç giyme günü olabilir. Ancak, bunu destekleyecek kanıt yoktur. Bu tarihlerin, firavunun yönetiminin 30. yıldönümü gibi büyük bir olayla bir ilişkisi olması mantıklıdır. 22 Ekim gündönümden 60 gün önce ve 20 Şubat gündönümden 60 gün sonra.

Kralın görüntüsü güneşten enerji alırdı ve Büyük Ramses, Amun Ra ve Ra-Horakhty’nin yanındaki yerini alabilir. İnsanlar, 21 Ekim ve 21 Şubat tarihlerinde bu olağanüstü görüntüyü görmek için Ebu Simbel’de bir araya gelirler. Son 3280 yılda Yengeç Dönencesi’nin hareketi nedeniyle tarihler bir gün kaymıştır.

Ebu Simbel Tapınağı

Küçük Tapınak

Küçük Tapınak, Büyük Tapınağın yaklaşık 100 metre kuzeydoğusunda inşa edilmiştir. Tanrıça Hathor ve Ramses II’nin en sevdiği eşi Nefertari için yapıldı. Cephe, büyük ağ geçidinin her iki tarafında çok büyük heykellerden oluşan iki grupla birlikte sert kayalara bölünmüştür. On metreden biraz fazla olan heykeller kral ve kraliçesine aittir. Girişin yanlarında, biri Yukarı Mısır’ın beyaz tacı, diğeri çift tacı olan kralın iki heykeli bulunmaktadır. Bunların yanlarında kraliçe ve kral heykelleri bulunur.

Ebu Simbel Tapınağı

Mısır sanatında kral ve kraliçenin heykellerinin eşit boyda olduğu tek örnek budur. Genellikle kraliçelerin heykelleri firavunların yanında durur, ancak asla dizlerinden daha uzun olmazdı. Ramesses, idaresinin 24. yılında Ebu Simbel’e eşiyle birlikte gitti. Ebeveynlerinin yanında küçük prens ve prenses heykelleri vardır. Güney tarafında (soldan sağa), Prens Meryatum ve Meryre, prensesler Meritamen ve Henuttawy ve Prens Rahirwenemef ve Amun-her-khepeshef.

Ebu Simbel Tapınağı

Küçük Tapınağın planı, Büyük Tapınağın basit bir kopyasıdır. Hipostil salon veya pronaos altı sütunla desteklenir. Kraliçe ile birlikte tanrıların Horus, Khnum, Khonsu ve Thoth, tanrıçalar Hathor, İsis, Maat, Asher Mut, Satis ve Taweret ile birlikte sinistrumu (tanrıça Hathor’a kutsal bir enstrüman) çalan sahneleri gösterirler. Ramesses bir sahnede çiçek veya tütsü yakıyor. Sütunların başkentleri tanrıça Hathor’un yüzüne sahiptir; Bir Hathoric sütunu olarak bilinir. Salondaki alçak kabartmalar Rames’in bir tanrı haline geldiğini gösterir. Kralın (karısıyla birlikte) düşmanlarını yendiği sahneler vardır. Başka bir sahne, kraliçenin tanrıça Hathor ve Mut’a teklifte bulunduğunu gösterir. Üç büyük kapı başka bir odaya açılır. Bu odanın güney ve kuzey duvarlarında kralın ve karısının Hathor’a papirüs bitkileri veren sahneleri vardır. Hathor papirya bitkilerinde yelkenli bir teknede bir inek olarak gösterilir.

EBU SİMBEL TAPINAĞI HARİTASI:


Leave A Reply