Endonezya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

1
Advertisement

Ülkeler Rehberi Endonezya – Endonezya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

endonezya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

ENDONEZYA;

  • Yüzölçümü: 1.919.443 km2.
  • Başkenti: Cakarta.
  • Dil: Bahasa Endonezcesi (resmi), İngilizce, yerel diller (Cava, Sunda, Madura, Malay, Bugi vb).
  • Din: Müslüman (% 87), Hristiyan % 9.7 (% 44’ü Protestan, % 20’si Katolik vb), Hindu (% 1.9), Budist ve Konfüçyüsçü (% 0.4), doğal dinler (% 1)
  • Para birimi: 1 rupiah = 100 sen.
  • Başlıca kentleri: Surabaya, Bandung, Medan, Semarang, Palembang, Malang, Sarukarta, Ujung Padang, Banjarmasin, Cokcakarta, Pontianak.

Güneydoğu Asya’da devlet. Güneydoğu Asya’nın en büyük devleti olan Endonezya; batıdan Hint Okyanusu; kuzeyden Andaman Denizi, Mulakka Boğazı, Güney Çin Denizi Borneo Adası’nın Malaysiya bölümü, Selebes Denizi, Büyük Okyanus; doğudan Pa-pua Yeni Gine; güneyden Arafura Denizi, Timor Denizi ve Hint Okyanusu ile çevrilidir. Malakka Yarımadası’nın ucundan doğu yönünde Filipinler ve Avustralya’ya doğru 5.500 km’lik bir yarımay çizen ülke, 6° kuzey-11° güney enlemleriyle 95°-151° doğu boylamları arasında yer alır. 13.000’i aşkın adayı (başlıcaları) Sumatra, Cava, Ma-dura, Boli, Lombok, Sumbava, Flores, Suba, Timor (Portekiz ile paylaşılmıştır), Borneo (Kalimantan bölümü) Selebes, Moluk Adaları, Seram Adaları ve Gine Adası’nın batı bölümü (İrian Barat) kapsayan bir takımadalar ülkesi olan Endonezya’nın en büyük uzaklığı kuzey-güney doğrultusunda 2.000 km, doğu-batı doğrultusunda 4.800 km’dir.

Yüzey Şekilleri;

Endonezya Takımadalarından Sumatra, Cava, Borneo, Selebes, Büyük Sunda Adaları; Bali açıklarında uzananlar Küçük Sunda Adaları adayla anılır. Moluk Adaları ise ayrı bir grup oluşturur. Kıtasal kara kütlelerinin uzantısı olan Endonezya, derin denizaltı çukurlarıyla çevrilidir: Kuzeyde Selebes Denizi (8.547 m); doğuda Banda Denizi (7.360 m); güneyde Cava Çukuru (7.540 m). Takımadaların batısındaki Sunda Sahanlığı ise Avustralya Kalkanı’nın uzantısıdır. Yerkabuğunun kararsız bir kesiminde yer alan takımadalarda sık sık depremler görülür.Sumatra, Cava, Küçük Sunda Adaları’nda, bazıları günümüzde de aktif 300 doruktan oluşan bir yanardağ zinciri uzanır. 1883’te, Sunda Boğazı’nda oluşan dünyanın en büyük püskürmelerinden biri Krakatau Adası’nın büyük bölümünü yok etmişti. Adaların çoğunda dağlık kesimler, kayalık bölgelerin üzerindeki lığlı ovalar, lığ birikintileriyle örtülü alçak kıyı ovaları başlıca yüzey şekillerini oluşturur. Adaların en geniş dağlık sistemi, Sumatra’nın kuzeyinden, Cava’nın güneyine ve oradan da Küçük Sunda Adaları’na uzanır. Ülkenin en yüksek noktası, İrian Barat’taki Puncak Caya’ dır (5.030 m).

endonezya

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Tropikal iklimin etkisi altındaki Endonezya, dünyanın en sıcak ve nemli ülkelerinden biridir. Dağlar ve deniz, iklimi önemli ölçüde etkileyen öğelerdir. Nem oranı yüksek düzlük bölgelerde sıcaklık ortalaması 20-30° C, yağış ortalaması 1.020 mm’dir. Daha serin olan dağlarda yıllık yağış ortalaması zaman zaman 6.000 mm’yi aşar. Altı ayda bir Asya ve Avustralya üzerinde oluşan yüksek ve alçak basınç alanları sonucu ortaya çıkan muson rüzgârlarının etki alanı içindeki takımadalarda ortalama sıcaklık 24°-26° C, yağış ortalaması 2,000-3.000 mm’ dir. Cava, Sumatra, Borneo yıl boyunca yağış alır. Bazı bölgeler ise, muson rüzgârlarının esiş yönüne göre birkaç aylık kuraklık dönemlerine girerler. En yoğun yağışlar, ekim-nisan dönemi; en kurak mevsimi ise, haziran-eylül arasında görülür.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Endonezya’da yerel özelliklere göre farklılık gösteren zengin bir bitki örtüsü vardır. Ülkenin 2/3’ünü kaplayan ormanlardan tik, abanoz, sandal, kâfuru ağaçlarının değerli kerestelerinden yararlanılır. 600 m’nin altındaki yüksekliklerde yoğun olan yağmur ormanlarında ağaçların çoğu geniş yapraklıdır. Kauçuk, hindistancevizi, kopak ağaçları ülkede sık rastlanan türlerdir. Ormanaltı bitki örtüsü, ağaçsı eğreltiotları, sarmaşıklar ve bambulardan oluşur. Kınakına kabuğu, hinthurması, baharat bitkileri gibi ekonomik değeri olan ürünlerin elde edildiği ormanlar, yerlerini doğuya doğru Cava’ nın ötesinde giderek kuraklaşart savanlara bırakır. Savanların yanı sıra, görülen otlardan alang-alang, ülkenin özgün bitkilerinderdir. Alçak bölgelerle kıyılar mangrovlar, bataklık bitkileri ve çam ağaçlarıyla örtülüdür. Takımadalar maymun, geyik, tilki, sincap, fare yabandomuzu, ağaç soreksi, böcek ve sürüngen türleri açısından çok zengindir.

endonezya

Kaynak: pixabay.com

Borneo’da, iki boynuzlu gergedan, fil, orangutan, ayı; Sumatra’ da tek ve çit boynuzlu gergedan, fil, benekli leopar, kaplan gibi iri ve yırtıcı memeliler yaşar. Cava’da, Borneo ve Sumatra’da yaşayan doğal hayvanların bazılarına rastlanır. İrian Barat’ta, Avustralya’ya özgü hayvanlar çokluktadır (ağaç kangurusu ve cennetkuşla-rı, vb). Çok sayıda kuş türünün bulunduğu ülkede, yalnızca Borneo’da 500′ ün üzerinde tür saptanmıştır. Evcilleş-tirilmiş hayvanlardan manda, tarımda büyük yarar sağlar. Ağaç kesimi, madencilik, petrol arama çalışmaları, avcılık, tarımsal etkinlikler doğal çevreyi tehlikeye soktuğundan koruyucu önlemler alınmaktadır. 1997’nin son aylarında Borneo’nun Kalimantan bölgesinde çıkan büyük bir yangın, iki aya yakın bir zaman sürdü ve ormanlarda büyük yıkıma, yanı sıra büyük çapta hava kirliliğine yol açtı.

Advertisement

Ekonomi;

Tarım: Temel tarımsal ürün, halkın temel besin maddesi olan pirinçtir. Yılda, verime göre 35-40 milyon ton milyon ton arasında üretim (dünya üretiminin yaklaşık 1/10’u) gerçekleştirilmesine karşın, bu değer iç tüketimin % 90’mı karşılar, 3-4 milyon tonluk açık, dışalım yoluyla karşılanır. Endonezya, Malaysiya’nın ardından dünyanın ikinci ham kauçuk üreticisidir. Öteki önemli ürünler; manyok, mısır, tatlı patates, hindistancevizi ve kopra, şekerkamışı, soya fasulyesi, palmiye yağı, kahve.

Hayvancılık: Hayvan varlığında ilk sırayı keçi alır. Bunu sırasıyla sığır, at izler. Kümes hayvancılığı da yaygındır. Yıllık balık üretimi ise 600 bin tonu iç sularda olmak üzere 2.5 milyon tondur. Balık avı hem Hint, hem de Büyük Okyanus’ta yapılır. Karides, taze ve dondurulmuş balık dışsatımı önemlidir. Topraklarının 2/3’ü ormanlarla kaplı olan ülkede, yıllık kereste üretimi 14 milyon m3, dışsatımı 6.9 milyon m3’tür.

Doğal Kaynaklar: Büyük bölümü Japonya’ya satılan önemli bir petrol ve-doğal gaz üretimi yapılır.Kömür, boksit, demir filizi, konsantre bakır, nikel, kalay, gümüş, altın öteki önemli doğal kaynaklardır.


1 Yorum

Leave A Reply