Enflüanza Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Enflüanza nedir? Enflüanza hastalığının belirtileri ve tarihçesi nedir? Enflüanza hakkında bilgi.

ENFLÜANZA

Çok zaman salgınlara yol açan bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır. Halk arasında daha çok «grip» denir. Enflüanzanın mikrobu bir virüstür. Bu virüs ağız ve boğaz salgılarıyla etrafa yayılır.

Hastalığı meydana getiren virüslerin cinsine göre enflüanzanın çeşitleri vardır. Hastalığın belirtileri baş ağrısı, üşüme, ateş ve mafsal ağrılarıdır. İyi tedavi görürse belirtiler bir haftada, on gün içinde kaybolur. Ancak, nekahet devresi çok uzun sürer. Hasta uzun müddet büyük bir yorgunluk duyar. Enflüanza hastayı çok zayıf düşürdüğünden çoğunlukla bronşite, zatürreeye yol açar. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Ateşi düşürecek, hastayı kuvvetlendirecek ilâçlar verilir. Hasta istirahat etmeli, bir doktorun bakımı altında bulunmalıdır.

Enflüanzanın çok eski bir tarihi vardır. Eski Yunanlı hekim Hippokrates M. Ö. V. yüzyılda enflüanza olması muhtemel bir salgından bahseder. Ancak, kesin olarak ilk bilinen 1610’daki salgındır. Tarihin en şiddetli geçen, en çok ölüme sebep olan enflüanza salgını 1918’de görülmüştür. Yapılan tahminlere göre, birkaç ay içinde enflüanza-dan 20.000.000 kişi ölmüştür. Bunlardan 12.500.000’i yalnız Hindistan’dadır. A. B. D. de ölenlerin sayısı ise 548.000’dir.

Ondan sonra başka salgınlar da olmuştur. Bunların en yenisi 1957’de başlayan, «Asya Gripi» diye bilinen enflüanza salgınıdır. O yılın başında Çin’de başlayan hastalık haziranda dünyayı dolaşmış bulunuyordu. Asya Gripi’ne yakalananlar çok olmakla beraber ölüm sayısı yüksek olmamıştır. Salgın en şiddetli devresini aynı yılın ekiminde bulmuş, bilhassa kalabalık şehirlerde pek çok kimse hastalığa yakalanmıştır.

Advertisement

Enflüanza çabuk yayılan bir hastalık olmakla beraber, genel olarak öldürücü değildir, asıl ölüme sebep olan enflüanzanın yol açtığı başka hastalıklardır. 1943’te A. B. D. de enflüanzaya karşı bir aşı yapılmıştır.


Leave A Reply