Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur Atasözünün Anlamı Açıklaması

0
Advertisement

Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur atasözünün açıklaması. Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur anlamı, hakkında bilgi, anafikir.

“Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur” Atasözünün Anlamı

Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur;

Atasözünün Anlamı: verimin bol olması, kullanılan malzemenin bol olmasına bağlıdır.

Açıklaması

İnsanoğlunun gözü hep büyüktedir; hep büyük başarılar, büyük kazançlar, büyük atılımlar düşler. İçinde bulunduğu gerçeklerle bu parlak düşler arasında bocalar durur. Zaman zaman umutlar, zaman zamanda karamsarlıklara düşer.

Oysa, insan, büyük hayallere kapılmadan önce elindeki imkanları bilmeli ve değerlendirmelidir, önce bu imkanları kullanmanın ve hatta geliştirmenin yollarını aramalıdır-Söz gelişi, büyük kâr peşinde koşan bir tüccar sermayesini çoğaltmalı, sınavını pekiyi ile vermek niyetinde olan bir öğrenci şansa yer vermeyecek kadar çok çalışmalı, üretim peşinde olan bir teknik eleman bilgisinin yanı sıra araç ve gereçlerini arttırmalıdır. Büyük imkanlar ve malzemeler, titiz çalışmayla, haliyle parlak sonuçlar doğuracaktır.

Ekmeğin Büyüğü Hamurun Çoğundan Olur Konulu Yazı Örneği

Verimin, bolluğun olması için, elde yeteri kadar araç gereç olmalıdır. Ekmeğin büyük olmasını istiyorsak, elimizde çok hamur olacak. Azıcık bir hamurdan, büyük ekmek yapılmaz. Çiftçi, çok buğday; çok ürün almak istiyorsa, ekilecek geniş tarlaları olacak. Bu tarlaları işleyen pullukları traktörleri bulunacak.

Advertisement

Balıkçı, çok balık tutmak istiyorsa, balık tutmaya yarayan araçlara, balık ağlarına sahip olacak. Sporcu, çalıştığı spor dalında, en büyük başarıya ulaşmak istiyorsa, elverişli çalışma ortamı olacak; durmadan kendini maça hazırlayacak.

Öğrencinin başarılı olması için, çeşitli kaynak kitapları; bilgilikleri (ansiklopedileri), sözlükleri… bulunacak. Bunlardan da önemlisi, kendi derslerine verebilecek zamanı ve yeri olacak. Kısaca, büyük ekmek, büyük başarı için, geniş olanaklar yaratmak gerekir.

Hamur Nedir? Sözlük Anlamı

  • hamur
    1. isim Unun su veya başka sıvılarla yoğrulmuş durumu.
    2. isim Kâğıtta tür, nitelik.
    3. sıfat İyi pişmemiş (ekmek ve hamur işleri).
    4. isim, mecaz Öz, asıl, maya.
  • hamur açmak
    yoğrulmuş hamuru inceltip yufka durumuna getirmek.
  • hamur gibi
    1. yorgunluktan eli ayağı tutmayan.
    2. çok pişip bulamaç durumuna gelen (yiyecek).
  • hamur tutmak
    hamur hazırlamak.
  • hallihamur
    Birbirine karışma.
  • hamur işi
    Hamurdan yapılan yiyeceklerin genel adı.
  • hamur teknesi
    İçinde hamur yoğurmaya yarayan özel kap.


Leave A Reply