Engelli Koşuları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Atletizmde engelli koşuları nedir, kaça ayrılır, kaç metredir? Engelli koşuları kaça ayrılır, kuralları nelerdir, hakkında bilgi.

engelli-kosu

ENGELLİ KOŞULAR

Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak koşmaya dayanan, hafif atletizm sınıfı pist ve alan sporudur. Engelli koşu 19. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkmıştır. 1920’lerde bayanlar da bu sporu yapmaya başlamıştır. 1953’te ağır ve ters çevrilmiş “T” biçimindeki engel yerine “L” biçimindeki engellerin kullanılmaya başlaması engelli koşuların en önemli gelişmesi sayılır.

Engelli koşularda başarı tekniğe dayanır. Engel tekniğini öğrenmek uzun bir çalışma, sabır ve dikkat ister. Bu da engelli koşularda az atlet yetişmesine neden olmaktadır. Engeller kavisli “L” biçiminde olup L’nin alt kenarı koşucuya doğru bakar. Bu tür engeller devrildikten sonra atletin ayağına takılmaz. Engeller üst kenarlarına 3,5-4 kg’lık bir güç uygulandığında devrilecek biçimde yapılmıştır. Engellerin yüksekliği yarışmalara göre değişir. Her atlet kendi kulvarında koşar. Her kulvarda on engel vardır. Günümüzde engelli koşu atletleri iki engel arasında hız koşusu tekniğinden yararlanırlar. Atlet, engellerin tam üzerinden geçmelidir. Engeli aşarken çift kolla ileri doğru hamle yaparak iyice öne doğru eğilir, ardından da bacaklarını, hızını kesmeden yarışmaya devam etmesini sağlayacak bir biçimde öne uzatır.

Engel koşusu sırasında atletin bedeni tümüyle engeli geçmek zorundadır; ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse, kendi kulvarında olmayan bir engeli atlarsa, el veya ayağıyla kasıtlı olarak bir engeli devirirse diskalifiye olur. Ancak kasıtlı olmaması koşuluyla engel devirmenin cezası yoktur.

Engelli koşularda varış çizgisini ilk geçen atlet birinci olur. Uluslar Arası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF)’nun kararına göre engelli yarışlar dörde ayrılır:

Advertisement

1. 100 Metre Engelli Bayanlar

IAAF tarafından 1966 yılında kabul edilen, her biri 84 cm yüksekliğinde on engelin yer aldığı, tamamen teknik bir koşudur. İlk engele kadar olan mesafe 13 m olup sonuncusu hariç diğer engellerin arası 8.5 m’dir. Son engel ile bitiş çizgisi arası 10.5 metredir. Her yarışmacının ayrı bir kulvarda koştuğu bu yarış 1972 Olimpiyat Oyunları’nda 80 metre yarışının yerini almıştır.

2. 110 Metre Engelli Erkekler

Olimpiyat yarışmalarına dâhil olan erkekler arası bir koşu olup engellerin üzerinden düzgün bir hızla ve ahenkle geçmeyi gerektirir. 110 metre engelli koşularının en büyük ismi Birleşik Amerikalı Greg Foster’dir. 1983-1987’den sonra 1991’deki Tokyo Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği 13.06’lık rekorla en büyük olduğunu kanıtlamıştır. Bu yarışmalarda her biri 106.7 cm yüksekliğinde on engel vardır, ilk engele kadar olan mesafe 13.72 metredir. Engeller arası mesafe 9.14 metredir. Son engelle bitiş çizgisi arası 14.02 metredir, ilk engele 7-8 adımla gelinir. Engel aralarının, iniş ve çıkış adımları hariç üç adımda geçilmesi yarışmacı için en avantajlı tekniktir.

3. 200 Metre Engelli Erkekler

Olimpiyat yarışlarına dâhil olmayan, özel liglerde koşulan bir yarıştır. On engelin her biri 76.2 cm yüksekliğinde olup 18.29 metre arayla yerleştirilmiştir. Çıkış yeri ile ilk engel arasındaki mesafe 18.29 m olup son engel ile bitiş çizgisi arası 17.10 metredir.

4. 400 Metre Engelli Erkekler

Olimpik karşılaşmalarda yer alan, teknik olarak çok ekonomik olan, engel geçişlerinde vücudun daha az yatırıldığı, 110 metre engelliye göre sürati daha düşük bir koşudur. 400 metre engelli yarışması, atletin yeteneklerini en fazla ortaya koyduğu bir koşu türüdür. Ritm ve fulelerin uzunluğu son derece önemli olup ilk engele 21-22 fule ile varmak, diğer engel aralarını 13-17 fulede aşmak en ideal tekniktir. Atlet, engel aralarında kaç adım atacağını önceden tespit etmelidir. Bu koşularda engel yüksekliği 91.4 cm olup 35 metre arayla on engel yerleştirilmiştir, ilk engele kadar olan mesafe 45 metre, son engel İle bitiş çizgisi arası 40 metredir. Atlet kendi kulvarında yarışır. Bu koşu 1976 yılından beri erkek atletlerin yanı sıra bayanlar tarafından da koşulmaktadır. Bayanlar arasındaki yarışmalarda engellerin yüksekliği 76.2 cm olup diğer ölçüler erkekler arası koşularda olduğu gibidir. 400 metre engelli, 400 metre düz yarışlarına göre daha kolay izlenir. Bütün kulvarlarda her engel başlangıç çizgisinden eşit uzaklıktadır. Aynı sıra numaralı engeli ilk aşan atlet önde gidiyor demektir.


Leave A Reply