Eklem Hastalıkları Nelerdir? Eklem İltihabı Neden Olur?

0
Advertisement

Eklem hastalıkları nelerdir? Eklem hastalıklarının isimleri, belirtileri, tedavi yöntemleri, eklem iltihabı hakkında bilgi.

eklem hastalıkları

Eklem Hastalıkları Nelerdir?

Eklem Hastalıkları; Vücudumuzdaki kemikler çeşitli şekillerde birbirleriyle birleşirler. Kemiklerin birleşme yerine eklem (mafsal) denir. Bunlar oynayan eklemler (oynaklar), oynamayan eklemler olarak ikiye ayrılır. Oynayan eklemler, vücudun oynak yerlerini meydana getirir. Bütün hareketlerimiz oynayan eklemlerle olur. Eklemlerimizdeki her hangi bir rahatsızlık hem çok ağrı verir, hem de o eklemin hareket edebilmesini aksatır. Bu bakımdan, eklem hastalıklarının önemli bir yeri vardır.

Eklem hastalıklarının en önemlisi, başlı başına bir hastalık sayılabilecek olan romatizmadır. Ondan sonra en tehlikeli eklem hastalığı eklem iltihabıdır.

Eklem İltihabı Neden Olur?

Çeşitli mikroplar, zehirler eklemlerde iltihap yapabilir. Mikroplar ekleme yerleşince, oynak yeri kaplayan ince zar iltihaplanır. Bunun sonucu olarak eklem şişer, şiddetli ağrılar duyulur, o bölgenin sıcaklığı artar. Böyle bir iltihap büyük eklemlerde olursa ağrılar dayanılmıyacak kadar şiddetlenir, hastanın ateşi yükselir.

Eklem iltihapları en çok romatizmada görülür. Bunun dışında, belsoğukluğu, verem, frengi, kızıl, dizanteri gibi hastalık mikropları da eklem iltihaplarına yol açabilir. Verem mikrobu kemiklerde, kemik iliklerinde iltihaplar hâsıl ettiği gibi, eklemlerde de iltihaplar yapar. Verem mikrobundan meydana gelen iltihaplar çok sinsi başlar. Hastalık uzun sürer, kemikleri de yıpratır.

Advertisement

Gonokok (belsoğukluğu mikrobu) gibi, frengi mikrobu da mafsal iltihabı yapar. Öte yandan, basilli dizanteri, kızıl gibi hastalıklar sırasında bu hastalık mikroplarının zehirleri eklemlerde yerleşerek iltihaba yol açabilir. Bazı eklem iltihaplarında, hastalık eklemi meydana getiren kaslarla bağları büzer, kemik uçlarını kemirir, bunun sonunda eklem yapışır kalır. Bu gibi hastalıklar bir kimseyi ömür boyunca sakat bırakabilir.

Tedavi.

Eklem iltihaplarının tedavisi, hastalığa sebep olan mikroba göre değişir. Eklem geniş ölçüde cerahat toplamışsa bu cerahat ameliyatla akıtılır. İltihap belsoğukluğu, frengi, verem gibi bir hastalıktan, romatizmadan ileri geliyorsa, doğrudan doğruya bu hastalıkların tedavisi yoluna gidilir? Eklem iltihapları sakatlıklara meydan verebileceği için tedavilerini asla ihmal etmemelidir.

Eklemler Sakatlanırsa

eklemVurma, düşme, çarpma gibi olaylar sonunda eklem bağları, kasları kopabilir; burkulma, çıkma, kırılma, ezilme, berelenme gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi hallerde eklemler şişer, şiddetli ağrılar olur. Çarpma sonunda eklemlerde yaralar meydana gelmişse bunları temiz tutarak, mikroplanmalarını önleyerek çabuk kapanmalarına yardım etmek gerekir. Çarpma sonunda meydana gelen kırık, çıkık, burkulmalar için özel bir tedavi yoluna gidilir.

Çeşitli açık eklem yaralanmalarında gelişigüzel ilâçlar kullanılması doğru değildir. Çok defa yapıldığı gibi zeytin ezmesi, tavşan yağı, hava-cıva merhemi sürmenin sıcak deriyle sarmanın geçici faydaları yanında, sağlık bakımından zararları da vardır. Yaralanan, ezilen her doku mikroplar için en uygun ortam haline gelir. Bundan dolayı, böyle bir yeri temiz, mikropsuz bulundurmak hastaya yapılacak ilk yardımdır.

Advertisement


Leave A Reply