Endometrial Ablasyon Nedir? Kimlere ve Nasıl Yapılır? Riskleri Nelerdir?

0
Advertisement

Endometrial Ablasyon nedir? Hangi durumlarda ve kimlere Endometrial Ablasyon yapılır? Endometrial Ablasyon nasıl yapılır, riskleri nelerdir?

Endometrial Ablasyon

Endometriyal ablasyon kimlere yapılır?

Endometriyal ablasyon, uterus astarını (endometriyum) yok etmek için tasarlanmış bir prosedürdür.

Adet dönemleriniz aşırı derecede ağırsa ve ilaçla kontrol edilemiyorsa doktorunuz bu prosedürü önerebilir. Mayo Clinic’e göre, tampon veya hijyenik pediniz 2 saat içinde rutin olarak ıslanırsa, sağlık hizmeti sağlayıcıları adet akışının çok ağır olduğunu düşünür.

Endometrial Ablasyon

Ayrıca, aşağıdaki durumlarda da önerebilirler:

  • Mayo Clinic’e göre 8 gün veya daha uzun süren ağır adet kanaması
  • dönemler arasında kanama
  • adet dönemi sonucu anemi

Endometriyal ablasyon kalıcı bir prosedürdür. Uterus astarınız daha sonra tekrar büyümeyecektir. Bu prosedür birçok kadın için yararlıdır, ancak herkes için önerilmez. Bunun sizin için en iyi seçenek olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

Advertisement

Nasıl hazırlanır?

Programlamadan önce, sağlık uzmanınız, sahip olduğunuz alerjiler de dahil olmak üzere ilaç geçmişinizi isteyecektir. Siz ve sağlık uzmanınız prosedürü sürdürmeye karar verirseniz, prosedürün tüm yönlerini önceden sizinle tartışırlar. Bu, yapmanız ve yapmamanız gerekenleri içerir.

Standart ön prosedür protokolleri şunları içerir:

  • hamilelik testi yapmak
  • RİA’nızın çıkarılması, eğer varsa
  • endometriyal kanser için test

Prosedürü daha etkili hale getirmek için uterus astarınızın önceden inceltilmesi gerekebilir. Bu ilaçla veya dilatasyon ve küretaj (D ve C) prosedürüyle yapılabilir.

Tüm endometrial ablasyon prosedürleri anestezi gerektirmez. Genel anestezi gerekiyorsa, Johns Hopkins Medicine’e göre işlemden 8 saat önce yemeyi ve içmeyi bırakmanız istenecektir.

Elektrokardiyogram gibi ek testler yapılabilir.

Üreme seçeneklerinizi önceden anlayın

Endometriyal ablasyonda üreme organlarınız sağlam kalmasına rağmen, gebe kalma ve sonrasında başarılı hamilelik olası değildir. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, bu prosedürü yaptırmayı ertelemeyi seçmelisiniz. Prosedüre başlamadan önce üreme seçeneklerinizi bir doktor ile tartışmalısınız.

Advertisement

Sağlık uzmanınız yumurta kalitesini ve miktarını bir anti-Müllerian hormonu (AMH) veya folikül uyarıcı hormon (FSH) kan testi ile test edebilir. Yumurtalarınız iyi kalitede ise, işlemden önce yumurtalarınızı veya döllenmiş embriyolarınızı dondurmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için bir taşıyıcı anne gerekecektir. Bu da Türkiye’de yasal olmadığından bir seçenek sayılmaz. İşlemi çocuk sahibi olana kadar ertelemeyi seçebilirsiniz. Evlat edinme de bir başka seçenektir.

Bu seçeneklerin yanı sıra prosedüre duyulan ihtiyaç da ağır basabilir. Sağlık uzmanınızla duygularınız hakkında konuşmak faydalı olabilir. İşlemenize ve size destek sağlamasına yardımcı olması için bir danışman veya terapist önerebilirler.

Prosedür nasıl yapılır?

Endometriyal ablasyonda, sağlık uzmanınız önce serviksinizden ve uterusa ince bir alet yerleştirir. Bu, serviksinizi genişletir ve prosedürü gerçekleştirmelerine izin verir.

Bu, birkaç yoldan biriyle yapılabilir. Sağlık uzmanınızın eğitimi ve tercihleri, aşağıdaki prosedürlerden hangisini kullanacaklarını yönlendirecektir:

Dondurma (kriyoablasyon): Uterus dokusuna aşırı soğuk uygulamak için ince bir prob kullanılır. Doktorunuz probu yönlendirmelerine yardımcı olmak için karnınıza bir ultrason monitörü yerleştirir. Rahiminizin boyutu ve şekli, bu prosedürün ne kadar süreceğini belirler.

Isıtmalı balon: Uterusunuza bir balon sokulur, şişirilir ve sıcak sıvı ile doldurulur. Isı uterus kaplamasını yok eder. Bu prosedür tipik olarak 2 ila 12 dakika sürer.

Endometrial Ablasyon

Isıtmalı serbest akışlı sıvı: Isıtmalı tuzlu sıvının uterus boyunca yaklaşık 10 dakika boyunca serbestçe akmasına izin verilir ve uterus dokusunu tahrip eder. Bu prosedür düzensiz şekilli uterus boşlukları olan kadınlarda kullanılır.

Radyofrekans: Utarüse örgü uca sahip esnek bir cihaz yerleştirilir. Rahim dokusunu 1-2 dakika içinde ortadan kaldırmak için radyofrekans enerjisi yayar.

Mikrodalga: Uterus astarınızı yok etmek için takılı bir prob ve mikrodalga enerjisi kullanılır. Bu prosedürün tamamlanması 3 ila 5 dakika sürer.

Elektrocerrahi: Bu prosedür genel anestezi gerektirir. Rahim dokusunu görmek ve çıkarmak için rezektoskop ve ısıtmalı bir alet adı verilen teleskopik bir cihaz kullanılır.

Advertisement

İşlemden sonra ne beklenir?

Sahip olduğunuz prosedür türü kısmen prosedür sonrası bakımınızı ve iyileşme sürenizi belirleyecektir. Genel anesteziye ihtiyacınız varsa, sağlık uzmanınız ameliyattan birkaç saat sonra hastanede kalmanızı sağlayacaktır.

Ne tür bir prosedürünüz olursa olsun, daha sonra sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacaktır.

Prosedür tamamlandıktan sonra kullanmak için beraberinizde hijyenik ped de getirmelisiniz. Krampları veya mide bulantısını tedavi etmek için sağlık uzmanınızla konuşun.

İşlemden sonra aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:

  • yaklaşık bir gün boyunca artan idrara çıkma
  • birkaç gün boyunca adet tipi kramp
  • birkaç hafta boyunca sulu, kanlı vajinal akıntı
  • mide bulantısı

Aşağıdakileri deneyimlerseniz acil tıbbi yardım almalısınız:

  • kötü kokulu akıntı
  • ateş
  • titreme
  • idrara çıkma sorunu
  • ağır kanama
  • aşırı karın krampları

Riskler ve komplikasyonlar

Kadınlara endometriyal ablasyon yaptıktan sonra doğum kontrolünü kullanmaya devam etmeleri önerilir. Hamilelik meydana gelirse, düşükle sonuçlanma olasılığı daha yüksektir.

Normalde, endometrial astar gebeliğe yanıt olarak kalınlaşır. Kalın bir endometriyal astar olmadan, bir embriyo başarılı bir şekilde implante edilemez ve büyüyemez.

Mayo Clinic’e göre, doğurganlığınız için gerçek risk dışında, bu prosedürden kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir.

Bu nadir riskler şunları içerebilir:

  • rahim duvarınızın veya bağırsaklarınızın delinmesi
  • ameliyat sonrası enfeksiyon veya kanama
  • işlem sırasında kullanılan sıcak veya soğuk uygulamalardan vajina, vulva veya bağırsaklarınıza hasar
  • işlem sırasında kullanılan sıvının kan dolaşımınıza emilmesi

Genel Görünüm

İyileşme birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Bu süre zarfında, kendinize özen gösterin. Egzersiz ve cinsel ilişkinin yanı sıra günlük aktivitelere ne zaman devam edebileceğinizi sağlık uzmanınızla konuşun.

Doğum kontrolü hamileliği ve potansiyel komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bir çocuğu tam dönem tasarlayabilme ve taşıyabilme ihtimaliniz düşük olsa da, yine de hamilelik olabilir.

Advertisement

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşmasını önlemek için cinsel ilişkinin prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle uygulanması da önemlidir.


Leave A Reply