Eduard Buchner Kimdir? Nobel Ödüllü Alman Kimyagerin Bilimsel Çalışmaları Nelerdir?

0
Advertisement

Eduard Buchner kimdir? Nobel ödüllü bir Alman kimya profesörü olan Eduard Buchner’in hayatı ve bilimsel çalışma ve başarıları hakkında bilgiler.

Eduard Buchner

Eduard Buchner (Kaynak : wikipedia.org)

Eduard Buchner ( 20 Mayıs 1860 , Münih – 13 Ağustos 1917 , Münih) önde gelen bir Alman kimyagerdir. 1907 yılında “biyokimyadaki araştırmaları ve fermantasyonsuzluğu keşfinden dolayı” Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Biyografi

Münih Üniversitesi’nde adli tıp alanında akademisyen olan doktor Ernst Buchner ve Friderike Martin’in oğluydu. Aynı zamanda tanınmış bir bilim adamı olan ağabeyi Hans Buchner , babasının 1872’de Eduard henüz on iki yaşındayken erken ölümünün ardından eğitiminin sorumluluğunu üstlendi.

Kimya çalışmalarına 1884’te Münih Botanik Enstitüsü’nde Adolf von Baeyer ile ve botanik alanında Karl Wilhelm von Nägeli ile başladı. Erlangen’de Otto Fischer ile bir süre çalıştıktan sonra 1888’de Münih Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı . 1893’ten itibaren sırasıyla Kiel , Tübingen , Berlin , Breslau ve Würzburg’da profesör oldu .

1900 yılında Lotte Stahl ile evlendi. Birinci Dünya Savaşı sırasında cephede bir sahra hastanesinde görev yaptı. 3 Ağustos 1917’de yaralandı ve hemen Münih’e nakledildi ve dokuz gün sonra aldığı yaralar sonucu öldü.

Bilimsel araştırmalar

Temel bilimler okurken, ağabeyinin akıl hocalığı ve gözetimi altında 1885’te ilgilendiği konuyla ilgili ilk yayınını yaptı: Der Einfluss des Sauerstoffs auf Gärungen ( Oksijenin fermentasyonlar üzerindeki etkisi ).

Advertisement

1893’te kimyasal fermantasyona adanmış kendi mütevazı laboratuvarını kurmayı başardı ve özellikle bu alanda öğretmeye başladı. Maya hücreleri üzerinde ilk deneyleri bu yıl yapıldı, ancak başlangıçta bu araştırma dizisinin verimli olacağına güvenmediği için sonraki üç yıl için bir kenara bırakıldı.

Ayrıca 1893’ün sonunda Buchner , Kiel Üniversitesi’ndeki laboratuvarın analitik bölümünün denetimini devraldı ve daha sonra kendini öğretmen olarak kurdu. 1895 yılında profesörlük akademik derecesi verildi. Ancak bundan sadece bir yıl sonra yine Münih’ten gelen polietileni keşfeden ünlü kimyager Hans von Pechmann’ın yönettiği kimya laboratuvarında Tübingen’de olağanüstü profesör olarak göreve çağrıldı ve 1895 ile 1902 yılları arasında Tübingen’de çalıştı.

Artık daha fazla kaynak, ilişki ve maddi imkan noktasıyla maya araştırmasına devam etti. O zamanlar Münih Hijyen Enstitüsü’nün yönetim kurulunda olan kardeşiyle temas halindeydi. Nobel Ödüllü keşfi için ilk anahtar metin, bilimsel dergi Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft‘ta ( Alman Kimya Derneği Raporları ) yayınlandı ve Über alkoholische Gärung ohne Hefezellen ( Alkollü Fermentasyon Üzerine) başlığını taşıyordu.

Daha sonra, 1903’te , Martin Hahn ve kardeşi Hans Buchner ile birlikte yazdığı Die Zymasegährung’da ( Cymase Fermentation ) fermantasyonla ilgili keşifler hakkında daha kapsamlı bir rapor içeren bir kitap yayınladı . İkincisi daha sonra dikkatini diğer konulara çevirdi ve kayda değer bir bakteriyolog oldu.

1907’de , özellikle canlı hücrelerin yokluğunda alkolik fermantasyon üzerine, fermantasyonu keşfettiği için Nobel Kimya Ödülü’nü aldı . Bu deneyle, alkolik fermentasyonun, maya hücrelerinin basit fizyolojik etkisinden değil, kimaz adı verilen enzimlerin etkisinden kaynaklandığını gösterdi .

Advertisement


Leave A Reply