Egoizm Nedir? Nasıl Tanımlanır? Neden Oluşur? Sebepleri Nelerdir?

0
Advertisement

Egoizm ne demektir? Egoizm (bencillik) neden oluşur, sebepleri, özellikleri, hakkında bilgi. Egoizm kelime kökeni nereden gelir?

Egoizm

Kaynak : pixabay.com

Egoizm; (Bencillik) çıkarını düşünmenin tüm bilinçli eylemlerin temel güdüsü olması durumudur. Bencillik, özü bakımından doğal ve bazı durumlarda yaşam içinde gerekli bir eğilimdir. İnsanoğlunun bilinçaltı tek şey ister; bedensel ve ruhsal gereksinmelerin doyumu. Bu olgu, küçük çocuklarda çok belirgin durumdadır. Eğitimle, insana olan saygı ve toplum içindeki yaşam öğretilerek, bu doğal bencillik engellenir. Yetişkinlerdeki bencillik ise, çoğunlukla fiziksel ya da zihinsel dengesizliğin bir sonucudur. Bencilliğe genellikle kişiliğin ve uyum tümünü etkilemeyen ve kişiyi içe dönükleştiren ruhsal kaynaklı sinir hastalıklarında rastlanır. Bundan başka, iyi yüreklilik ve özgeciliğin arkasında gizlenen bencillik durumları da söz konusudur. Birçok anne-babanın çocuklarını, kendi kafalarındaki gibi biçimlendirmek istemeleri bu nedenledir. Birçok anne bilinçsizce, çocuğunun uzun süre “küçük çocuk” olarak kalmasını arzular. Babaların da oğullarını kendi mesleklerini sürdürmelerini istemeleri gizli kalmış bencillikten ileri gelir.

Çünkü bencillik, kendisine aşırı sevgi gösteren , diğerlerinin ihtiyaçlarını gözetmeden, kendi menfaati ve menfaati için olanla uğraşan kişinin tutumuna denir. Kelime, “ben” anlamına gelen Latince egodan gelir ve yalnızca kendisine ait olana ilgi gösteren birinin tutumunu gösteren -izm son ekiyle birleştirilir.

Bencillik, kişinin kendi menfaati için ve başkalarının ihtiyaçlarına, fikirlerine, zevklerine veya çıkarlarına bakmadan yaptığı tüm bu eylemlerde de görülebilir . Bu şekilde gerçekleştirilen eylemler bencil olarak tanımlanabilir. Bencillik, bu haliyle, başkalarıyla olan ilişkiyi engelleyen bir tutumdur, çünkü bencil kişi , başkalarına sanki yokmuş gibi davranır ve onları hissettirir, ya da onların endişeleri ya da fikirleri önemli değilmiş gibi davranır. Dolayısıyla bireycilikle de karşılaştırılır .

Bu anlamda bencillik , dayanışma, minnettarlık veya fedakarlık gibi insanların bir arada yaşaması için önemli değerlere karşı bir antideğerdir.

Ahlaki bencillik

Felsefede, ahlaki veya etik egoizm, insanların her zaman kendi çıkarları için, ancak etik ve rasyonel bir şekilde, diğerine saygı duyarak, sağduyuya itaat ederek ve “yapma” aksiyomlarını onurlandıran bir felsefi düşünce sistemidir. Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yap.”

Advertisement

Leave A Reply