Yonca Bitkisinin Yararları Nelerdir? Yonca Bitkisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Yonca nedir? Yonca bitkisi nasıl bir bitkidir? Yoncanın faydaları nelerdir? Yonca nelere iyi gelir? Yonca bitkisi hakkında genel bilgiler.

Yonca

Hayvan yemi olarak yetiştirilen önemli bir tarım bitkisidir. Baklagillerdendir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Bileşik çiçekler açar. Çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe, fesrengi, menekşe, nadiren de sarıdır.

Kırlık yerlerde kendiliğinden yetişen 150 kadar çeşidi vardır. Bitkinin yüksekliği 50 santimetreye kadar yaklaşır. Türkiye’de çok eskiden beri yapılan yonca tarımı son yıllar içinde çok gelişmiştir. Yem maddesi olarak kullanıldığı gibi tohumu da dış ülkelere, özellikle Almanya’ya ihraç edilir.

Yonca (Medicago sativa), aynı zamanda Lucerne olarak da adlandırılır, A , D, E, K ve hatta tüm B vitaminleri ailesi dahil olmak üzere birçok temel vitamin ve mineralde doğal olarak yüksektir ; biotin, kalsiyum , folik asit, demir , magnezyum , potasyum ve daha birçoklarının yanı sıra, özellikle kurutulduğunda protein açısından çok yüksektir. “Tüm yiyeceklerin kralı”!

Yonca

Advertisement

Tarih

Yonca herkesin duyduğu bir isimdir, ancak onun hakkında bir bitki olduğu gerçeği dışında çok az kişi bilir. Yonca bitkisi öncelikle Asya’ya özgüdür ve insanlık için bilinen ilk bitkilerden biri olarak kabul edilir. Bezelye familyasının Fabaceae üyesidir ve tüm saman/yem bitkileri arasında en yüksek besin değerine sahip olduğu için hayvanların beslenmesinde sıklıkla kullanılır. Yonca kelimesi Arapça’dan, özellikle de temel besinler açısından çok zengin olduğu için kelimenin tam anlamıyla “tüm yiyeceklerin babası” anlamına gelen al-fac-facah ifadesinden türetilmiştir. Açıkçası, eski atalar yoncayı günlük yaşamları için hayati önem taşıyordu. Sadece kendi tüketimleri için değil, besi hayvanlarını beslemek ve bol miktarda vitamin ve mineral içermesi nedeniyle tarım arazilerini daha iyi gübrelemek için kullanıyorlardı. Asya kökenli olmasına rağmen,

Sağlık yararları

Vitaminler

Peki bu bitkiyi bu kadar sıra dışı yapan ne? Sadece insan vücudu için değil, aynı zamanda tarım ve diğer hayvanlar için de bu kadar güçlü ve faydalı olan nedir? Bir şey doğal olarak türetildiğinde ve Dünya’nın evrimleşmiş bir ürünü olduğunda, onu kullanmanın sağladığı faydalar çok fazladır. Yonca bitkisi, A, D, E, K ve hatta tüm B vitaminleri ailesi dahil olmak üzere birçok temel vitamin açısından doğal olarak yüksektir. Her bir vitaminin kendi içinde çok sayıda sağlık yararı vardır ve bu da onları genel insan sağlığı için çok önemli kılar. Bu kadar farklı vitamin türünün tek bir bitkide bulunması şaşırtıcıdır ve bu bitkiyi tüketmenin cazibesini daha da artırmaktadır.

Yonca

Mineraller

Yonca bitkisi sadece tüm önemli vitaminleri içermekle kalmaz, aynı zamanda biotin, kalsiyum, folik asit, demir, magnezyum, potasyum ve diğerleri gibi son derece önemli minerallerle yüklüdür. Sanki bu kadar harika olmasının başka bir nedeni varmış gibi, yonca bitkisinin proteini de özellikle kurutulduğunda süper yüksektir. Yonca bitkisi, toprağın 60 fit derinine kadar ulaşabilen alışılmadık, kapsamlı bir kök sistemine sahiptir. Bu, bitkinin ortalama bir bitkiden daha fazla vitamin ve mineral emmesini sağlayan şeydir ve ayrıca “Tüm besinlerin kralı” unvanını verir.

Diüretik

Yonca bitkisi, diğer birçok eski şifalı bitki ile birlikte, neredeyse sonsuz sağlık yararları listesine sahiptir. Yoncayı düzenli olarak tüketmenin bağırsaklarda birikmiş toksinlerin temizlenmesine yardımcı olabileceği bulunmuştur. Buna ek olarak, yonca bitkisi idrar söktürücü amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu, özellikle ağır su tutma veya idrar yolu enfeksiyonları gibi şeyler yaşayan insanlar arasında yaygındır. Doğal bir bitkiyi müshil veya idrar söktürücü olarak kullanmak, reçetesiz bir ilaç kullanmaktan çok daha faydalıdır, çünkü durumu daha fazla tahriş edebilecek herhangi bir insan yapımı kimyasal veya bileşik yoktur.

Yonca

Advertisement

kolesterolü düşürür

Yonca bitkisinin, içerdiği tüm pozitif vitamin ve minerallerle bir kez daha doğrudan bağlantılı olan kolesterolü düşürmede doğrudan bir bağlantısı olduğuna inanılmaktadır. Yonca bitkisi, detoksifiye etmede ve kanı daha iyi temizlemede çok iyidir. Sonuç olarak, düzenli yonca tüketimi kan basıncını düşürebilir ve hormonları dengeleyebilir.

Ek yararlar

Yonca bitkisi, ağız kokusuna, ağrıyan veya ağrıyan eklemlere, dengesiz cilt koşullarına karşı yararlı iyileştirici özelliklere sahiptir ve hatta bağışıklık sistemi işlevselliğini artırır. Düzenli olarak tüketildiğinde, yüksek kalsiyum ve magnezyum seviyeleri nedeniyle baş ağrısı veya migren için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlara bir alternatif görevi görür. Herkesin görebileceği gibi, yonca bitkisini rutin olarak tüketmenin sağlık açısından çok sayıda olumlu sonucu vardır.

Yonca

Nasıl alınır

Yoncayı kişinin diyetine sokmak hiç de karmaşık değil. Birçok farklı biçimde alınabilir. Bu bitkiyi sisteme sokmanın popüler bir yolu, günlük olarak demlenmiş çay içmek olacaktır. Ek faydalar ve daha iyi bir tat için, yonca çayını başka bir aromalı çay ile demlemek yararlı bir öneri olacaktır, çünkü bu bitkinin sağlık yararları son derece belirgin olsa da tadı biraz yumuşak olabilir. Bu bitki, bir kişinin günlük mutli vitaminini tüketebileceği gibi, kapsül formunda da alınabilir. Bu, her gün tüm sağlık faydalarını elde etmenin harika bir yoludur. Kurutulmuş Yonca, taze Yonca kadar iyidir, bu nedenle kapsüller onu almanın harika bir yoludur. Yonca ayrıca farklı yiyeceklerle karıştırılabilir. Salatalar, çorbalar, güveçler ya da her neyse’ Kalp arzuları, tatta neredeyse hiçbir değişiklik olmaksızın astronomik olarak daha sağlıklı hale getirilebilir. Yonca bitkisinin tadı çok hafiftir ve bu nedenle birçok farklı şekilde kullanılabilir.

Ekşi Yonca Hakkında Bilgi

Ekşi Yonca; (Lat. Oxalis Corniculata). İkiçenekliler sınıfının Ekşiyoncagiller familyasından bir bitki türüdür. Güney Afrika, Güney Amerika, Meksika ve tropik bölgelerde yetişir. Türkiye’de iki türü vardır. Üç yapraklıdır. Yapraklan çoğunlukla palmat, üç ya da dört parçalıdır. Çiçekleri ters kalp, rozet ve yonca biçiminde olup erdişidir. Köklerden doğrudan çıkan 15-20 cm uzunluğunda çiçek sapları üzerindeki çiçekler beyaz, pembe, sarı, mavi renkli olabilirler. Çiçek ekseni üzerinde düzgün sıralanan taç ve ça-nakyaprağı beş parçalıdır. Meyvesi kapsül biçiminde beş köşelidir. Siyah tohumlarını büyük bir güçlükle uzaklara fırlatabilir.

Yaprakları ve çiçekleri nemli ve kapalı havalarda ve geceleri toprağa doğru kapanırlar. İnfüzyon biçiminde idrar söktürücü ve sıkıntı giderici olarak kullanılır.

Ekşiyoncagiller, (Lat. Oxalidaceae). İkiçenekliler sınıfının Turnagagaları takımından bir familyadır. Güney yarıkürede tropikal bölgelerde ve sıcak nemli yerlerde yetişirler. Çok yıllık, otsu ve ağaççık türü bitkilerdir. Çiçeklere ayrı taçyapraklı, çiçek ekseni düzgün ve erdişidir. Her çiçekte beş çanak, beş taçyaprağı, 10 erkek organ bulunur. Erkek organ sapları tabanda birleşirler. Meyveler üzüm ya da kapsül biçimindedir. Kapsüller köşelidir, tohumlarım büyük bir güçle uzaklara fırlatırlar. Yeryüzünde 7 cins ve 1.000 kadar türü vardır. Türkiye’de 1 cins ve üç türü yetişir.


Leave A Reply