Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmelidir? Nasıl Beslenmelidir?

0
Advertisement

Emziren anneler neler yemeli ve içmelidir, hangi gıdalardan uzak durmalıdır, nelere dikkat etmelidir? Yaşam tarzı nasıl olmalıdır?

emzirme

Kaynak: pixabay.com

Süt veren memelerin, dolgun sıcak ve damarların şişkin olması sütün hazırlanmasının bir çok hayatiyeti faaliyet neticesinde olduğunu göstermektedir. Buna sütle yavrunun ihtiyacı olan maddelerin yanında sarf edilen enerji eklenecek olursa, emzirme faaliyetinin anne için bir hayli ağır bir mesele olduğu meydana çıkar. Bu bakımdan anneye bu devirde mümkün mertebe az iş vermeli, onun tahammülünü aşmamalıdır. Geceleri sekiz saat uyumaları, gündüzleri ise yemekten sonra iki saat kadar, bir yere uzanıp dinlenmeleri şarttır. Sağlık durumları yerinde ve süt bezleri iyi işleyen kadınların emzirme devreleri içinde çalıştıkları iş yerlerinde ve evlerindeki alışık bulundukları işleri yapmaların da bir mahsur yoktur. Bu çalışmanın sağlık ve süt bakımından da bir mahsuru yoktur. Zayıf ve çok hassas olan kadınların fazla yorgunlukları, sütlerini, çocuğun zararına olarak değiştirir.

Emzikli hanımlar fazla diyet yapmadan çeşitli gıdalar almalıdırlar. Dokunmadığı takdirde, fazla kokulu ve acılı gıdalardan başka hiç bir menedilecek yiyecek yoktur. Bol yeşil salata, sebzeler, meyvalar tavsiye edilen besinlerin başında gelir. Etler yalnızca yenildiği takdirde kabızlık yapabileceği için, bunları sebzelerle beraber yemeği tercih etmelidir.

İnsan sütünün düzeni çok basittir. Şahıs ve alınan gıdalara göre değişen kısmı yağ ve vitaminlerdir. Sütün aldığı yağ miktarı, annenin yediği gıdalara göre az çok değişikliğe uğrar. Fakat bunun pek önemi yoktur. Asıl mesele, bebeğin bütün sütü içmiş olmasıdır. Sütün bol vitaminler ihtiva etmesi, annenin aldığı yiyeceklere bağlıdır. Bu bebek için hayati öneme sahip olduğundan dolayı, anne özellikle vitamini bol yiyeceklere itibar etmeli ve sık sık güneş banyosu yapmalıdır.

Lüzumundan fazla yemek yemek, süt ve besleyici çorbalar içmek, süt miktarına tesir etmez, ancak annenin şişmanlamasına sebebiyet verir. Emziren annelerin su ve sulu maddelere karşı ihtiyaçları artar. Bu sebeple ihtiyaç hissettiği kadar su içmelidir. Emzikli olan hanımlar genellikle şişmanlar. Bu iç bezlerin çalışmasından ve muntazam bir hayat yaşamaktan dolayı olur. Fakat zayıfladıkları takdirde, derhal bir doktora danışmak gerekir. Bunun sebebini aramak lazımdır. İlaçları da ancak doktorun tavsiyesi ile almak gereklidir. Çünkü bu ilaçlar zaman zaman anneden bebeğe de geçer. Bazen de aksi etkiler, görülür.

DOĞUM VE SÜT SALGILANMASI

İnsanda oluşan bebeğin başı aşağıya dönüktür. Dölyatağı (uterus) kaslarının kasılıp gevşemesi ile doğum başlar. Bu kas hareketleri, bebeğin vajinaya doğru inmesini sağlar. Bu sırada, bebeği çevreleyen su kesesi (amniyon) parçalanır ve suyu akar. Bu, doğumun başladığının kesin kanıtıdır. Sıklaşan kasılmalarla bebek dışarı çıkar. Anne ile bebek arasındaki göbek bağı kesilir. Doğum sırasında anaya sanci veren kasların kasılması, plasentanın atılmasına değin sürer.

Advertisement

Gebelik sırasında süt bezleri gelişir. Doğum ile birlikte, bu bezlerin süt salgılaması başlar. Süt bezlerinin gelişimini, östrogen ve progesteron hormonları sağlar.

Süt salgılanmasını ise, hipofizin çıkardığı prolaktin hormonu sağlar. Gebelik dışında ve doğum öncesinde; östrogen ve progesteron, hypothalamusu uyararak hipofizin prolaktin salgılamasını çok azaltır. Doğumla birlikte, östrogen ve progesteron salgılayan plasenta ve corpusluteum parçalandığından hipofiz uyarılmaz ve kana bol miktarda prolaktin verilince süt salgılanması da başlar. Eğer doğan bebek, annesinin memesini emmezse süt kesilir.

Gebelik süresi, memelilerde değişiktir, örneğin; farede 21, tavşanda 32, kedi ve köpekte 60, atta 350, balinada 360, insanda 280 gündür.


Leave A Reply