Dorothea Lange Kimdir? Ünlü Fotoğrafçının Hayatı ve Fotoğrafları Eserleri

0
Advertisement

Dorothea Lange kimdir ve ne yapmıştır? Hayatı fotoğraflayan ünlü Amerikalı fotoğrafçının hayatı ve fotoğrafları hakkında bilgi.

Dorothea Lange

Kaynak: wikimedia.org

Dorothea Lange

Fotoğrafçı Dorothea Lange (26 Mayıs 1895 – 11 Ekim 1965), New Jersey, Hoboken’de, New York City’den nehrin hemen karşısında doğdu. Etkili bir foto muhabiriydi ve çalışmaları öncelikle haber amaçlı kullanılmış olsa da fotoğrafları, çalışmalarını müzeler ve sanat koleksiyoncuları için değerli yapan sanatsal bir kaliteye sahiptir.

Lange, New York City’deki Columbia Üniversitesi’nde fotoğrafçı olarak eğitim aldı ve hayatının geri kalanında yaşadığı Berkeley, California’da yaşamak için taşınmadan önce birkaç tanınmış fotoğrafçının yanında çıraklık yaptı. Dorothea Lange bir portre stüdyosu açtı, ancak 1929’da büyük buhran başladığında, kamerasını işsiz ve evsiz insanlara odakladı.

Dorothea Lange

Nisan 1942’de San Francisco’daki Weill devlet okulundaki çocuklar – Dorothea Lange tarafından Kaynak: wikimedia.org

Dorothea’nın Çocukluğu

7 yaşında Çocuk felci geçirdi ve bu hastalık sağ bacağında ömür boyu sürecek bir zayıflık bıraktı. Bununla birlikte, hastalığın hayatındaki etkisini takdir ederek büyüdü, onu daha güçlü kıldığına ve sahip olduğu kişi olmaya yönlendirdiğine inanıyordu. Arnold Genthe ve Clarence Hudson gibi birçok önde gelen fotoğrafçı ile fotoğrafçılık ve çıraklık eğitimi aldı.

Çalışmaları

İkinci kocası ekonomist Paul Schuster Taylor ile birlikte Lange, kuzey Kaliforniya bölgesindeki ortakların ve göçmen işçilerin durumunu belgeledi. Göçmen Anne adlı en ünlü fotoğrafı, işçilerin büyük buhran sırasında yaşadığı duyguları ve çekişmeleri yakalıyor.

Göçmen Anne

Göçmen Anne – Dorothea Lange tarafından Kaynak: wikimedia.org

Dorothea Lange’nin Büyük Buhran’ın ikonik bir görüntüsü olan ünlü fotoğrafı Göçmen Anne (1936). Kaliforniya’da çaresiz bezelye toplayıcılar. Yedi çocuğun annesi. Otuz iki yaşında. Nipomo, California

Advertisement

Yıllar sonra, Japon göçmenler, Japonya’nın Pearl Harbor’a baskın yapmasının ardından gözaltı kamplarına dahil edilmeye başladığında, Dorothea Lange Guggenheim bursundan vazgeçti ve saldırının ABD’nin Japon nüfusu üzerindeki etkilerini yakalamaya başladı. Fotoğrafları oldukça politikti ve ABD hükümeti, California, Berkely Üniversitesi’ndeki Bancroft Kütüphanesi’nde görüntülenmek üzere mevcut olan bu koleksiyonun çoğuna el koydu.

Dorothea Lange, misyonu ve amacı olan bir fotoğrafçıydı. Fotoğrafları, dertlerini dünyaya anlatmanın başka yolu olmayan insanların hayatlarına açılan pencerelerdi. Bunları fotoğraf olarak çekmesindeki asıl amaç sanat uğruna olmasa da, eserleri lirikti ve belgelediği kişilerin şarkılarını söylüyor.

1965 yılında, 70 yaşındayken özofagus kanseri’nden yaşamını kaybetti. ABD’nin gelmiş geçmiş en büyük belge fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilir.


Leave A Reply