Elin Yapısı ve Elin Özellikleri ve Görevleri Hakkında Temel Bilgiler

0
Advertisement

El nedir? İnsan vücudunun önemli uzuvlarından biri olan elin yapısı, özellikleri, görevleri hakkında bilgi.

El El; kolun bilekten parmak uçlarına kadar olan tutma ve kavramaya elverişli bölümüdür. Elbileği (carpus), eltarağı (metacarpus) ve parmak kemikleri (phalanx) olmak üzere 3 ana bölümden oluşan insan iskeletinde toplam 27 kemik vardır. Bunlardan ikişer sıra halinde 8’i el bileğinde bulunur ve ele 360°’lik bir hareket yapabilme olanağını verir, el tarağında 5 tane uzun kemik bir yelpaze görünümünde sıralanmıştır.

El ayasının çatısını oluşturan el tarağı kemiklerinin ucunda parmak kemikleri sıralanır. Başparmakta 2 kemik, öteki parmaklarda 3’er kemik bulunur. Başparmağın iki kemikli olması, öteki parmaklarla karşı karşıya gelmesine ve elin sıkma, kavrama ve tutma hareketini gerçekleştirmesine olanak verir. Elin dış yüzünde, ön koldan uzanan 12 açısı kas kirşi bir bağın içinden geçerek parmaklara ulaşır ve parmaklarda içe doğru bükülmeyi (fleksiyon), bileğin arasındaki 12 kas kirişi ise parmakların dışa doğru açılmasını (ekstensiyon) sağlar. Avucun aşağı ve yukarı hareketi elini kullanabilen canlılar içinde en çok insanda gelişmiştir.

El

Bu hareketler içinde özellikle yukarı doğru avucun döndürme hareketi geliştiği için teknik gelişmeler (vidaların kapanma yönü) buna göre ayarlanmıştır. Parmak köklerinde ve el tarağı arasında bulunan kısa kaslar, parmakların birbirine yaklaşıp uzaklaşmalarını ve el içi eklemlerindeki hareketleri sağlayarak elin son derece karmaşık, değişik ve karışık hareket yapmasına yol açarlar. Genelde el, özelde parmaklar, tıp açısından bazı hastalıkların belirtisi ya da kendisidir (akromegali, pençe eli, çok parmaklılık, yapışık parmaklılık, dolamalar, Parkinson hastalığı, kalp ve akciğer hastalıkları, alkolizm, siroz, Raynoud hastalığı gibi).

Advertisement

Leave A Reply