Enerji Veren Müthiş Bir Aminoasit, Taurin Nedir? Ne Değildir?

0
Advertisement

Taurin nedir? Enerji içeceklerinde yer alan enerji veren bir aminoasit olan taurin nedir ne değildir? Faydaları nelerdir? Zararları var mıdır?

Taurin

Vücutta doğal olarak bulunan ve üretilebilen taurin, esasen sülfürün bir türevi olarak adlandırılabilen bir aminoasittir. İngilizce kökenli olup asıl adlandırılışı “taurine” olan bu aminoasit, günümüzde yaygın olarak ve ağırlıkla enerji içeceklerinin içeriğinde kullanılmaktadır. Bu aminoasidin asıl görevi, vücudun içerisinde bulunduğu nörolojik olarak gelişme noktasına katkı sağlamaktır. Ayrıca taurin, insan metabolizmasında kanımızın içeriğinde yer alan suyun ve tuzun içerik olarak kanda bir denge yapısı oluşturmasına ve normal miktarlarda barınabilmesine yardımcı olmaktadır.

Vücudumuza besin olarak aldığımız tüm balık çeşitlerinde ve tüm kırmızı et çeşitlerinde taurin maddesi bulunmaktadır. Anne sütünde dahi bulunan taurin içeriği, emzirme sayesinde anneden bebeğine de geçerek bebeğin metabolizmasının ihtiyaç duyduğu taurinin karşılanmasını sağlar. Bu noktaya geldiğimizde, vücudumuzdaki normal seviyelerden fazlasını kullandığımız taurin aminoasidinin bünyemizde bir kaç problem yarattığı ortaya çıkmaktadır. Bu duruma sürekli taurin maddesi içeren enerji içecekleri ve gazlı içeceklerden içmek ya da ekstradan yediğimiz besinlere takviye olarak aldığımız taurinler sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda görülen başlıca belirtiler kalp çarpıntısı, uyku düzeninde bozukluklar ve sinirli ruh halidir.

Taurinin özellikleri nelerdir?

Taurin de bir aminoasit olmasının yanında kendisini diğer aminoasitlerden ayıran bir özellik vardır. Normal aminoasitler vücut tarafından üretilmediği için herhangi bir gıda yoluyla metabolizmaya alınmaktadır ancak taurin onlardan farklı olarak vücutta üretilebilen bir aminoasit olma özelliğini taşımaktadır. Ancak özel hastalık durumlarında vücudun taurin üretememesi sebebiyle ek olarak taurin takviyesi alınması normal bir durumdur. Az önce bahsettiğimiz anne sütünün de taurin içermesine değindiğimiz zaman, yine belirli nedenlerden dolayı anne sütüyle beslenemeyen bebeklerin yedikleri bebek mamalarına taurin konulması tam da bu taurin ihtiyacı sebebindendir. Vücuttaki en önemli organlarımızdan olan beyin ve ciğerde sentezlenen taurin, aynı zamanda vücudumuzda ortaya çıkabilen pek çok hastalık için önleyici nitelikler taşıyabilmektedir. Örnek verecek olursak; kalp yetmezliği hastalığı, yüksek kolesterol hastalığı, otizm hastalığı, kistik fibrozis hastalığı, viral hepatit hastalığı, epilepsi hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm problemleri ve hiperaktivite hastalığı gibi daha sayılabilecek pek çok hastalıkta tedavi edici yöntem olarak hem ilaç şeklinde hem de besin desteği şeklinde kullanılabilmektedir.

Taurin

Advertisement

Taurin eksikliğinde neler yaşanır?

Kaslarda sorunlar görülür : Taurin, normal şartlarda kas yapısında bol miktarda bulunan ve kas yapısında meydana gelebilecek herhangi bir hastalığı antioksidan özellikleriyle def edebilecek bir aminoasittir. Ancak vücutta taurin eksikliği yaşandığı takdirde kaslarda tahribatlanmalar oluşur ve kişinin mevcut kas kütlesinde azalmalar meydana gelebilir.

Kalpte sorunlar görülür : Metabolizmasında taurin eksikliği yaşayan kişilerin kalp hastalıklarıyla karşı karşıya kalması en muhtemel ihtimaldir. Henüz bilimsel olarak kesin bir neden – sonuç ilişkisinden bahsedilemese de günümüzde hala çoğu kalp hastalığının tedavisinde taurin desteği kullanılmaktadır.

Gözde sorunlar görülür : İnsan bünyesinde düşük seviyelerde seyreden taurinin sonuçlarından biri de gözlerde oluşabilecek sağlık problemleridir. Bu konu hakkında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda taurin eksikliğinin göz yapısında retinada bi bozukluk yarattığına, bunun dışında görme problemlerinin de oluşmasına sebep olduğuna kanaat getirmiştir.

Taurinin yan etkileri nelerdir?

Uzmanlar, günlük tüketilmesi gereken taurin miktarının 3000 miligramlık bir düzeyde olmasının normal olduğunu kabul kılınmıştır. Tükettiğimiz her enerji içeceğinin içerisinde ya 1000 miligram ya da 2000 miligram taurin bulunmaktadır. Bu yüzden içmemiz gereken miktar bazen fazlaya kaçtığında aşırı doz taurinden ilk olarak böbreklerimiz etkilenmektedir. Çünkü bu aminoasidin vücutta fazlalık olan kısmı böbreklerden süzülüp dışarıya atılmaktadır ve sürekli taurin fazlalığını süzmeye çalışan böbrekler bir süre sonra hasar yaşayacak ve böbrek sağlığı sorunları ortaya çıkacaktır.

Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply