İnsanlarda Cinsiyet Belirlemede Y Kromozomunun Rolü Nedir?

0
Advertisement

İnsanlarda cinsiyet nasıl belirlenir, cinsiyet kromozomları nelerdir? Y kromozomunun cinsiyet belirlemedeki rolü nedir?

Ebeveynler yavrularına, her biri 23 çift olmak üzere toplam 46 olmak üzere bir dizi kromozom bağışlar. Bu kromozomların her biri, bebeğin gözünden saç rengine, bebeğin cinsiyetine kadar her şeyi belirleyen genetik bilgiyi içerir. Cinsiyet, cinsiyet kromozomları tarafından belirlenir. Y kromozomu varsa, bebek erkek olacaktır.

kromozom

Kaynak: nara.getarchive.net

Cinsiyetin belirlenmesi, babadan gelme ihtimali olan Y ve X kromozomu ile olur. Eski zamanlarda inanıldığı gibi annenin bu konuda hiç bir rolü yoktur. Eğer babadan Y gelirse erkek, X gelirse dişi olur. Erkek doğuramadı diye kadınları suçlamak, cahilliğin daniskasıdır.

Cinsiyet Kromozomları

İnsanların sahip olduğu 46 kromozomdan sadece ikisi bir bireyin cinsiyetini belirlemekten sorumludur. Bunlar X ve Y kromozomlarıdır. Dişiler yalnızca X kromozomunu taşırken, erkekler hem X hem de Y kromozomları taşır. X ve Y kromozomları farklı genler taşır ve Y kromozomu erkek niteliklerini kodlayan genleri içerir.

Cinsiyet Belirleme

Tüm dişi yumurtalar bir X kromozomu taşır; bu nedenle döllenme anında embriyonun cinsiyetini belirleyen, spermde taşınan kromozomdur. Yumurta X kromozomlu bir sperm tarafından döllenirse, embriyo XX genotipine sahip bir dişiye dönüşür. Sperm bir Y kromozomu taşıdığında, bir XY genotipine sahip bir erkek embriyo oluşur.

embriyo

Kaynak: pixabay.com

Embriyo Gelişimi

Y kromozomundaki genetik bilgi, embriyoyu bir erkek olarak geliştirme talimatlarını içerir; özellikle kromozom, cinsiyet belirleme bölgesi Y (SRY) olarak adlandırılan bir alana sahiptir. Hamileliğin yedinci haftasına kadar, bir erkek embriyo ve bir dişi embriyo farklı değildir. Bu süre zarfında, genler bir erkek embriyoda testis oluşumunu tetikler. Yeni oluşan testisler, bir erkeğin fiziksel özelliklerine daha da katkıda bulunan testosteron gibi hormonlar üretmeye başlar.

Advertisement

Genetik Anormallikler

Y kromozomundaki anormallikler genellikle yaşamı tehdit edici veya zayıflatıcı değildir. Bir kusur, eksik erkek gelişimi ve kısırlığa neden olabilir. Ek olarak, bir embriyonun iki veya daha fazla Y kromozomu alması da mümkündür. Araştırmacılar hala bu durumu inceliyor olsalar da, fazladan Y kromozomuna sahip erkekler ortalamadan daha büyük olabilir veya öğrenme güçlüğü çekebilirler.


Leave A Reply