Zigot Embriyo ve Fetüs Arasındaki Farklar Nelerdir? Açıklamaları

0
Advertisement

Zigot, embriyo ve fetüs nedir, hangi evrelere verilen isimlerdir? Zigot, embriyo ve fetüs arasındaki farklar nelerdir, hakkında bilgi.

zigot

zigot – Kaynak: commons.wikimedia.org

Zigot Embriyo ve Fetüs Nedir? Aralarındaki Farklar

Bir zigot veya bir zigosit, eşeyli üreme yoluyla yeni bir organizma oluştuğunda yaratılan orijinal hücredir. İki farklı gametin birleşmesinden ortaya çıkan sentezden bir zigot oluşur. Öte yandan embriyo, gelişimin erken aşamalarından birinde çok hücreli diploid ökaryottur. Ökaryot, insanlarda döllenmeden 8 hafta sonra embriyo olarak adlandırılır.

“Zigot” terimi, bağlı veya “boyunduruk altına almak” veya “katılmak” anlamına gelen kök Yunanca “zigotos” kelimesinden gelir. Öte yandan, embriyo, “büyüyen” anlamına gelen Latince “embryum” kelimesinden gelir.

embriyo

embriyo – Kaynak: commons.wikimedia.org

Zigot, bir organizmanın gelişim sürecindeki ilk aşamadır. Dişiden alınan haploid yumurta hücresi ile erkekten alınan haploid sperm hücresi arasında meydana gelen döllenme sürecinden üretilir. Bu iki hücre de tek diploid hücreyi veya zigotu oluşturmak için birleşir. DNA’nın taşıyıcısı ve ebeveynlerden türetilen tüm genetik özellikler. Zigot, yeni organizmanın büyümesi için gerekli olan tüm genetik bilgiyi sağlar. Öte yandan embriyo, organizmanın ilk hücre bölünmesinin başlangıcından doğuma kadar (amfibilerde ve kuşlarda yumurtadan çıkmaya ve bitkilerde çimlenmeye kadar) gelişim sürecindeki aşamayı ifade eder. Embriyonun gelişme sürecine embriyogenez adı verilir.

Zigot, her iki ebeveynin DNA’sının yarısına sahiptir. Bu, embriyonun genetik yapısını aldığı yerdir. Zigot, bir embriyonun takip ettiği aşamadır.

Zigot tek bir hücreden oluşurken, embriyo bu aşamada hücre bölünmesi zaten başlamış olduğu gibi çok hücrelidir. Zigotun mitozu, embriyonun oluşumuyla sonuçlanır.

Advertisement

Fetüs

Öte yandan, fetüs, bir organizmanın son gelişme aşaması için kullanılan terimdir. “Fetus” terimi, belirli bir süre (aylar veya haftalar olduğunda) geçtikten sonra bir organizmaya eklenir. Fetus aşaması, organizmanın neredeyse tamamen oluştuğu ve rahimden ayrılmaya hazır olduğu embriyo aşamasından sonra gerçekleşir.

fetus

fetus – Kaynak: commons.wikimedia.org

Gelişimin son aşamasında, fetüsün vücut oluşumu ve gelişimi neredeyse tamamlanmıştır. Hayati organlar ve kemikler zaten oluşmuştur ve organizmanın doğumdan sonra hayatta kalma şansı daha yüksektir. Saç büyümesi kafada ve kirpiklerde göz kapaklarında görülür. Artık fetüs, rahim içindeyken parmaklarını tekmeleme veya bükme veya yutma gibi “hareketlere” sahip olabilir.

Fetüsün bir diğer özelliği de ışık ve ses gibi çevresel uyaranlara tepki vermesidir. Zigot ve fetüs, herhangi bir organizmada önemli gelişim aşamalarıdır.

Özet:

  1. Zigot tek hücreli haldeyken embriyo çok hücrelidir.
  2. Zigot tıbbi terimlerle zigosit olarak adlandırılırken, embriyo diploid ökaryot olarak adlandırılır.
  3. Zigot, kelepçeli anlamına gelen Yunanca ‘zigotos’ kelimesinden gelirken, embriyo, ‘büyüyen’ anlamına gelen Latince ’embryum’ kelimesinden gelir.
  4. Zigotun mitozu, embriyonun oluşumuyla sonuçlanır. Yani zigot, yeni bir organizmanın gelişiminin ilk aşaması iken, embriyo bir sonraki aşamadır.
  5. Zigot oluşumu süreci döllenmedir, embriyonunki ise embriyojenezdir.
  6. Zigot aşamasında, organizma temelde hala boyutunu ve hacmini değiştirmeden bölünmeye uğrayan bir hücredir. Buna karşılık, fetal evre, farklı bir forma ve vücuda sahip bir yavru içerir.
  7. Tek bir zigot bölünme sürecinde tek yumurta ikizleri veya katları oluşturabilir. Bu arada, bir fetüs yalnızca içsel gelişimden geçer ve son büyüme anlarını tamamlar. Sayılar açısından daha fazla gelişemez.
  8. Bir zigot mikroskopla görülebilir ve annenin vücudunda görülmez. Bununla birlikte, fetüs bir ultrason makinesi tarafından görülebilir ve annede büyüyen bir çıkıntıyla görülebilir.


Leave A Reply