Ekosisteme Ne Zarar Verir? Ekosisteme Zarar Veren Faktörler Nelerdir?

0
Advertisement

Ekosistemlere ne zarar verir? Ekosistemlere zarar veren bitik ve abiyotik faktörler nelerdir? Ekosisteme verilen zararları önleme yolları.

Dünyadaki ekosistemler tehlikede. Sistem içindeki türler kaybolduğunda, habitat yok edildiğinde ve / veya gıda ağı etkilendiğinde ekosistem hasarları ortaya çıkar. Tüm türler, birbiriyle bağımlı ilişkileri olan karmaşık birbirine bağlı sistemlerde yaşadığından, herhangi bir türün veya abiyotik faktörün kaybı veya değişimi, ekosistem içindeki diğerleri üzerinde olumsuz sonuçlara yol açar.

Kirlilik, aşırı sömürü, iklim değişikliği ve istilacı türler, dünya ekosistemleri, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik bütünlük için özel tehdit oluşturmaktadır.

Ekosistemin Tanımı

Bir ekosistem, biyotik ve abiyotik faktörler olarak bilinen canlı ve cansız faktörler arasındaki tüm etkileşimlerle tanımlanır. Bu, organizma popülasyonları arasındaki, aynı popülasyon içindeki organizmalar arasındaki ve organizmalar ile çevresi arasındaki etkileşimleri içerir.

Hem biyotik hem de abiyotik faktörler ekosisteme zarar verir.

Kaynak: pixabay.com

Kirlilik

Endüstriyel ve tarımsal kirlilik, hemen hemen tüm çevresel nişlerde bulunan insan yapımı kimyasallarla tüm dünyada yaygındır.

Advertisement

Örnek olarak madencilikten kaynaklanan kirlilik nehirleri kirletiyor, sudaki yaşamı zehirliyor ve gıda zincirinde biyolojik atık birikiyor. Pestisitler ve plastikler dahil olmak üzere birçok kimyasal kirletici, hayvan hormonal aktivitesini ve üremesini bozarak sudaki ve karadaki biyolojik çeşitliliği azaltır.

Tarımsal akıştan gelen organik besinler, çözünmüş oksijen seviyelerini tüketen ve büyük nehirlerin yakınındaki kıyı bölgelerinde ölü bölgeler oluşturan su yosunlarının açılmasına neden olur. Dünyanın birçok bölgesinde, insan kirliliği tüm ekosistemleri tahrip etmiş, toprak ve su hayatı destekleyememiştir.

Kirlilik hava kalitesini ve sıcaklığını da etkiler; küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin önde gelen nedenlerinden biridir. Anahtar abiyotik faktörlere yapılan bu ayarlamalar dünyadaki neredeyse tüm ekosistemleri etkilemektedir. Artan sıcaklıklar, hepsi okyanus ağlarını, sıcaklıkları, bitki büyümesini ve daha fazlasını değiştirir ve bunların hepsi gıda ağlarını ve ekosistemler arasındaki ilişkileri etkiler.

iklim değişikliği

Kaynak: pexels.com

Aşırı Sömürü

Doğal dünyanın aşırı sömürüsü birçok şekil alır. Ormanlar kereste, tarım ve çiftçilik için yok edilir, bu da önemli ölçüde biyolojik çeşitlilik kaybına neden olur. Dünyadaki okyanusların neredeyse tamamı, balıkçılık uygulamaları değişmezse önümüzdeki 40 yıl içinde çökmesi beklenen birçok balıkçılıkla tamamen sömürülür veya aşırı sömürülür.

Dünyanın toprakları da hızla tükenmekte ve çölleşme ve tarımsal verimlilik kaybına yol açmaktadır. Bunun önemli bir örneği, monokroppingin (Monokropping, diğer ürünler arasında rotasyon olmadan veya aynı toprak polikültüründe birden fazla ürün yetiştirmeksizin, her yıl aynı arazide tek bir ürün yetiştirmenin tarımsal uygulamasıdır) kullanılabilir tüm besinlerin toprağını tükettiği otlaklarda, bu da onu hem tarım hem de orada yaşayan doğal bitkiler ve türler için kullanılamaz hale getirir.

Herhangi bir biçiminde, aşırı sömürü, ekosistemleri bozulmuş ve yaşamı daha az destekleyecek şekilde bırakır.

Advertisement

İstilacı türler

İstilacı bitki ve hayvan türleri, evlerinde ekolojik nişleri devralarak, yerli türleri avlayarak veya sürerek ve gıda zincirlerini ve diğer bağımlı sistemleri bozarak ekosistemleri bozar. İstilacı türlerin, yeterince doğal avcılarının olmamaları aşırı üremelere neden olur.

Güney Amerika’daki kudzu gibi istilacı bitki türleri, diğer bitkileri zorlayarak ve yerel hayvan popülasyonlarının doğal yaşam alanlarını ve gıda kaynaklarını tahrip ederek çok miktarda araziyi ele geçirebilir.

iklim değişikliği

Kaynak: pixabay.com

İklim değişikliği

Küresel ısınma dünyadaki ekosistemleri tehdit ediyor. İnsan kaynaklı sera gazı emisyonları, atmosfer tarafından artan miktarlarda ısı emilmesine neden olarak küresel ortalama sıcaklıkların yükselmesine neden olur. İklim modelleri, gelecek yüzyıl boyunca sıcaklık artışının olacağını göstermektedir.

Hava ve su ısındıkça, birçok tür daha yüksek sıcaklıklara tahammül edemez. Uygun bir iklime göç edemeyenlerin soyu tükenecek, dünyanın her yerinde ekosistem bütünlüğü bozulacaktır.


Leave A Reply