Endometriozis Nedir? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavi Seçenekleri

0
Advertisement

Endometriozis nedir, neden olur? Endometriozis belirtileri ve nedenleri nelerdir? Endometriozis hamile kalmayı önler mi, teşhis ve tedavisi.

Endometriozis

Endometriozis, uterusunuzun astarını oluşturan dokuya benzer dokunun uterus boşluğunuzun dışında büyüdüğü bir hastalıktır. Rahiminizin astarına endometrium denir.

Endometriozis

Endometriozis, yumurtalıklarınız, bağırsaklarınız ve pelvisinizi kaplayan dokularda endometriyal doku büyüdüğünde ortaya çıkar. Endometriyal dokunun pelvik bölgenizin ötesine yayılması olağandışıdır, ancak imkansız değildir. Rahim dışında büyüyen endometriyal doku, endometriyal implant olarak bilinir.

Menstrüel siklusunuzdaki hormonal değişiklikler, yanlış yerleştirilmiş endometriyal dokuyu etkiler ve bölgenin iltihaplı ve ağrılı olmasına neden olur. Bu, dokunun büyüyeceği, kalınlaşacağı ve parçalanacağı anlamına gelir. Zamanla, parçalanan dokunun gidecek hiçbir yeri yoktur ve pelvisinize sıkışmaz.

Pelvisinizde sıkışan bu doku aşağıdakilere neden olabilir:

Advertisement
  • tahriş
  • skar oluşumu
  • dokunun pelvik organlarınızı birbirine bağladığı adezyonlar
  • dönemlerinde şiddetli ağrı
  • doğurganlık sorunları

Endometriozis, kadınların yüzde 10’unu etkileyen yaygın bir jinekolojik durumdur. Bu rahatsızlığınız varsa yalnız değilsiniz.

Endometriozis belirtileri

Endometriozis belirtileri değişir. Bazı kadınlar hafif semptomlar yaşar, ancak diğerleri orta ila şiddetli semptomlara sahip olabilir. Ağrınızın şiddeti, durumun derecesini veya aşamasını göstermez. Hastalığın hafif bir formuna sahip olabilirsiniz, ancak acı veren bir ağrı yaşayabilirsiniz.

Pelvik ağrı endometriozisin en yaygın semptomudur. Aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:

  • acılı adet dönemleri
  • adet öncesi ve sırasında alt karın bölgesinde ağrı
  • menstrüasyon etrafında bir veya iki hafta kramplar
  • ağır adet kanaması veya dönemler arasında kanama
  • kısırlık
  • cinsel ilişki sonrasında ağrı
  • bağırsak hareketlerinde rahatsızlık
  • adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilecek bel ağrısı

Ayrıca hiçbir belirtiniz olmayabilir. Jinekoloğunuzdaki değişiklikleri izlemenizi sağlayacak düzenli jinekolojik muayeneler yapmanız önemlidir. İki veya daha fazla belirtiniz varsa bu özellikle önemlidir.

Endometriozis tedavisi

Endometriozis tedavi edilmezse hayatınızı bozabilir. Endometriozisin tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetilebilir.

Semptomlarınızı azaltmaya ve olası komplikasyonları yönetmeye yardımcı olmak için tıbbi ve cerrahi seçenekler mevcuttur. Doktorunuz önce konservatif tedavileri deneyebilir. Durumunuz düzelmezse ameliyat önerebilirler.

Advertisement

Herkes bu tedavi seçeneklerine farklı tepki gösterir. Doktorunuz sizin için en uygun olanı bulmanıza yardımcı olacaktır.

Hastalığın erken evresinde tanı ve tedavi seçenekleri bulmak sinir bozucu olabilir. Doğurganlık sorunları, ağrı ve rahatlama korkusu nedeniyle, bu hastalığın zihinsel olarak ele alınması zor olabilir. Bir destek grubu bulmayı veya kendinizi bu durum hakkında daha fazla eğitmeyi düşünün. Tedavi seçenekleri şunları içerir:

Ağrı kesici ilaçlar

İbuprofen gibi tezgah üstü ağrı kesici ilaçları deneyebilirsiniz, ancak bunlar her durumda etkili değildir.

Hormon tedavisi

Tamamlayıcı hormonlar almak bazen ağrıyı hafifletebilir ve endometriozisin ilerlemesini durdurabilir. Hormon tedavisi vücudunuzun endometriozis olduğunda ortaya çıkan doku büyümesini destekleyen aylık hormonal değişiklikleri düzenlemesine yardımcı olur.

Hormonal kontraseptifler

Hormonal kontraseptifler, endometriyal dokunun aylık büyümesini ve birikmesini önleyerek doğurganlığı azaltır. Doğum kontrol hapları, daha az şiddetli endometrioziste ağrıyı azaltabilir veya hatta ortadan kaldırabilir.

Medroksiprogesteron (Depo-Provera) enjeksiyonu menstrüasyonu durdurmada da etkilidir. Endometriyal implantların büyümesini durdurur. Ağrı ve diğer semptomları hafifletir. Bununla birlikte, bu, ilk tercihiniz olmayabilir, çünkü kemik üretiminin azalması, kilo alımı ve bazı durumlarda artan depresyona sebep olabilir.

Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri ve antagonistleri

Kadınlar, yumurtalıkları uyaran östrojen üretimini engellemek için gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri ve antagonistleri alırlar. Östrojen, esas olarak kadın cinsel özelliklerinin geliştirilmesinden sorumlu olan hormondur. Östrojen üretimini engellemek menstruasyonu önler ve yapay bir menopoz yaratır.

GnRH tedavisinin vajinal kuruluk ve sıcak basması gibi yan etkileri vardır. Aynı anda küçük dozlarda östrojen ve progesteron almak, bu semptomları sınırlamaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

Danazol

Danazol, adet kanamasını durdurmak ve semptomları azaltmak için kullanılan başka bir ilaçtır. Danazol alırken hastalık ilerlemeye devam edebilir. Danazol, akne ve hirsutizm dahil olmak üzere yan etkilere sahip olabilir. Hirsutizm yüzünüzde ve vücudunuzda anormal tüy oluşumudur.

Semptomları iyileştirebilecek ve hastalık ilerlemesini yavaşlatabilecek diğer ilaçlar araştırılmaktadır.

Konservatif cerrahi

Konservatif cerrahi, hamile kalmak isteyen veya şiddetli ağrı yaşayan ve hormonal tedavilerin çalışmadığı kadınlar içindir. Konservatif cerrahinin amacı, üreme organlarına zarar vermeden endometriyal büyümeleri çıkarmak veya yok etmektir.

Advertisement

Minimal invaziv bir cerrahi olan laparoskopi, endometriyozu hem görselleştirmek hem de teşhis etmek için kullanılır. Endometriyal dokuyu çıkarmak için de kullanılır. Bir cerrah büyümeyi cerrahi olarak çıkarmak veya yakmak için karında küçük insizyonlar yapar. Lazerler bu günlerde bu “yersiz” dokuyu yok etmenin bir yolu olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Son çare cerrahisi (histerektomi)

Durumunuz diğer tedavilerle düzelmezse, nadiren doktorunuz son çare olarak total histerektomi önerebilir.

Total histerektomi sırasında cerrah uterusu ve serviksi çıkarır. Ayrıca yumurtalıkları da çıkarırlar çünkü bu organlar östrojen yapar ve östrojen endometriyal dokunun büyümesine neden olur. Ek olarak, cerrah görünür implant lezyonlarını çıkarır.

Histerektomi genellikle endometriozis için bir tedavi olarak kabul edilmez. Histerektomiden sonra hamile kalamazsınız. Bir aile kurmayı düşünüyorsanız ameliyat olmayı kabul etmeden önce ikinci bir görüş alın.

Endometriozis

Endometriozise ne sebep olur?

Düzenli bir adet döngüsü sırasında, vücudunuz rahminizin astarını atar. Bu, adet kanının rahimdeki rahim ağzındaki küçük açıklıktan ve vajinanızdan dışarı akmasına izin verir.

Endometriozisin kesin nedeni bilinmemektedir ve hiçbir teori bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, nedenle ilgili birkaç teori vardır.

En eski teorilerden biri, endometriozisin retrograd menstrüasyon adı verilen bir süreç nedeniyle ortaya çıkmasıdır. Bu, adet kanı vücudunuzu vajinadan bırakmak yerine fallop tüplerinizden pelvik boşluğunuza geri aktığında olur.

Başka bir teori, hormonların uterus dışındaki hücreleri, endometriyal hücreler olarak bilinen uterusun iç kısmını kaplayan hücrelere benzer hücrelere dönüştürmesidir.

Diğerleri, karnınızın küçük alanları endometriyal dokuya dönüşürse durumun ortaya çıkabileceğine inanır. Karnınızdaki hücreler, şekli değiştirebilen ve endometriyal hücreler gibi davranabilen embriyonik hücrelerden büyüdüğü için olabilir. Bunun neden oluştuğu bilinmiyor. Bu yer değiştirmiş endometriyal hücreler pelvik duvarlarınızda ve pelvik organlarınızın mesane, yumurtalıklar ve rektum gibi yüzeylerinde olabilir. Döngünüzün hormonlarına yanıt olarak adet döngünüz boyunca büyümeye, kalınlaşmaya ve kanamaya devam ederler.

Adet kanının, bir sezaryen doğumundan sonra (genellikle C-bölümü de denir) cerrahi bir skar yoluyla pelvik boşluğa sızması da mümkündür.

Advertisement

Başka bir teori, endometriyal hücrelerin lenfatik sistem yoluyla uterustan taşınmasıdır. Yine başka bir teori, hatalı endometriyal hücreleri yok etmeyen hatalı bir bağışıklık sisteminden kaynaklanabileceğini iddia ediyor.

Bazıları endometriozisin fetal dönemde ergenlik hormonlarına cevap vermeye başlayan yanlış yerleştirilmiş hücre dokusu ile başlayabileceğine inanmaktadır. Buna genellikle Mullerian teorisi denir. Endometriozisin gelişimi genetik veya hatta çevresel toksinlerle de bağlantılı olabilir.

Endometriozis aşamaları

Endometriozisin dört aşaması veya tipi vardır. Aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:

  • en az
  • hafif
  • orta
  • şiddetli

Bozukluğun evresini farklı faktörler belirler. Bu faktörler, endometriyal implantların yerini, sayısını, boyutunu ve derinliğini içerebilir.

Aşama 1: Minimal

Minimal endometrioziste yumurtalıklarınızda küçük lezyonlar veya yaralar ve sığ endometriyal implantlar vardır. Pelvik boşluğunuz içinde veya çevresinde iltihaplanma olabilir.

Aşama 2: Hafif

Hafif endometriozis, bir yumurtalık ve pelvik astar üzerine hafif lezyonlar ve sığ implantları içerir.

Aşama 3: Orta

Orta endometriozis, yumurtalık ve pelvik astarınıza derin implantlar içerir. Daha fazla lezyon da olabilir.

Aşama 4: Şiddetli

Endometriozisin en şiddetli aşaması pelvik astarınıza ve yumurtalıklarınıza derin implantlar içerir. Fallop tüplerinizde ve bağırsaklarınızda da lezyonlar olabilir.

Teşhis

Endometriozis semptomları, yumurtalık kistleri ve pelvik inflamatuar hastalık gibi diğer durumların semptomlarına benzer olabilir. Ağrınızı tedavi etmek doğru bir teşhis gerektirir.

Doktorunuz aşağıdaki testlerden birini veya daha fazlasını gerçekleştirecektir:

Ayrıntılı geçmiş

Doktorunuz belirtilerinizi ve kişisel veya aile endometriozis öykünüzü not edecektir. Uzun süreli bir bozukluğun başka belirtileri olup olmadığını belirlemek için genel bir sağlık değerlendirmesi de yapılabilir.

Advertisement
Fizik muayene

Pelvik muayene sırasında doktorunuz rahmin arkasındaki kistler veya yara izleri için karnınızı manuel olarak hissedecektir.

Ultrason

Doktorunuz transvajinal ultrason veya abdominal ultrason kullanabilir. Transvajinal bir ultrasonda vajinaya bir dönüştürücü yerleştirilir.

Her iki ultrason tipi de üreme organlarınızın görüntülerini sağlar. Doktorunuzun endometriozis ile ilişkili kistleri tanımlamasına yardımcı olabilirler, ancak hastalığı ortadan kaldırmada etkili değildirler.

Laparoskopi

Endometrioziyi tanımlamak için tek kesin yöntem doğrudan görüntülemektir. Bu, laparoskopi olarak bilinen küçük bir cerrahi prosedürle yapılır. Tanı konulduktan sonra, doku aynı prosedürde çıkarılabilir.

Endometriozis komplikasyonları

Doğurganlık ile ilgili sorunlara sebep olması endometriozisin ciddi bir komplikasyonudur. Daha hafif formları olan kadınlar, bir bebeği taşıyabilir. Mayo Clinic’e göre, endometriozisli kadınların yaklaşık yüzde 30-40’ı hamile kalmakta zorlanıyor.

İlaçlar doğurganlığı artırmaz. Bazı kadınlar cerrahi olarak endometriyal doku çıkarıldıktan sonra gebe kalmayı başarırlar. Bu sizin durumunuzda işe yaramazsa, bebek sahibi olma şansınızı artırmak için doğurganlık tedavilerini veya in vitro fertilizasyonu düşünebilirsiniz.

Endometriozis teşhisi konduysa ve çocuk istiyorsanız, daha sonra değil, daha erken çocuk sahibi olmayı düşünebilirsiniz. Semptomlarınız zamanla kötüleşebilir, bu da gebe kalmayı zorlaştırabilir. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında doktorunuz tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Seçeneklerinizi anlamak için doktorunuzla konuşun.

Doğurganlık bir endişe olmasa bile, kronik ağrıyı yönetmek zor olabilir. Depresyon, kaygı ve diğer zihinsel sorunlar nadir değildir. Bu yan etkilerle başa çıkmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Bir destek grubuna katılmak da yardımcı olabilir.

Risk faktörleri

Johns Hopkins Medicine’e göre, 25-40 yaşları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde doğmakta olan kadınların yaklaşık yüzde 2 ila 10’unda endometriozis var. Genellikle adet döngüsünün başlamasından yıllar sonra gelişir. Bu durum ağrılı olabilir, ancak risk faktörlerini anlamak, bu duruma duyarlı olup olmadığınızı ve doktorunuzla ne zaman konuşmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Yaş

Her yaştan kadınlar endometriozis riski altındadır. Genellikle 25 ila 40 yaş arasındaki kadınları etkiler, ancak belirtiler ergenlikte başlayabilir.

Aile öyküsü

Endometriozisi olan bir aile üyeniz varsa doktorunuzla konuşun. Hastalığı geliştirme riski daha yüksek olabilir.

Advertisement
Hamilelik geçmişi

Hamilelik endometriozis semptomlarını geçici olarak azaltabilir. Çocuğu olmayan kadınlar, bozukluğu geliştirme riski daha fazladır. Bununla birlikte, endometriozis çocuk sahibi olan kadınlarda hala görülebilir. Bu, hormonların durumun gelişimini ve ilerlemesini etkilediği anlayışını destekler.

Adet tarihi

Adet döneminizle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuzla konuşun. Bu sorunlar daha kısa döngüler, daha ağır ve daha uzun süreler veya genç yaşta başlayan adet kanamasını içerebilir. Bu faktörler sizi daha yüksek riske sokabilir.

Endometriozis prognozu (görünüm)

Endometriozis tedavisi olmayan kronik bir durumdur. Buna neyin sebep olduğunu henüz anlamıyoruz.

Ancak bu, durumun günlük yaşamınızı etkilemesi gerektiği anlamına gelmez. İlaçlar, hormon tedavisi ve cerrahi gibi ağrı ve doğurganlık sorunlarını yönetmek için etkili tedaviler mevcuttur. Endometriozis semptomları genellikle menopozdan sonra düzelir.


Leave A Reply