Elin Ağzı Torba Değil ki Büzesin Ne Demektir? Atasözünün Anlamı, Açıklaması

0
Advertisement

Elin Ağzı Torba Değil ki Büzesin ne anlama gelir? Elin Ağzı Torba Değil ki Büzesin atasözü ile anlatılmak istenen nedir, atasözünün anlamı ve örnekli açıklaması

Elin Ağzı Torba Değil ki Büzesin

Arka resim kaynak: pixabay.com

Elin Ağzı Torba Değil ki Büzesin:

ANAFİKİR : Bir dedikodu ortamı doğunca herkes ağzına geleni söyler. Birinin hakkında bir dedikodu çıkmasın; herkes kendi de bir şeyler katarak onu anlatır ve bu kimseleri susturmak mümkün olmaz.

Dedikodu insanların vazgeçmediği bir huydur. Kendilerinden iyiyi, güzeli, zengini, güçlüyü gerekli gereksiz eleştirmekten zevk alır. Bu nedenle biz kendi yaptıklarımızın doğruluğuna inandıktan sonra başkalarının hakkımızda söyleyeceklerine aldırış etmemeliyiz. Bunun yanında elimizden geldiğince başkalarının hakkımızda dedikodu yapmalarına yol açacak durumları da yaratmamalıyız. Yoksa başkalarının küçük bir duruma, önemsiz bir konuya kendilerinden de çokça katarak hakkımızda konuşmalarının önüne geçemeyiz.

Herkesin diline düşecek, dedikodu yaratacak bir duruma düşerseniz, hakkınızda çok şey söylenir; ama bunu engelleyemezsiniz. Önemli olan böyle bir duruma düşmemektir.

Dedikodunun Zararı, Örnekli

İnsanların diğer insanlara en fazla zarar verdiği yollardan biri de dedikodudur. Dedikodu yapmanın eğlencesi ile söylediklerimiz çoğu zaman başkalarına zarar verir hatta kimi zaman iftira boyutlarına kadar ulaşır. Dedikodu geliştikçe ve dilden dile yayıldıkça bire bin katılmaya başlar ki bu durumda olmayan, yalan yanlış şeyler de eklenerek konuşulmaya başlanmış olur. Bu bir çığ gibi ilerler ve altında kalana büyük zarar verir. İşte bu sebepten o ilk dedikoduyu başlatacak malzemenin, dedikodu severlerin eline verilmemesi gerekir. Torbanın ağzını  büzüp içinden bir şeyin çıkmasını yada içine bir şeyin girmesini engelleyebiliriz. İşte bu atasözünde de insanların ağızlarının bir torbaya benzemediğinden o yüzden ağızlarından çıkacakları belirlememizin mümkün olmayacağından bahsedilmektedir. Gerçekten de çoğu insanın maalesef en büyük eğlencesi olan başkaları hakkında konuşmak yani dedikodu kontrol edilemeyecek bir durumdur. Çok masumane başlayan bir haber bile içine eklemeler yapılarak, yorum katılarak tamamen yanlış bir hale gelebilir. Bir örnekle açıklayalım.

Örneğin komşunuzun kızını bir erkekle beraber çarşıda yürürken gördünüz diyelim. Bu erkek de onun halasının oğlu olsun. Bunu söylediğiniz ilk kişi, diğer kişiye kızın sevgilisini olduğu şeklinde iletebilir. O diğer kişi de bir başkasına elle ele yada sarmaş dolaş geziyordu şeklinde eklemeler yapabilir. Bu durumda kıza artuk iftira atılmaya başlanmış olacaktır.

Advertisement

Leave A Reply